Πορτογαλία: Στρατός σε γηροκομείο με πολλά κρούσματα κορονοϊού

Πορτογαλία: Στρατός σε γηροκομείο με πολλά κρούσματα κορονοϊού
Στρατιώτες με ειδικές στολές. AP

Οι περισσότεροι από τους ένοικους οίκου ευγηρίας διαγνώσθηκαν θετικοί στο κορονοϊό. Μόλις απομακρυνθούν άπαντες, ο στρατός θα απολυμάνει τις εγκαταστάσεις.

Η κακή κατάσταση σε έναν οίκο ευγηρίας στη βόρεια Πορτογαλία ανάγκασε την κυβέρνηση να στείλει τον στρατό, προκειμένου να αποτραπεί μία κυοφορούμενη καταστροφή, όπως πιστεύει το απελπισμένο προσωπικό του.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια. Θέλουμε να εξετασθούν οι άνθρωποι», φώναξε από το παράθυρο την περασμένη Τρίτη ένας εργαζόμενος στον οίκο ευγηρίας της Νόσα Σενιόρα ντας Ντόρες στη Βίλα Ρεάλ. Ο δήμαρχος της πόλης Ρούι Σάντους τόνισε στους δημοσιογράφους πως ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την κυβέρνηση για την εκκένωση του γηροκομείου.

Οι περισσότεροι από τους ένοικους διαγνώσθηκαν θετικοί στο κορονοϊό , ενώ άλλοι αναμένουν τα αποτελέσματα. Μόλις απομακρυνθούν άπαντες, ο στρατός θα απολυμάνει τις εγκαταστάσεις.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου φοβούνται επανάληψη και στην Πορτογαλία των όσων διαδραματίσθηκαν στη γειτονική Ισπανία, όταν στρατιώτες που εστάλησαν για απολύμανση βρήκαν νεκρούς ενοίκους στα κρεβάτια τους.

«Οι οίκοι ευγηρίας στη χώρα μας ήδη ήσαν υποστελεχωμένοι, με ελλείψεις υλικού και πριν από την επιδημία. Στοιχηματίζω πως θα βρούμε σορούς στα κρεβάτια και σε εμάς σύντομα», τονίζει ο Ρούι Φόντες, πρόεδρος μίας ένωσης βοηθητικού προσωπικού.

Η Πορτογαλία καταγράφει 4.268 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 76 νεκρούς. Τουλάχιστον οκτώ οίκοι ευγηρίας έχουν καταγράψει προσωπικό κι ενοίκους με κορονοϊό και αρκετούς θανάτους, ιδίως στον βορρά της χώρας.

Η τοπική κυβέρνηση στο Πόρτο ανακοίνωσε χθες πως όλοι οι ένοικοι και το προσωπικό στην πόλη θα ελεγχθούν στο πλαίσιο μίας «μεγα-επιχείρησης» για την καταπολέμηση της νόσου, ενώ κι η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση μίας επιχειρησιακής μονάδας για την κρηπίδωση των ιδρυμάτων αυτών από τη νόσο. Οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας έχουν απαγορευθεί σε όλη τη χώρα έπειτα από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας από τις 18 Μαρτίου κι η κυβέρνηση τους προέτρεψε να θέσουν σε ισχύ τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Η Ένωση Υπηρεσιών Φιλευσπλαχνίας (Uniao de Misericordias), που διαχειρίζεται πολλούς οίκους ευγηρίας στη χώρα, διαίρεσε το προσωπικό της σε δύο ομάδες, έτσι ώστε να εναλλάσσεται σε υπηρεσία κάθε 15 ημέρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης κατά τη μετάβασή τους προς κι από τον τόπο εργασίας, τόνισε ο πρόεδρός του Μανουέλ Λέμους.

Μολαταύτα, οι εργαζόμενοι στον τομέα φοβούνται πως όποια μέτρα δεν θα αρκέσουν για να σταματήσουν την έξαρση της επιδημίας στους οίκους ευγηρίας. Όπως τονίζει η ιδιοκτήτρια ενός εξ αυτών, η Σουζάνα Αμόρ, οι εργαζόμενοί της είναι «τρομοκρατημένοι» για το τι μέλλει να ακολουθήσει: «εάν κάποιος προσβληθεί θα προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο. Δεν γνωρίζω πού μπορεί να σταματήσει αυτό», δηλώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα