Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ κι ουδετερόθρησκο κράτος
Στ. Κοντονής, Ν. Κοτζιάς, Ν. Φίλης, Ν. Κασιμάτη και Φ. Βάκη καταψήφισαν τα άρθρα 30 και 32 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα το άρθρο 30 να μην «περάσει» - Διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
- 15 Φεβρουαρίου 2019 17:14
Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για τις σχέσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας καταγράφηκαν με την δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων για την πρώτη ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σταύρος Κοντονής, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Φίλης, Νίνα Κασιμάτη κι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη και καταψήφισαν τα άρθρα 30 και 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την δυνατότητα να γίνει προσφυγή σε εκλογή από τον λαό αν αποτύχει η συναινετική εκλογή.
Μάλιστα η διαφοροποίηση των πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 30 είχε ως αποτέλεσμα η πρόταση να καταψηφιστεί και δεν θα τεθεί στην δεύτερη ψηφοφορία. Το άρθρο 30 του Συντάγματος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από την Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρότεινε την προσθήκη «ή το εκλογικό σώμα» σε αρμονία με την πρότασή του για την αλλαγή του άρθρου 32 που περιγράφει την διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το άρθρο 32 «πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία λόγω της θετικής στάσης της ΝΔ.
Γ. Μιχελογιαννάκης και Ν. Κασιμάτη «εκτός γραμμής» για το ουδετερόθρησκο κράτος
Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν και στο άρθρο 3 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση θρησκευτικά ουδέτερου κράτους, πρόταση με την οποία διαφωνεί έντονα η Εκκλησία. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης καταψήφισε, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε παρών. Μάλιστα, οι δύο αυτοί βουλευτές κράτησαν αντίστοιχη στάση και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση υποχρεωτικού πολιτικού όρκου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπουργούς και βουλευτές.
Στο άρθρο 3 ψήφισαν παρών κι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις, ενώ οι Τέρενς Κουίκ, Σπύρος Δανέλλης και Κατερίνα Παπακώστα ψήφισαν «Ναι», όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο 3 υπερψήφισαν ακόμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά κι ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Άρθρο 16: Ποίοι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισαν «Ναι» ή «Παρών»
Διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταγράφηκαν και στο άρθρο 16 όπου η ΝΔ πρότεινε την λειτουργία κι ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η πρόταση της ΝΔ καταψηφίστηκε, όπως η Έλ. Κουντουρά κι η Κ. Παπακώστα την υπερψήφισαν. «Ναι» ψήφισε επίσης ο Γ.Μιχελογιαννάκης και ο Σπ. Δανέλλης, ενώ ο προερχόμενος από τους Οικολόγους-Πράσινους υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς κι ο Κ. Ζουράρις ψήφισαν «παρών».