Κορονοϊός-Μέτρα στήριξης: Συμβολή του κράτους στο δώρο Πάσχα και 800 ευρώ και σε επιστήμονες

Κορονοϊός-Μέτρα στήριξης: Συμβολή του κράτους στο δώρο Πάσχα και 800 ευρώ και σε επιστήμονες
Συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τα μέτρα στήριξης Eurokinissi

Συμμετοχή του δημοσίου στην καταβολή του δώρου του Πάσχα από πληττόμενες επιχειρήσεις και επίδομα 800 ευρώ στους επιστήμονες, αλλά από τον Μάιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το 4ο πακέτο μέτρων

Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, του επιδόματος των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην αρχή των ανακοινώσεων από κοινού με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση.

Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το δώρο του Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του σε όλους τους εργαζόμενους.  Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να υπάρξει συμμετοχή του δημοσίου στο δώρο του Πάσχα όλων των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις οι οποίες θα ευεργετηθούν με μέτρα στήριξης για τον καιρό που ισχύει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα αν η αναστολή έγινε στις 15 ή τις 17 Μαρτίου το δημόσιο θα καλύψει το μερίδιο του δώρου από την αναστολή της σύμβασης μέχρι και τις 15 Απριλίου τη Μεγάλη Τετάρτη που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του δώρου, έστω και αν το δώρο δοθεί από τον εργοδότη το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του επιδόματος των επιστημόνων με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, το πρόγραμμα δεν αλλάζει για τον Απρίλιο οπότε και θα δοθεί το επίδομα επιμόρφωσης των 600 ευρώ, αλλά αν οι περιορισμοί συνεχιστούν και για τον Μάιο τότε και οι επιστήμονες θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι από τις 2 έως και τις 10 Απριλίου θα ενεργοποιηθεί το μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα αυξήσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων κατά 1 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος (TAXIS) λαμβάνοντας υπόψιν τη στόχευση για την τήρηση από τις επιχειρήσεις της ρήτρας μη απολύσεων.

Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την επιδότηση των επιτοκίων ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου για άλλους δύο μήνες.

Τούτο παράλληλα με την τρίμηνη αναστολή των οφειλών που προσφέρουν οι τράπεζες. Τόνισε ότι εντός της ημέρας θα έχουν συμπληρωματική επαφή για λύση στο θέμα των επιταγών.

Επίσης τόνισε ότι απελευθερώνεται και το πρώτο δισεκατομμύριο, που θα δοθεί ως εγγύηση σε επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης

Επέκταση των ΚΑΔ

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι με την 4η φάση στήρξης, επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης.

Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.

Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.

Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών

Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται – είχαμε πει κατά 4 δισ. ευρώ – τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:

-Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

-Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

-Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

-Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα