Συμφωνία Τραπεζιτών – Κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συμφωνία Τραπεζιτών – Κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι μέχρι 250.000 ευρώ και έως 130.000 ευρώ το υπολειπόμενο δάνειο- Επίσης θα υπάρξουν επιμηκύνσεις έως 25 χρόνια και μειωμένο επιτόκιο από 4% στο 2%.

Σε συμφωνία ήρθαν το βράδυ της Πέμπτης κυβερνητικό επιτελείο με τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε όρους αντικειμενικής αξίας το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 250.000 ευρώ από 280.000 που ίσχυε για το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Το όριο της οφειλής που είναι και το πιο βασικό χαρακτηριστικό της νέα συμφωνίας τοποθετείται έως τις 130 .000 ευρώ. Το κριτήριο αυτό υπάρχει για πρώτη φορά και ήταν αίτημα των τραπεζιτών.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι κούρεμα του δανείου θα γίνεται από τις Τράπεζες αν το υπολειπόμενο ποσό του δανείου αντιστοιχεί από το 120% της αξίας του ακινήτου και πάνω, όπως ζητούσαν οι τράπεζες.

Η επιδότηση της δόσης του δανείου μέσω της οποίας θα διατεθούν για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου καθεστώτος 200 εκ. ευρώ θα φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια. Επίσης, θα υπάρξει μειωμένο επιτόκιο από 4% στο 2%.

Τα εισοδηματικά όρια για την ένταξη κάποιου σε μια ρύθμιση δανείου θα κυμαίνονται από τα 25.000 ευρώ μέχρι και τα 30.000 ευρώ από 40.800 που είναι το ανώτατο όριο που ισχύει για το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Στο νέο πλαίσιο προστασίας εντάσσονται και τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας τα οποία σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσια μέσω της συμμετοχής του στις ρυθμισμένες δόσεις των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση ια επιδοτεί στην ουσία τις τράπεζες με το συνολικό ποσό των 200 εκ ευρώ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από τους τραπεζίτες (Καραμούζης Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζών, Καραβίας CEO Eurobank, Μυλωνάς CEO Εθνικής τράπεζας, Μεγάλου CEO Πειραιώς, Ψάλτης CEO Alpha bank και Καλαντώνης μέλος της Ένωσης και αναπληρωτής CEO της Eurobank) και από την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα