Φορολογικό νομοσχέδιο: Κόντρα Σταϊκούρα και Αλεξιάδη
Αντιδράσεις και σκληρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.
- 29 Νοεμβρίου 2019 20:29
«Τρώτε από τα έτοιμα και καταγγέλλετε συνεχώς εκείνον που τα δημιούργησε», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης για την κριτική που ασκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο μετά το 2015 και προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
«Μην τσουβαλιάζετε το παρελθόν δεν είμαστε όλοι το ίδιο», απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας που υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε 10 δισ. ευρώ αχρείαστα μέτρα γιατί θα έσκιζε τα μνημόνια.
Αλεξιάδης: “Εμείς βγάλαμε τη χώρα από την κρίση”
«Οι κυβερνήσεις πριν το 2015 είναι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Και κατηγορείτε εμάς για το πώς βγάλαμε τη χώρα από την κρίση;», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου και σχολίασε ότι δεν γίνεται να υπάρχει εκπρόσωπος φορέα που να λέει σήμερα ότι «συζητάμε το πρώτο νομοσχέδιο με μειώσεις φόρων», από το 2010. «Εγώ δέχομαι και σέβομαι την πολιτική τοποθέτηση οποιουδήποτε, δεν δέχομαι όμως αυτό να το λέει ένας φορέας που μάλιστα εκπροσωπεί επαγγελματίες στο χώρο της οικονομίας. Δεν είναι το πρώτο νομοσχέδιο που μειώνει φόρους. Το πρώτο νομοσχέδιο είναι αυτό που φέραμε εμείς και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, που εσείς ψηφίσατε», είπε ο Τρ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να φέρει τα στοιχεία. «Μπορεί η ΝΔ να έλεγε προεκλογικά ότι θα καταργήσει τον φόρο στον καφέ και στο κρασί αλλά δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο και περιμένουμε να φέρετε και την τροπολογία να την ψηφίσουμε και εμείς», είπε ο κ. Αλεξιάδης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με το νομοσχέδιο ωφελούνται τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα. Σε σχέση με το αφορολόγητο, αυξημένο για κάθε παιδί, είπε ότι διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα που είχε διαμορφωθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η πραγματική επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα και η κατανομή των ωφελούμενων ειδικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, δείχνουν ξεκάθαρα το ταξικό πρόσημο της δικής σας πολιτικής», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που «θα εξαφάνιζε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, η κυβέρνηση δίνει από 2 έως 20 ευρώ το μήνα, σε συνταξιούχους και μισθωτούς, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ταυτόχρονα, το αφορολόγητο μειώνεται κατά 20 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ των εισοδημάτων άνω των 12.000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το όφελος είναι μεγαλύτερο αλλά αναμένουμε να μας πείτε τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές. Διότι αν είναι να τους χαρίσετε κάτι στα φορολογικά και μετά να τους επιβαρύνετε στα ασφαλιστικά, με την ασφαλιστική εισφορά, δεν κάνετε κάτι», είπε ο κ. Αλεξιάδης. Μεγάλοι κερδισμένοι, είπε, θα είναι τα ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000, που τα δηλώνει λιγότερο από το 1% των φορολογουμένων, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Για την κυβέρνηση το 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί σημαίνει 364 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί το οποίο μάλιστα θα μειώνεται για όσους έχουν το…εξωφρενικό εισόδημα των 12.000 ευρώ και άνω», είπε ο κ. Αλεξιάδης και αναφέρθηκε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Γίνεται οριζόντια επιβολή του 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τριπλασιάζεται το ποσοστό που καλείται να καλύψει ο φορολογούμενος με εισόδημα έως 10.000 ευρώ ενώ στον φορολογούμενο με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, διπλασιάζεται», είπε και πρόσθεσε ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γίνονται δυσκολότερες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά για τα εισοδήματα άνω των 100.000 χρειάζονται να μαζευτούν λιγότερες δαπάνες με ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Αν ο στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν γίνεται κατανοητό γιατί η κυβέρνηση δυσκολεύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα την ίδια στιγμή που διευκολύνει τα πολύ υψηλά και πάρα πολύ υψηλά και απαιτεί λιγότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, από αυτούς», είπε.
Σταϊκούρας: “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι”
«Είπατε ότι τρώμε από έτοιμα. Ένα δισ. δημοσιονομικό κενό θα είχαμε το 2020, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΓΛΚ και εμείς μέσα σε 4 μήνες το μετατρέψαμε σε +1,2 δισ. Άρα πώς τρώμε από τα έτοιμα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και κατηγόρησε για λαθροχειρία στις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα του φορολογικού νομοσχεδίου. «Μιλήσατε για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Υπάρχει μια επιβάρυνση σε ένα άτομο; Γιατί αν δεν υπάρχει περιμένουμε να το ψηφίσετε. Μειώνουμε το φόρο φυσικών προσώπων. Οικονομική πολιτική δεν είναι μόνο τα εισοδήματα, είναι και ο ΕΝΦΙΑ και είναι όλα τα άλλα θέματα που υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το 2015, παρέδωσε τη χώρα με ανάπτυξη. Εσείς την επιστρέψατε στην ύφεση το 2015,το 2016 και αδυνατούσατε να πιάσετε τους στόχους όλα τα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία. Άρα μην κουνάτε το δάχτυλο σε κάποιους που σας παρέδωσαν την οικονομία με θετικό πρόσημο και την επιστρέψατε στην ύφεση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Εμείς καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό του 2019 που εσείς δεν προλάβατε. Καλύψαμε το δημοσιονομικό του 2020 που εσείς δεν προλάβατε. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% που εσείς δεν προλάβατε. Βελτιώσαμε το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών για τους πολίτες, που εσείς θα το κάνατε, αλλά δεν προλάβατε. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες, θα το κάνατε είπατε αλλά δεν προλάβατε. Επεκτείναμε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά 4 μήνες, θα το κάνατε αλλά δεν προλάβατε. Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, είχατε πει ότι θα το κάνετε αλλά δεν προλάβατε. Προχωρήσαμε το Ελληνικό, αυτό δεν είπατε ότι θα κάνετε, είχατε άλλα θέματα εκεί. Προωθούμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν σέρνονταν και δεν προλάβατε. Ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ που ήσασταν έτοιμοι αλλά δεν στείλατε ούτε αίτημα, και δεν προλάβατε. Δρομολογούμε το σύστημα ‘Ηρακλής’ που δεν προλάβετε. Νομοθετήσαμε συγκροτημένο πλαίσιο για τα τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, εσείς δεν προλάβατε αλλά δεν θέλατε κιόλας. Εμείς αποδεικνύουμε ότι προχωράμε μπροστά, γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς αυταπάτες και προχωράμε κυρίως με σχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην τσουβαλιάζει το παρελθόν διότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και 10 δισ. ευρώ αχρείαστα μέτρα αν και θα έσκιζε τα μνημόνια», κατέληξε.
Χαρίτσης: “Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική ‘ημέτερων’ της ΝΔ”
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε σημερινή του δήλωση.
«Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική ‘ημέτερων’ της ΝΔ», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «προεκλογική απάτη της ΝΔ» τις υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
«Οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο, για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα», υπογραμμίζει, απαριθμώντας, μάλιστα, τις πρόσφατες επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση: «Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό εξαιρετικά υψηλό- και επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς».
«Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει ο ίδιος.
Κατρίνης: “Το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων τους σταθερούς αιμοδότες της εφορίας”
Την αντίδραση του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, προκάλεσε η κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών για τα κόμματα που καταψήφισαν την αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου. «Θα ήθελα να θυμίσω στα στελέχη της ΝΔ, ότι η παράταξη, για την οποία μιλούν με αυτό το ύφος, είναι η παράταξη που το 2009 -μιας και βρισκόμαστε σε συζήτηση οικονομικού νομοσχεδίου- παρέλαβε πρωτογενές έλλειμμα 15,6% από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Καραμανλή. Παρέλαβε έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 15% από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Και είναι η παράταξη που έβαλε, πραγματικά, “πλάτη”, όταν, τότε, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη αφετηρία, αλλά με κοινή τοποθέτηση στις πλατείες των διαφωνούντων, εφάρμοσαν όλη αυτήν την αντιμνημονιακή ρητορική, που, στην πορεία, κατάλαβαν και ποια ήταν η πραγματικότητα και τη διαχειρίστηκαν, κάνοντας “οβιδιακή μεταστροφή”», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Μιχάλης Κατρίνης παρατήρησε ότι «1,34 εκατ. φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτοί, που συνεισφέρουν το 53% θα δουν μειώσεις 17-37 ευρώ, ετησίως, στο φόρο τους».
«Το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων σταθερούς αιμοδότες της εφορίας. Δηλαδή 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν τα 5,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος, αλλά, βεβαίως, τους αφορά μόνο το 25% των φοροελαφρύνσεων του νομοσχεδίου που συζητάμε επί του προϋπολογισμού», είπε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων είναι ετεροβαρής, αφού τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους είναι περισσότερα και αυτό βεβαίως δεν αποτελεί απλά μια στρέβλωση, αλλά μια κορυφαία ανισότητα που πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους. 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, 7 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποδέκτες του μηνύματος, λοιπόν, των 7 δισ. ευρώ του οικονομικού επιτελείου είναι οι μικρομεσαίοι που θα σηκώσουν το βάρος των 979 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών. Η κυβέρνηση μιλά για μείωση φόρων, γεγονός, όμως, που δεν συνάδει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε και προβλέπουν αύξηση εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264 εκατ. ευρώ».
Καραθανασόπουλος: “Πραγματικά είναι να απορεί κανείς ποιον ευνοείτε”
«Δεν μπορεί να είναι και δίκαιο ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη. Γίνεται πιο άδικο. Όσο το φορολογικό νομοσχέδιο μπλέκεται στο φορολογικό ανταγωνισμό, είναι και πιο άδικο», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, όταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων, των πλουσίων αυτού του τόπου συμμετέχει με όλο και λιγότερο ποσοστό στο σύνολο των φόρων, ενώ ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, αυτοί που είναι πιο αδύναμοι συμμετέχουν με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στα φορολογικά έσοδα;», επέμεινε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Kάνετε αναδιανομή, τα παίρνετε από τους πολλούς για να τα δώσετε στους λίγους, γιατί ο δημοσιονομικός χώρος του 1,2 δισ. ευρώ που λέτε ότι δημιουργείτε είναι από τη φορολογία που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δημοσιονομικό χώρο, για τον οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση. «Τι κάνετε αυτό το 1,2 δισ.; Πώς το μοιράζετε; Δίνετε 615 εκατομμύρια, πάνω από το 50%, μόνο με δύο μέτρα στις επιχειρήσεις, δηλαδή στους λίγους, αυτούς που δεν συμμετέχουν. Για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, μόνο 281 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Είναι ή δεν είναι αναδιανομή προς όφελος των λίγων, προς όφελος των πλουσίων;», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση μονιμοποιεί φόρους που ήταν έκτακτοι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και αναφέρθηκε και στη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις: «Μειώνεται από το 28% στο 24% και λένε για όλες τις επιχειρήσεις. Να το δούμε με απόλυτα μεγέθη. Μια επιχείρηση που το φορολογητέο εισόδημα της είναι 1 δισ. ευρώ, θα γλιτώσει 40 εκατ. ευρώ. Μια, της οποίας το φορολογητέο εισόδημα είναι 1 εκατ. ευρώ θα γλιτώσει 40.000 ευρώ και κάποια επιχείρηση μικρή που έχει 10.000 φορολογητέο εισόδημα, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, θα γλιτώσει 400 ευρώ. Αν έχουν την ίδια βαρύτητα τα 40 εκατ. ευρώ με τα 400 ευρώ, τότε πραγματικά είναι να απορεί κανείς ποιον ευνοείτε».
Αρσένης: “Επιβεβαιώνεται η μονιμότητα των έκτακτων μέτρων”
Επιβεβαιώνεται η μονιμότητα των έκτακτων μέτρων που είχαν ψηφιστεί με την υπαγωγή στα μνημόνια, ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
«Επειδή επαίρεται ο υπουργός και η κυβέρνηση ότι δεν διαμαρτύρεται κανείς για αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, ότι κανείς δεν ζητάει να αποσυρθούν διατάξεις, λυπάμαι που θα το πω, αλλά τα χρόνια των μνημονίων, και από τα τρία μεγάλα κόμματα του Κοινοβουλίου, έχουν περάσει τόσοι πολλοί φόροι και επιβαρύνσεις, που ναι, ότι μας φέρατε κάποιες σημειακές βελτιώσεις, προφανώς, δεν επαναστατεί κανείς για τις σημειακές βελτιώσεις που μπορεί να φέρατε, η ουσία όμως παραμένει ότι επιβεβαιώνετε τη μονιμότητα αυτών των έκτακτων μέτρων», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Κάνετε τα μέτρα της κρίσης- που πλέον λέτε ότι τελείωσαν τα μνημόνια- μόνιμα. Αφού λοιπόν, τελείωσαν τα μνημόνια, καταργήστε τα! Αν όλοι υποστηρίζετε ότι έχουν τελειώσει τα μνημόνια και είμαστε μια ελεύθερη χώρα, καταργήστε αυτά τα μέτρα!».
Ο κ. Αρσένης κάλεσε τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία του ΜέΡΑ 25 για τον ΦΠΑ στα νησιά. «Η επίπτωση στην επιχειρηματικότητα που τόσο “κόπτεστε” ότι σας νοιάζει, είναι τεράστια. Η επίπτωση στην επιλογή ενός ανθρώπου να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, είναι τεράστια αρνητική. Αν, λοιπόν, εννοείτε αυτά που λέτε, κάποια στιγμή και ότι υπήρχαν τα μνημόνια, αλλά και ότι σας ενδιαφέρει η επιχειρηματικότητα, σταματήστε αυτό το φόρο για τους κατοίκους και για τους επιχειρηματίες εκεί πέρα αλλά και για τους κατοίκους οι οποίοι ζουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, απ’ ό,τι όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Η έννοια της νησιωτικότητας είναι και ευρωπαϊκή έννοια χρειάζεται να την υλοποιήσουμε, όμως», είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι το ΜέΡΑ25 καταθέτει «τροπολογία για την κατάργηση του 100% της προκαταβολής του φόρου».
Βιλιάρδος: “Να αποσυρθούν διατάξεις που επιταχύνουν τον αφελληνισμό”
Την απόσυρση άρθρων που «επιταχύνουν τον αφελληνισμό», ζήτησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο κ. Βιλιάρδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαλλαγή φόρων υπεραξίας μετοχών, εγχώριων και εξωχώριων αλλοδαπών επιχειρήσεων.
«Κατά την άποψή μας, πρόκειται εδώ για μια κυριολεκτικά σκανδαλώδη εύνοια εξωχώριων εταιριών ή ευρωπαϊκών εταιρειών εν γένει, όσον αφορά την αποφυγή φορολογίας. Με το άρθρο αυτό, δεν υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας όταν η μεταβίβαση μετοχών υπερβαίνει το 10% της εταιρίας και διακρατείται για 36 μήνες. Αναφέρεται σε εξαγορές επιχειρήσεων, στις οποίες αποτελεί συνήθη πρακτική να γίνεται μέσω εξωχώριων συμμετοχών σε εταιρείες στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο ή αλλού», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και συνέχισε: «Παράδειγμα εδώ, η μεταβίβαση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, εκ μέρους του κ. Κοντομηνά, μέσω εταιριών του στην Κύπρο και του ομίλου Βαρδινογιάννη. Σε αυτή την περίπτωση, το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματιών δεν φορολογείται. Κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο, ειδικά για μια χρεοκοπημένη χώρα που φορολογεί υπερβολικά τους υπόλοιπους απλούς πολίτες».
«Ο νόμος αυτός, αποτελεί διευκόλυνση για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων», είπε επίσης ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. «Ο φόρος εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία, τοποθετείται στο 10% επί του εκάστοτε επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξανόμενου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, και υπολογίζεται επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων σε τρέχουσες τιμές. Σήμερα όμως έχουμε αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια – κάτι που μάλλον θα συνεχιστεί. Επομένως, οι εταιρείες αυτές θα πληρώνουν μηδαμινούς φόρους, όταν κανονικά ο φόρος για άλλες εταιρείες είναι 15% με βάση το αρ. 15 του ν.3091/2002. ‘Αρα, ουσιαστικά ανοίγεται η πόρτα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, να αγοράσουν τα σπίτια των Ελλήνων, είτε μέσω πλειστηριασμών, είτε με άλλους τρόπους, χωρίς καν όφελος για το Δημόσιο. ‘Αδικος και κυρίως προκλητικός νόμος υπό τις παρούσες συνθήκες».