Άντριου Ουόνγκ στο News24/7: “Αν μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο με ένα γεύμα είναι αρκετό”

Άντριου Ουόνγκ στο News24/7: “Αν μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο με ένα γεύμα είναι αρκετό”
Ο Άντριου Ουόνγκ στην κουζίνα του ©Jutta Klee ©Jutta Klee

Ο βραβευμένος σεφ, Άντριου Ουόνγκ, μιλάει στο News24/7 για τα γεύματα που παρέχει σε άπορους και ευάλωτους ανθρώπους στο Λονδίνο, οι οποίοι δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός έχει αλλάξει για τα καλά την καθημερινότητά μας. Η ρουτίνα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων έχει διαταραχθεί πλήρως και έχει δώσει τη θέση της στους περιορισμούς, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την καραντίνα. Ωστόσο, ένα στοιχείο που άφησε αναλλοίωτο ο COVID-19, ή ακόμη καλύτερα το ενίσχυσε, είναι η ανάγκη της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ένα έξοχο παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς αποτελεί ο σεφ Άντριου Ουόνγκ, ο οποίος αποφάσισε με την ομάδα του να βοηθήσει την κοινότητά του προσφέροντας γεύμα σε άπορους και ευάλωτους ανθρώπους, όταν το βραβευμένο με αστέρι Μισελέν εστιατόριο γκουρμέ κινεζικών γεύσεων “A. Wong” στο Λονδίνο έκλεισε εξαιτίας των μέτρων.

Το News 24/7 επικοινώνησε με τον Ουόνγκ προκειμένου να μας αναλύσει ακόμη περισσότερο την ενέργειά του: “Τις τελευταίες εβδομάδες ετοίμαζα κουτιά με φαγητό, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα από ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους στην τοπική κοινότητά μου. Αρχικά, με την αρχισέφ μου από το εστιατόριο Kym, την Κίμπερλι Χερνάντες, ξεκινήσαμε να δημιουργούμε γεύματα χρησιμοποιώντας τα προϊόντα του εστιατορίου που μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια δωρεάν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Συνεργάζομαι με την εκκλησία St. Peters και το Abbey Centre για να διανείμουμε τα κουτιά”.

Ο Άντριου Ουόνγκ μαγειρεύει με τους συνεργάτες του David Cotsworth Photography

Στην ερώτηση ποιος ήταν ο λόγος ώστε να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια ένας βραβευμένος σεφ, εκείνος απάντησε: “Φαινόταν λογικό να το κάνω. Η τοπική κοινωνία ήταν πάντα τόσο υποστηρικτική σε μένα και τα εστιατόρια μου, έτσι ήρθε η ώρα να τους βοηθήσω με τον τρόπο που ξέρω, μέσω της μαγειρικής”.

Ο Άντριου Ουόνγκ προτάσσει την ανάγκη του εθελοντισμού, ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές, στις οποίες ο κορονοϊός πολλαπλασιάζει τα προβλήματα των ευάλωτων ανθρώπων: “Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο εθελοντισμός. Την προηγούμενη εβδομάδα, η προτεραιότητά μου ήταν να διαβεβαιώσω ότι η ομάδα μου θα έχει χρήματα και πόρους για να επιβιώσει τους επόμενους μήνες. Τώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το 80% των μισθών γι΄αυτούς που δεν μπορούν να δουλέψουν μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας για να βοηθήσουμε αυτούς που είναι περισσότερο ευάλωτοι και να στηρίξουμε αυτούς που δεν μπορούν να αγοράσουν φαγητό”.

Όσον αφορά την επέκταση της δράσης αλληλεγγύης του, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη, εφόσον μεγάλη σημασία έχει η προστασία του ίδιου, αλλά και των συνεργατών του από τον κορονοϊό: “Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω. Θα συνεχίσω να εργάζομαι όσο σκληρά μπορώ ώστε να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ για όσο διάστημα υπάρχει ασφάλεια για εμένα, την ομάδα μου και τους υπέροχους εθελοντές που δουλεύουμε μαζί”.

Ο Άντριου Ουόνγκ ©Jutta Klee

Ο βραβευμένος σεφ μας μίλησε για το σοκ που δέχθηκε ο τομέας του επισιτισμού λόγω του ιού στο Λονδίνο, ενώ μας παρουσίασε και την άποψή του για τον αντίκτυπο που θα έχει στην καθημερινότητα, αφού περάσει ο εφιάλτης: “Δεν μπορώ να μιλήσω για ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν απίστευτα συνταρακτική για εμένα, αλλά και για πολλούς φίλους μου στη βιομηχανία του επισιτισμού. Το να κολλήσεις ο ίδιος κορονοϊό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, υπάρχει ένα μεγάλο στοιχείο κοινωνικής υπευθυνότητας για την προστασία των άλλων γύρω σου. Προχωρούμε σε άγνωστο έδαφος, ο ιός θα έχει μακρύ και βαθύ, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό αντίκτυπο, ακόμη και όταν τα κρούσματα μειωθούν και τελικά βρούμε ένα εμβόλιο”.

Τέλος, ο Ουόνγκ στέλνει το δικό του μήνυμα και προτρέπει στην αλληλοβοήθεια. Όσο για τα “απόνερα” του κορονοϊού, θα τα αντιμετωπίσουμε όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια: “Όλοι ανησυχούμε, κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει ή πόσο καιρό θα διαρκέσει. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να βοηθούμε ο ένας τον άλλον με κάθε τρόπο, μπορούμε να κάνουμε μόνο το καλύτερο. Αν μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο, με ένα γεύμα, μία μέρα, αυτό είναι αρκετό. Οτιδήποτε συμβεί αύριο, θα το αντιμετωπίσουμε τότε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα