Λιβύη: Η Τουρκία ζητάει να σταματήσει “αμέσως” η παροχή υποστήριξης στον Χάφταρ
Την ίδια ώρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων και σε κράτη που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
- 20 Ιουλίου 2020 19:29
Η Τουρκία ζήτησε να σταματήσει «αμέσως» η παροχή υποστήριξης στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης.
«Είναι αναγκαίο να διακοπεί αμέσως κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη προς τον πραξικοπηματία Χάφταρ ο οποίος εμποδίζει την αποκατάσταση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ο πραξικοπηματίας Χάφταρ», επέμεινε, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φάτχι Μπατσάγα και τον υπουργό Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την GNA σε ό,τι αφορά «την στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία».
Οι δηλώσεις αυτές του Ακάρ γίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα τεταμένη, μετά την απειλή της Αιγύπτου ότι θα παρέμβει στρατιωτικά αν οι δυνάμεις της GNA προωθηθούν προς τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ελέγχεται από τον Χάφταρ.
Μάας: Πιθανή η επιβολή κυρώσεων σε κράτη που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έδωσε σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες για την επιβολή πιθανών κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Όπως διευκρίνισε, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια σε «όλες τις εταιρείες, πρόσωπα και οντότητες» που εμπλέκονται στην παράβαση του εμπάργκο.
«Γνωρίζουμε ότι υλικό καθώς και μισθοφόροι μεταφέρονται τακτικά στη Λιβύη με ναυλωμένα πλοία και πτήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σήμερα στην Εσθονία.
Σε ένα δεύτερο βήμα, οι κυρώσεις ενδέχεται να στοχεύουν κράτη που παρέχουν όπλα και μισθοφόρους, τα οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβάνουν την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Σάββατο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη και κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη χώρα.
«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισαν σε κοινή τους δήλωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το Σχέδιο Ανάκαμψης.