Μετάλλαξη Όμικρον: Παρούσα σε πολλές χώρες χωρίς να έχει εντοπιστεί

Μετάλλαξη Όμικρον: Παρούσα σε πολλές χώρες χωρίς να έχει εντοπιστεί
Παρούσα στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο η μετάλλαξη Όμικρον AP Photo/Matt Dunham

Παρούσα στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο η μετάλλαξη Όμικρον, έστω και αν δεν έχει ακόμα εντοπιστεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ανησυχίες ότι η σοβαρότητά της μπορεί να υποτιμάται.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανώς ήδη παρούσα στις περισσότερες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον – που εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι τώρα σε καμία άλλα παραλλαγή του κορονοϊού – έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα σε 77 χώρες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι η Όμικρον πιθανότατα υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες που μέχρι στιγμής δεν την έχουν εντοπίσει και εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, αναφέρει το BBC.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράζει την ανησυχία του ότι η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να υποτιμάται.

“Σίγουρα, έχουμε μάθει μέχρι τώρα να μην υποτιμούμε αυτόν τον ιό σε επικινδυνότητα. Ακόμα κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει τα απροετοίμαστα συστήματα υγείας”, είπε.

Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο και έκτοτε η χώρα έχει δει μια έκρηξη στις μολύνσεις. Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απομόνωση με ήπια συμπτώματα.

Έντονη ανησυχία και μέτρα στην Ευρώπη

Ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σχετικά με τη Νότια Αφρική και τους γείτονές της μετά την εμφάνιση της Όμικρον, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει την εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι και οι 11 χώρες στην κόκκινη λίστα ταξιδιών της θα αφαιρεθούν, με τον υπουργό Υγείας Sajid Javid να λέει ότι η παραλλαγή είχε εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και οι κανόνες μπορεί να μην είναι ικανοί να συμβάλουν ιδιαίτερα στον περιορισμό της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα για τον κορονοϊό εν μέσω ανησυχιών για την Όμικρον.

Οι άνθρωποι στη Σκωτία κλήθηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές σε τρία νοικοκυριά κάθε φορά ενόψει των Χριστουγέννων.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ η Νορβηγία είπε ότι θα απαγορευθεί το σερβίρισμα αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, μεταξύ άλλων μέτρων.

Νέο “καμπανάκι” ΠΟΥ για τις ανισότητες των εμβολίων

Στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις ανησυχίες για την ανισότητα των εμβολίων, καθώς ορισμένες χώρες επιταχύνουν την διάθεση μιας ενισχυτικής δόσης ως απάντηση στην Όμικρον.

Πρόσφατες μελέτες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έδειξαν ότι παρήγαγε πολύ λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον από ό,τι κατά του αρχικού στελέχους, αλλά ότι αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να αντιστραφεί με μαι τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Όπως είπε, οι ενισχυτές δόσεις «θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο» στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, αλλά επεσήμανε πως είναι «θέμα προτεραιότητας».

“Η σειρά έχει σημασία. Η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε ομάδες με χαμηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου απλώς θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκείνων υψηλού κινδύνου που εξακολουθούν να περιμένουν τις πρώτες δόσεις τους λόγω των περιορισμών στην προσφορά των εμβολίων”, σημείωσε στη συνέχεια.

Οι προμήθειες στο παγκόσμιο πρόγραμμα κοινής χρήσης εμβολίων Covax έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αξιωματούχοι της υγείας ανά τον κόσμο φοβούνται ότι η έλλειψη δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων που σημειώθηκε στα μέσα του τρέχοντος έτους θα επαναληφθεί, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αναστολής των εξαγωγών από την Ινδία κατά τη διάρκεια της αύξησης των κρουσμάτων εκεί.

Σε φτωχότερες χώρες, ορισμένοι ευάλωτοι άνθρωποι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μία δόση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα