Pınar Gultekin: Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει την Τουρκία
Αποτροπιασμός στην Τουρκία, μετά από την άγρια δολοφονία της Pinar Gultekin από τον πρώην φίλο της, Cemal Metin Avci. Ο δράστης επιχείρησε να εξαφανίσει το πτώμα.
- 22 Ιουλίου 2020 18:10
Η λίστα των δολοφονημένων γυναικών στην Τουρκία αυξάνεται. Η Pinar Gultekin έφυγε από τη ζωή, άγρια δολοφονημένη από τον πρώην σύντροφό της, Cemal Metin Avci.
Η οικογένεια της 27χρονης φοιτήτριας είχε ειδοποιήσει τις αρχές αφού δεν μπορούσε να τη βρει από τις 16 Ιουλίου. Τελικά το σώμα της γυναίκας εντοπίστηκε καμένο σε δασική περιοχή στο Εμιράτο του Μεντεσέ της Τουρκίας.
Ο 32χρονος πρώην φίλος της κλήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει, ωστόσο έπεσε σε αντιφάσεις. Ταυτόχρονα βρέθηκαν πλάνα από κάμερες ασφαλείας που έδειχναν τον άνδρα να αγοράζει δύο μπουκάλια με βενζίνη από βενζινάδικο.
Ο Avci που αρχικά δεν παραδεχόταν ότι είχε διαπράξει τον φόνο, αργότερα, αφού είδε τα πλάνα, ομολόγησε αναφέροντας πως αρχικά χτύπησε τη Gultekin επειδή εκείνη δεν ήθελε να τα ξαναβρούν. Στη συνέχεια τη δολοφόνησε όταν εκείνη ήταν λιπόθυμη.
Ο 32χρονος μετέφερε το σώμα της σε δασική περιοχή και αφού το κάλυψε με τσιμέντο, το έκαψε μέσα σε έναν κάδο απορριμάτων. Οι Αρχές εντόπισαν το σώμα της στις 21 Ιουλίου.
Το θέμα της δολοφονίας της Pinar Gultekin έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στα social media. Αμέτρητοι χρήστες χρησιμοποιώντας το hastag #PınarGültekin εκφράζουν την οργή, τη λύπη και την αγανάκτησή τους. Ανάμεσά τους και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έκανε ανάρτηση στο Twitter όπου εξέφρασε τη θλίψη του και καταδίκασε όλα τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών.
Οι γυναικοκτονίες είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα στην Τουρκία, όπου καθημερινά σημειώνονται περιστατικά ξυλοδαρμού ή δολοφονιών σε βάρος γυναικών. Στοιχεία από το We Will Stop Femicides Platform αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος: Τουλάχιστον 146 γυναίκες δολοφονήθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2020, 474 το 2019, 440 το 2018, 409 το 2017, 328 το 2016, 303 το 2015, 294 το 2014 και 237 το 2013.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η αυξανόμενη βία κατά των γυναικών προέρχεται από τις κυβερνητικές πολιτικές προστασίας των ανδρών, αφού οι ποινές δεν είναι καθόλου αποτρεπτικές.