Γιατί το Twitter επιλέγει να δίνει βήμα στους Ταλιμπάν – Ποιοι τους λογοκρίνουν

Γιατί το Twitter επιλέγει να δίνει βήμα στους Ταλιμπάν – Ποιοι τους λογοκρίνουν
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ 2021 Rahmat Gul/AP Photo

Πώς και γιατί το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει σε επώνυμα μέλη των Ταλιμπάν να μοιράζεται τη ρητορική τους. Ποια η στάση του Facebook, του Instagram και του WhatsApp.

Η “πτώση” της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν πέρα από πολιτικές αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και στα social media, αφού ενώ κανείς θα περίμενε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να απομονώσουν και να αφαιρέσουν τον λόγο από τους ισλαμιστές αντάρτες, κάποια από αυτά εξακολουθούν να τους δίνουν βήμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει άρθρο του Guardian, το Twitter είναι ένα από αυτά τα μέσα, καθώς παρά την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, εκείνο επιτρέπει σε γνωστά μέλη τους να εξακολουθούν να δημοσιοποιούν την όχι και τόσο σύγχρονη ρητορική τους, την ίδια στιγμή που τον περασμένο Ιανουάριο το Twitter απαγόρευσε την πρόσβαση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον “διαχωρισμό” αυτό, ενώ και η πλατφόρμα του WhatsApp δέχθηκε κριτική για το ότι επέτρεψε στους Ταλιμπάν να απειλήσουν, να παρακάμψουν και να δωροδοκήσουν τους τοπικούς ηγέτες για να καταθέσουν τα όπλα τους, καθώς πραγματοποιούσαν την επέλασή τους στη χώρα.

Μια λεπτομέρεια όμως για το ποιες ομάδες βρίσκονται στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς οι Ταλιμπάν παραδόξως βρίσκονται εκτός της λίστας αυτής, στην οποία αποτίνονται οι περισσότερες μεγάλες πλατφόρμες για το ποιες ομάδες θα πρέπει κάθετα να αποκλείονται. Ωστόσο οι Ταλιμπάν “φιγουράρουν” στη σχετική λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ως ειδικά καθορισμένοι παγκόσμιοι τρομοκράτες, οι οποίοι υπόκεινται σε κυρώσεις του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (Office of Foreign Assets Control).

Καθώς λοιπόν οι Ταλιμπάν έχουν πλέον τον έλεγχο του αφγανικού κράτους, έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είναι οι νόμιμοι κυβερνήτες της χώρας – ερωτήματα που κλήθηκαν να διευθετήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάρη στην παρουσία επαληθευμένων λογαριασμών που εκπροσωπούν την αφγανική κυβέρνηση.

Στην αντίθετη πλευρά, το Facebook έχει αποκλείσει για χρόνια τους Ταλιμπάν από τη δημοφιλή πλατφόρμα του, καθώς η εταιρεία διαχειρίζεται έναν μυστικό κατάλογο «καθορισμένων οργανώσεων μίσους», για τις οποίες οποιαδήποτε υποστήριξη ή διαδικτυακός έπαινος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό λογαριασμών χρηστών από την υπηρεσία.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε μάλιστα πως “οι Ταλιμπάν τιμωρούνται ως τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο και έχουν αποκλειστεί από το Facebook και το Instagram, σύμφωνα με την πολιτική μας σχετικά με τις επικίνδυνες οργανώσεις. Αυτό σημαίνει πως αφαιρούμε λογαριασμούς που διατηρούνται από ή για λογαριασμό των Ταλιμπάν και απαγορεύουμε τον έπαινο, την υποστήριξη και την εκπροσώπησή τους”.

Τι συμβαίνει όμως με την πλατφόρμα του WhatsApp που αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Facebook; Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα, καθώς λόγω του end-to-end encryption (κρυπτογραφημένα δεδομένα έως ότου φτάσουν στον προοριζόμενο παραλήπτη), το WhatsApp δεν μπορεί να αναγνώσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων ή των συννημένων αρχείων που ανταλλάσσονται και μπορεί να λάβει δράση μόνο εναντίον λογαριασμών που βασίζονται σε πληροφορίες, όπως ονόματα χρηστών ή φωτογραφίες.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την περίπτωση του Twitter, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο του Guardian δεν διαθέτει πολιτική αποκλεισμού εναντίον των Ταλιμπάν. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψιν του πως ο επίσημος λογαριασμός του εκπροσώπου της ομάδας, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, από την ημέρα της “πτώσης” της Καμπούλ, είχε 300.000 “χτυπήματα” από οπαδούς των Ταλιμπάν.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του Twitter ανέφερε: «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται γρήγορα. Είμαστε μάρτυρες ανθρώπων στη χώρα που χρησιμοποιούν το Twitter για να ζητήσουν βοήθεια. Βασική προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων και παραμένουμε σε εγρήγορση για αυτό. Λαμβάνουμε μέτρα για τη διαφύλαξη των φωνών που βρίσκονται στην υπηρεσία μας και εκπροσωπούν προστατευόμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, ειδησεογραφικών οργανισμών, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα