Συγκρατημένα απαισιόδοξος ο Ντε Γκίντος, αισιοδοξία από Στουρνάρα και Σταϊκούρα για την μετά κορονοϊό εποχή
Η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα του κορονοϊού από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον υπουργό οικονομικών συνάντησε την… συγκρατημένη απαισιοδοξία του αντιπρόεδρου της ΕΚΤ, κ. Λουίς Γκίντος
- 21 Ιουλίου 2020 20:19
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, εμφανίστηκε συγκρατημένα… απαισιόδοξος, παρά την χθεσινή συμφωνία της συνόδου κορυφής για το υπερταμείο των 750 δις ευρώ την οποία χαρακτήρισε “αναμφίβολα θετική”. Μίλησε για ανησυχητικές ενδείξεις για την Ευρωπαϊκή ανάπτυξη, που, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αναμένεται να έχει ύφεση από 10% έως και 13% για το δεύτερο τρίμηνο. Είπε -δείχνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα -ότι η επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού θα έχει ασύμμετρη επίδραση στους διάφορους οικονομικούς κλάδους. “Τομείς όπως ο τουρισμός θα υποφέρουν περισσότερο”, είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι οι δαπάνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για την στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων ήταν μεν απαραίτητες, αλλά θα επιβαρύνουν ειδικά τις χώρες με υψηλότερο χρέος όπως η Ελλάδα.
Έδειξε επίσης να ανησυχεί και για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων η οποία όπως είπε θα προκύψει από την μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και την αύξηση της αύξηση της ανεργίας ως αποτέλεσμα της κρίσης που έφερε η πανδημία. Τούτο – άφησε να εννοηθεί θα επιβαρύνει την ήδη χαμηλή κερδοφορία των εμπορικών τραπεζών αλλά και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας για χώρες όπως η Ελλάδα η οποία έχει ήδη υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στην συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ άκουσε τα επιχειρήματα στην οποία στηρίζουν την αισιοδοξία για την μετά κορονοϊό εποχή που εξέφρασαν τόσο ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκαν.
Ειδικότερα ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε μάλιστα γιατί η Κεντρική Τράπεζα στις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται αισιόδοξη προβλέποντας ύφεση για την Ελλάδα στο 5,8% του ΑΕΠ ενώ η ΕΕ στις καλοκαιρινές προβλέψεις επιμένει ότι η χώρας μας θα έχει ύφεση 9% του ΑΕΠ έναντι ύφεσης 9,7% που προέβλεπε τον Μάιο . Όπως είπε η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία το τέστ του περιορισμού της πανδημίας έχοντας πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Επιπλέον η Ελλάδα πριν την κρίση έχει αναπτύξει δυναμική που ήθελε να έχει ανάπτυξη 2,5% τ ου ΑΕΠ για φέτος έναντι 1,1% του ΑΕΠ στο μέσο όρο της Ευρωζώνης και 1,4% του ΑΕΠ για το μέσο όρο της ΕΕ.
Σημείωσε επίσης ότι το πλήγμα του τουρισμού που είναι δεδομένο δεν θα επηρεάσει όσο εκτιμάται το σύνολο της οικονομίας αφού ο συγκεκριμένος κλάδος με βάση πρόσφατη μελέτη αποδίδει το 10% του ΑΕΠ και όχι 20% όπως εκτιμούν κάποιοι.
Σε ό,τι αφορά την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας ο κ. Στουρνάρας θύμισε τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ να εντάξει και την Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γεγονός που αυξάνει την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες καθώς επίσης και το πρόγραμμα της άμεσης χαμηλότοκης ενίσχυσης μέσω TLTRO’S το οποίο παρατάθηκε και περιλαμβάνει και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων τόνισε την σημαντική μείωση τους τα τελευταία χρόνια αλλά και την λειτουργία του APS Ηρακλής που παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα θεσμικά μέσα, όπως για παράδειγμα την ίδρυση ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων που υποστηρίζει η ΤτΕ και έχει ξεκινήσει να το προετοιμάζει με την συνεργασία τριών μεγάλων ξένων τραπεζών.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παίρνοντας το λόγο θύμισε ότι όλοι οι ξένοι οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία έχουν βελτιώσει τις προβλέψεις τους για την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα παρά την κρίση δεν σταμάτησε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Απαρίθμησε μια σειρά νομοσχεδίων που βρίσκονται σήμερα στην Βουλή και βελτιώνουν το φορολογικό περιβάλλον το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνεχίζεται αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος μειώνοντας της εργοδοτικές εισφορές στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, στο επιχείρημα του κ. Ντε Γκίντος σχετικά με τις δαπάνες για τον κίνδυνο για την αύξηση του χρέους ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πράγματι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί μη βιώσιμο καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες παρότι θα αυξηθούν θα παραμείνουν πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες.