Νέο “ράλι” κινητοποιήσεων από τον Γκουαϊδό την Τρίτη στη Βενεζουέλα
Σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση θα προσπαθήσει να βάλει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας την Τρίτη ο Χουάν Γκουαϊδό και οι οπαδοί του.
- 11 Φεβρουαρίου 2019 20:12
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ετοιμάζεται για άλλη μια κινητοποίηση αύριο, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ηγέτη της, του Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις στους στρατιωτικούς και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο περίπου 50 χώρες, ζήτησε να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Βενεζουέλα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Νεολαίας και για “να σταλεί ένα μήνυμα” στο στρατό. “Θα κινητοποιηθούμε σε όλη τη χώρα για να πετύχουμε την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση”, είπε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Πολλοί τόνοι φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης παραμένουν αποθηκευμένοι από την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση Τιεντίτας, την οποία έχει αποκλείσει ο στρατός της Βενεζουέλας.
Ένα δεύτερο κέντρο αποθήκευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Βενεζουέλα θα δημιουργηθεί στη Βραζιλία, στην Πολιτεία Ροραΐμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λέστερ Τολέδο, ο ειδικός απεσταλμένος του Γκουαϊδό στην Μπραζίλια. Ο Τολέδο έκανε αυτήν την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούζο.
“Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούμε τον χώρο μαζί με τις βραζιλιάνικες αρχές για να δούμε πού θα εγκατασταθεί αυτό το κέντρο και από την επόμενη εβδομάδα θα οργανώσουμε τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας”, είπε.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που αρνείται ότι υπάρχει “ανθρωπιστική κρίση” στη χώρα του, δεν δέχεται τη βοήθεια θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα “πολιτικό σόου” και ένα πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται για τις ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015, λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της.