Συναντήσεις αρχηγών: Ικανοποιητικό επίπεδο συναίνεσης, παρά τις διαφωνίες τακτικής.
Τι επισήμαναν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά στον πρωθυπουργό στις κατ ιδίαν επαφές ενημέρωσης για τα ελληνοτουρκικά.
- 23 Ιουλίου 2020 19:41
Το απαιτούμενο επίπεδο συναίνεσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, φαίνεται πως καταδείχτηκε στις απευθείας επαφές που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. για τα ελληνοτουρκικά. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση στον τρόπο που γίνονται αντιληπτές οι επιδιώξεις της Άγκυρας ή τακτική που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες. Κοινός τόπος φαίνεται επίσης να ήταν η ανάγκη να οδηγηθεί η Τουρκία σε «μονόδρομους» που θα την υποχρεώσουν να λειτουργήσει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να εγκαταλείψει για χάριν του διαλόγου την τακτική της έντασης.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, αρκετά περισσότερο δηλαδή από σύνηθες σε τέτοιες συναντήσεις. Η αιτία ήταν ότι συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των επιδιώξεων της Άκγυρας αλλά και οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ανάμεσα στους δύο ήταν «βαρύ» συγκριτικά με παλιότερες συναντήσεις, κυρίως λόγω της εγχώριας πολιτικής συγκυρίας και τις έντονης πόλωσης που καταγράφεται για σειρά ζητημάτων όπως οι χειρισμοί στο μάτι και οι κατηγορίες περί «παρακράτους».
Όπως προκύπτει και από την δήλωση που έκανε αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας τα σημεία στα οποία εστίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από την αυτονόητη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αποτροπή κάθε ερευνητικής δραστηριότητας του πλοίου «Ορουτς Ρέις» ήταν δύο: Πρώτον η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα στο ότι «η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υπάρχουν άλλες διαφορές». Επίσης στην ανάγκη να υπάρξει δυναμική απάντηση μέσω της ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να ληφθούν πρωτοβουλίες για ειδική σύνοδο κορυφής για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι παρά τον σχετικό θόρυβο δεν υπήρξαν ουσιαστικές δεσμεύσεις επ’ αυτού στην τελευταία σύνοδο.
Συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «ένα βήμα πίσω» από την Τουρκία και αντικειμενικά παρακολουθεί τις εξελίξεις. Μάλιστα φαίνεται να ανησυχεί για τις κυβερνητικές ερμηνείες των κινήσεων του Ερντογάν. Επισημαίνοντας τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί προ τετελεσμένων αν αυτές υποτιμηθούν. Μάλιστα θεωρεί ότι υφίσταται «κενό στρατηγικής» στον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κατρούγκαλος το οποίο «διευκόλυνε το ξετύλιγμα της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας. Η κυβέρνηση υποτίμησε την κλιμάκωση της επιθετικότητας της τελευταίας». Σε σημαντικό βαθμό το αποδίδει σε –όπως είπε ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτιής – σε «αντιφάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που συμβάλλουν στο κενό αυτό στρατηγικής». Πιο συγκεκριμένα τον «φόβο που έχει ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στην κριτική που δέχεται από την ακραία δεξιά πτέρυγα εντός της Νέας Δημοκρατίας. Που του λένε ότι δεν συνομιλούμε με πειρατές». Αναφορά που σαφώς αφορά την δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως να σημειωθεί ότι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να έχει ενοχλήσει ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, Καταγράφονται απόψεις στελεχών που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ασκήσει «πατριωτική» αντιπολίτευση ενώ στο παρελθόν ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως ΥΠΕΞ έκανε λόγο για την ανάγκη «να μην είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο».
Στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά, έγινε σαφές και από τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, κυριάρχησε το θέμα της σύγκλισης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι – όχι για πρώτη φορά – ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε τους λόγους που δεν προχωρά στην συγκεκριμένη επιλογή, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σταθερή και έγκαιρη ενημέρωση των κομμάτων. Η κυβέρνηση φέρεται να αρνείται την λογική του συμβουλίου λαμβάνοντας υπόψιν τις συνολικές ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στις δύο συναντήσεις έγινε συζήτηση για τον ακριβή ρόλο που σκέπτονται να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην τρέχουσα συγκυρία, όπως και για τις ειδικές τακτικές ισχυρών κρατών – μελών της Ε.Ε, απέναντι στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Παρασκευή με τον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη (η συνάντηση είχε οριστεί για σήμερα και αναβλήθηκε) όπως και με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.