Πακέτο μέτρων: Ανεβαίνει ο λογαριασμός και περιμένει και ο τουρισμός
Η χώρα έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια για τη στήριξη των ταμειακών της διαθεσίμων αυξάνοντας το λογαριασμό του χρέους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κι ακόμη υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι να ξεκινήσει ο "αιμοδότης" τουρισμός.
- 06 Απριλίου 2021 06:19
Το νέο πακέτο μέτρων ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε χτες και έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο αντίστοιχο για την εστίαση ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ καταδεικνύει ότι ο προγραμματισμός που είχε γίνει στον προϋπολογισμό ενείχε μεγάλες αβεβαιότητες. Πλέον από τα 11,6 δισεκ, ευρώ που είχαν εγγραφεί στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς για το τρέχον έτος για τη στήριξη της οικονομίας ήδη ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει τα 14 δισεκ, ευρώ τραβώντας την «ανηφόρα». Έτσι, μετά και τις ανακοινώσεις στα τέλη Μαρτίου για δράσεις 1 δισεκ. ευρώ για τον Απρίλιο τις τελευταίες μέρες έχουν προστεθεί άλλα 330 εκατομμύρια για την εστίαση και άλλα 130 εκατομμύρια χτες για τους κλειστούς κλάδους, δηλαδή η «σούμα» έχει πάει στα 1,46 δισεκ. Συνολικά με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει περάσει τα 38 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021. Βέβαια όπως έχει πει στηρίζεται, κυρίως, στη «συνετή χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας» που όμως εκπηγάζουν από το δανεισμό για να συντηρηθούν.
Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ, ενώ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που γίνεται με ευνοϊκούς όρους μεν, αλλά που παράλληλα αυξάνει το λογαριασμό του χρέους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Και βέβαια εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε και το περίφημο «μαξιλάρι» που μαζί με την «ομπρέλα» της ΕΚΤ επιτρέπει την πρόσβαση στις αγορές.
Την ίδια ώρα με βάση την απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ για το 2020 τα υστέρηση σε απόλυτα μεγέθη ανήλθε στα 8.798,52 εκ. € καταδεικνύοντας πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα στήριξης των διαθεσίμων εν μέσω μιας έντονης αβεβαιότητας.
Ο τουρισμός
Μπροστά, βέβαια, είναι και η πρόκληση της στήριξης του τουρισμού, όπου κατά πληροφορίες εξετάζεται το άνοιγμα προγράμματος αντίστοιχου με την εστίαση, για την επανεκκίνησή του όταν αυτή θα γίνει. Δηλαδή, στα 1,46 δισεκ, ευρώ θα πρέπει, κατά πληροφορίες, να υπολογιστεί ένα ποσό τουλάχιστον, 300 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό αλλά και ενδεχόμενος ένας νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής (ο 8ος) ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Ήδη, πακέτο μέτρων ειδικά για τον τουρισμό προανήγγειλε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του επισημαίνοντας πως τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και θα αρχίσουν να αποσύρονται όταν εξασφαλισθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.
Πρόσθεσε δε, με νόημα, ότι εφέτος και το 2022 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά όσο θα «φεύγουμε από την υγειονομική κρίση θα πρέπει τα μέτρα στήριξης σταδιακά, αφού εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, να αποσύρονται έτσι ώστε να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή».
Ειδικά για τον τουρισμό όπου στα μέτωπα των κρατήσεων επικρατεί «παγωνιά» ενισχύοντας το κλίμα τις αβεβαιότητας ενδεχομένως και μέχρι και τον Ιούνιο να χρειαστούν παρεμβάσεις, ώστε να κρατηθούν στη ζωή πολλές επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Απρίλιος θα αποτελέσει crash test για πολλές επιχειρήσεις αλλά και για το κρατικό ταμείο. Ο μήνας βρήκε περίπου 195 χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές ενώ με το άνοιγμα σε όσες περιοχές δόθηκε πράσινο φως έφτασαν τις 150 χιλιάδες αλλά θα φανεί πόσες θα αντέξουν.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ισχύουν τα εξής μέτρα στήριξης:
- υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο
- για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.
- αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών.
- αναστολή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή)
- συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας
- αναστολή βεβαιωμένων φορολογικών, αλλά και βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
- Επιδοτήσεις σε εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις