Το Ισραήλ αίρει τους περιορισμούς στην αιμοδοσία για γκέι και μπάι άνδρες

Το Ισραήλ αίρει τους περιορισμούς στην αιμοδοσία για γκέι και μπάι άνδρες
ΛΟΑΤΚΙ+ αιμοδοσία shutterstock

Η νομοθεσία για την εθελοντική αιμοδοσία στο Ισραήλ αλλάζει. Πλέον όλα τα άτομα που είχαν "σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου" θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες πριν δωρίσουν αίμα.

Το Ισραήλ θα άρει τους περιορισμούς που απαγορεύουν σε γκέι και μπάι άνδρες να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία.

Συγκεκριμένα, ο ανοιχτά γκέι υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νίτζαν Χόροβιτς, προχώρησε στην ανακοίνωση στις 19 Αυγούστου, τονίζοντας ότι “οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος έχουν τελειώσει”.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς, οι γκέι και μπάι άνδρες μπορούν να δώσουν αίμα μόνο αν δεν έχουν κάνει σεξ με άλλους άνδρες τον τελευταίο χρόνο.

Ένα νέο ερωτηματολόγιο θα καταργήσει αυτήν την πολιτική και πλέον όλα τα άτομα που είχαν “σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου” θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες πριν δωρίσουν αίμα.

Ισραηλινές ομάδες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα χαιρέτισαν την κίνηση αυτή, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα στη χώρα.

Οι απαγορεύσεις κατά την αιμοδοσία, που απευθύνονται σε γκέι και μπάι άνδρες εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1980, με το αποκορύφωμα της κρίσης του AIDS και το ομοφοβικό στίγμα γύρω από τον ιό.

Ακτιβιστές, σε πολλές περιοχές του κόσμου, παλεύουν για την αλλαγή των περιορισμών αυτών και την αντιμετώπιση του στίγματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα