Οι προσλήψεις σε υγεία – αστυνομία στο επίκεντρο των προγραμματικών

Οι προσλήψεις σε υγεία – αστυνομία στο επίκεντρο των προγραμματικών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Κοινωνικό προφίλ θέλει να δώσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές, με έμφαση στο τρίπτυχο μείωση φόρων- ασφάλεια- στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ενώ αναζητεί ισορροπίες για τη συμφωνία των Πρεσπών

Οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν αύριο με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις έξι το απόγευμα, συνεχίζονται πυρετωδώς, με το Μαξίμου να θέλει πασιφανώς να δείξει κοινωνικό προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδωρής Σκυλακάκης με θέμα τον προγραμματισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα 2.450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο υγείας.

Αυτές σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσλήψεις νοσηλευτών, ωστόσο πρέπει πρώτα να γίνει αξιολόγηση ώστε να πληρωθούν κατά προτεραιότητα τα κενά όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες, κατά κύριο λόγο σε ΜΕΘ και σε νοσοκομεία απομακρυσμένων περιοχών.

Ως προς το τελευταίο όμως θα εξετασθούν και κίνητρα, καθώς σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδίως στα νησιά δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να προκηρύσσονται θέσεις, αλλά να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον ιατροί.

Ήδη κατά περιπτώσεις ο κ.Κικίλιας έχει κάνει ορισμένες παρεμβάσεις, όπως για την προκήρυξη τριών ιατρών παθολόγων στο νοσοκομείο της Λήμνου.

Στόχος είναι να έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις 2.450 θέσεις στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έχει αποφασιστεί επίσης η θεσμοθέτηση ειδικότητας και για τους νοσηλευτές εντός των δημόσιων νοσοκομείων, όπως συμβαίνει και με τους ιατρούς. Με αυτό τον τρόπο 1.500 απόφοιτοι νοσηλευτικής το χρόνο θα υποστηρίζουν ως ειδικευόμενοι το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να δρομολογηθούν άμεσα -και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους- 1500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Το τρίπτυχο εξάλλου των προγραμματικών δηλώσεων θα είναι στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, ασφάλεια και βέβαια μειώσεις φόρων.

Οι μειώσεις φόρων βεβαίως θα “σπάσουν” σε δύο φάσεις, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς, με την πρώτη δόση του φορολογικού να έρχεται στη Βουλή μέχρι τέλη Ιουλίου και τη δεύτερη δόση το Σεπτέμβριο.

Στην πρώτη δόση θα περιλαμβάνονται:

– Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε δύο χρόνια. Η πρώτη θα είναι το 2020 όταν ο συντελεστής θα μειωθεί από το 28% στο 24% και η δεύτερη το 2021 όταν ο συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 20%.

– Η δεύτερη αλλαγή που θα περάσει άμεσα θα είναι η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και πάλι σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα είναι 20% και θα γίνει το 2020 και η δεύτερη 10% και θα γίνει το 2021.

Ως προς τις προσλήψεις κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα, καθώς οι θεσμοί έχουν ήδη μία συμφωνία μετην προηγούμενη κυβέρνηση που καλύπτει το ζήτημα αυτό, αλλά και καθώς είναι μικρής επιβάρυνσης συγκριτικά με τα συνολικά δημοσιονομικά και δεν δημιουργούν πρόβλημα.

Ισορροπίες για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η κυβέρνηση ωστόσο ταυτόχρονα καλείται να διαχειριστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία είχε αντιδράσει ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξαρχής πάντως ο πρωθυπουργός πλέον Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ότι άπαξ και η συμφωνία των Πρεσπών ψηφιζόταν από τη Βουλή, η χώρα θα είχε δεσμευθεί με μία διεθνή συμφωνία την οποία δε θα μπορούσε να ακυρώσει.

Γαλάζια στελέχη εξάλλου σημειώνουν ότι ακύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας από την Ελλάδα θα άνοιγε “κερκόπορτα” στην Τουρκία, απέναντι στην οποία το κύριο διπλωματικό “όπλο” της χώρας είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συμφωνιών.

Με άλλα λόγια θα έδινε πάτημα στην Άγκυρα να αμφισβητήσει από την πλευρά της συμφωνίες, κάτι που ήδη επιχειρεί.

Η κυβέρνηση όμως δέχεται πιέσεις εκ δεξιών και εκ του εσωτερικού της ΝΔ, καθώς ορισμένοι εκ των διοργανωτών των συλλαλητηρίων αλλά και σαμαρικά στελέχη εξαπολύουν επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου- Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του Economist καθώς και την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του ΓΓ Αθλητισμού. Αίσθηση προκάλεσε επίσης το tweet του βουλευτή Νοτίου Τομέα Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος θεωρείται “προεδρικός” και διετέλεσε αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ και ο οποίος έγραψε: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα που πλήγωσε όλους τους Έλληνες. Η ΝΔ εξελέγη στην κυβέρνηση για να τη διορθώσει, όχι για να την υπερασπιστεί.”

Εν τω μεταξύ ο κ.Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του εξερχόμενος της Βουλής έκανε λόγο για στρέβλωση όσων είπε στο συνέδριο του Economist

“Χθες στο συνέδριο του Economist, μπροστά σε διεθνές ακροατήριο, είπα ότι για να σταθεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος. Ήταν σαφής ο αποδέκτης, ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στην συγκεκριμένη περίσταση” είπε και πρόσθεσε: “Είναι μια νομική θεώρηση, δεν έχει καμία σχέση με το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει. Προφανώς δεν αρέσει στην ΝΔ. Προφανώς δεν αρέσει στην κυβέρνηση. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα