Η οργή της Φώφης στον Κυριάκο ήταν για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών
Τι έλεγε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της ψηφοφορίας για το Σύνταγμα στη Βουλή.
- 27 Νοεμβρίου 2019 08:11
Ο φωτογραφικός φακός είχε πιάσει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, τη Φώφη Γεννηματά να είναι κάτω από τα πρωθυπουργικά έδρανα και να μιλά σε πολύ έντονο ύφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλοι αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που προκάλεσε την οργή της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Η Φώφη, όπως πληροφορηθήκαμε, υπήρξε έξαλλη με την προσθήκη που επέλεξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την τροποποίηση του άρθρου 54 παρ. 4 που αφορούσε την ψήφο των ομογενών. “Άσε και τον κοινό νομοθέτη να προβλέψει κάτι, τώρα αποκλείεις για δέκα και πάνω χρόνια την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων του εξωτερικού” είπε, μεταξύ άλλων η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στον πρωθυπουργό. Στο συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, οι βουλευτές του κόμματός της ψήφισαν τόσο την πρόταση της ΝΔ, όσο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πρωτοβουλία του ΚΚΕ οι δυο προτάσεις δεν ήταν αντιπαραθετικές. Το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, θεωρεί ότι οι συμβιβασμοί που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου το ΚΚΕ να υπερψηφίσει την πρόταση ήταν τέτοιοι που ουσιαστικά περιορίζουν κατά πολύ την ουσία, καθώς πολύ λίγοι από τους ομογενείς θα ψηφίζουν, ενώ τους μετατρέπει και σε “έλληνες δυο κατηγοριών”, αυτούς που θα έχουν δικαίωμα ψήφου και αυτούς που δεν θα έχουν- παρ’ όλα αυτά θα υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.
Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποκτήσει τη “χημεία” από τον καιρό της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Τσίπρα και συνομιλούν συχνά και ελεύθερα. Την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως προς το τέλος της, πολλές φορές βρέθηκαν για μείζονα για τους ίδιους θέματα σε ανοιχτή γραμμή, ενώ και μετεκλογικά, όποτε χρειάστηκε να συνομιλήσουν (πχ για το άσυλο στο Πανεπιστήμιο) αυτό έγινε με ευκολία. Η “χημεία” των δυο, μάλιστα, εξακολουθεί να υπάρχει, αν και πολλοί εκτιμούν πως θα δοκιμαστεί, όχι τόσο από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο από το θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά και από το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρήσει και νέο διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ, με “δεύτερο κύμα διεύρυνσης” της ΝΔ μέσω της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, όπου δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει και κάποιους “πράσινους” πρώην βουλευτές ή και πρώην υπουργούς- και ο νοών νοείτω…