Ζιμπάμπουε: Άντρας κατηγορείται για βιασμό μετά τον θάνατο 15χρονης στη γέννα

Ζιμπάμπουε: Άντρας κατηγορείται για βιασμό μετά τον θάνατο 15χρονης στη γέννα
Ένα κορίτσι περιμένει να γεννήσει σε φτωχό προάστιο της Ζιμπάμπουε AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Οργή έχει προκαλέσει ο θάνατος 15χρονου κοριτσιού στη Ζιμπάμπουε, σε μια χώρα όπου ένα στα τρία κορίτσια είναι πιθανό να παντρευτούν πριν τα 18 τους, παρά την σχετική απαγόρευση.

Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε κατηγορεί έναν άνδρα για τον θάνατο ενός 15χρονου κοριτσιού ενώ γεννούσε σε εκκλησία τον περασμένο μήνα.

Ο 26χρονος Hatirarami Momberume κατηγορείται για βιασμό της Anna Machaya, ο θάνατος της οποίας προκάλεσε οργή στη χώρα και καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ.

Οι γονείς του κοριτσιού, Edmore Machaya και Shy Mabika, κατηγορούνται επίσης για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και παραποίηση εγγράφων ταυτοποίησης για να αποκρύψουν την ηλικία της κόρης τους.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Paul Nyathi επιβεβαίωσε ότι η Anna πέθανε στις 15 Ιουλίου και θάφτηκε σε ιερό στην αγροτική περιοχή Marange, στην ανατολική Ζιμπάμπουε. Η αστυνομία είπε επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι το όνομα της έφηβης δεν ήταν “Memory”, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

“Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό να αποκαλυφθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα αυτής της υπόθεσης», ανέφερε η αστυνομική ανακοίνωση.

Ο θάνατος της 15χρονης προκάλεσε διάχυτη οργή τόσο στη Ζιμπάμπουε όσο και στη διεθνή κοινότητα, με οργανώσεις για τα δικαιώματα των κοριτσιών να ζητούν γρήγορη δράση για την προστασία των εφήβων από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση από άντρες.

Στη Ζιμπάμπουε, ενώ το συνταγματικό δικαστήριο απαγορεύει τον γάμο κάτω των 18 ετών, ο ΟΗΕ λέει ότι ένα στα τρία κορίτσια είναι πιθανό να παντρευτούν πριν φτάσουν σε αυτήν την ηλικία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το ένα πέμπτο των θανάτων μητέρων στη Ζιμπάμπουε συμβαίνει σε κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών.

Μετά τον βιασμό και τον θάνατο της Anna Machaya, μια διαδικτυακή καμπάνια με το χασταγκ #justiceformemory είναι δημοφιλής στο Twitter στη Ζιμπάμπουε, ενώ παράλληλα το αίτημα για διακοπή του παιδικού γάμου συγκεντρώνει μέχρι στιγμής περισσότερες από 92.000 υπογραφές.

Ο Nyaradzayi Gumbonzvanda, πρέσβης καλής θέλησης της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό του παιδικού γάμου, δήλωσε στον Guardian: “Είμαι θυμωμένος και εξοργισμένος γιατί ο βιασμός των παιδιών και ο γάμος των παιδιών δεν πρέπει να έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία μας. Έχουμε όλους τους νόμους και τη γνώση για να το αποτρέψουμε. Είναι τόσο οδυνηρό που ως χώρα, αφήσαμε αυτή την πρακτική να συνεχίζει να είναι ανοιχτή πληγή”.

Ο Gumbonzvanda ζήτησε επίσης ταχεία δράση από τις αρχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα