post impression url

Φέτος το χειμώνα θα κοιμάται όλη η οικογένεια ήσυχα

Φέτος το χειμώνα θα κοιμάται όλη η οικογένεια ήσυχα

Αν ο έρωτας δεν κρύβεται με τίποτα, τότε ο βήχας όχι μόνο δεν κρύβεται x10, αλλά κρατάει ξύπνια και όλα τα μέλη της οικογένειας. Ευτυχώς, πλέον, υπάρχει λύση.

Ο γαλήνιος ύπνος είναι πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση. Το πόσο ακριβώς, το συνειδητοποιείς τελικά μόνο όταν τον χάσεις. Ειδικά όταν ο λόγος είναι κάτι φαινομενικά ‘απλό’, όπως π.χ. ο βήχας (‘σκέτος’ λόγω π.χ. κρυολογήματος ή ξερός) που μπορεί να ταλαιπωρεί το παιδί σου, το άλλο παιδί σου (όπου το ένα de facto ξυπνάει το άλλο), τη γυναίκα σου ή, ακόμη χειρότερα, εσένα τον ίδιο (που υποτίθεται ότι, βάσει ρόλου, οφείλεις να διασφαλίζεις την ‘τάξη και την ασφάλεια’ όταν κλείνουν τα φώτα). Και, έτσι απλά, λόγω ενός επίμονου βήχα, καταλήγετε όλη η οικογένεια, μέσα στα μαύρα τα μεσάνυχτα, να προσπαθείτε μάταια να ‘νανουρίσει’ ο ένας τον άλλο.

Μια σκηνή ‘Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης’ που έχω ζήσει προσωπικά άπειρες φορές εδώ και 9 χρόνια, με ‘υπαίτιο’ είτε την κόρη μου (που τον χειμώνα επιμένει να κυκλοφορεί με κοντομάνικα, εξού και κρυώνει εύκολα και συχνά), είτε εμένα (που έχω διαπιστώσει ότι βήχω ακόμη περισσότερο όταν π.χ. έχω άγχος με κάτι που αφορά τη δουλειά).

Ένα μεταμεσονύκτιο οικογενειακό στιγμιότυπο ‘μη θαλπωρής’ που έχουν ζήσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό οι φίλοι μου που έχουν δυο παιδιά -ειδικά όταν κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο- καθώς το ένα ξυπνάει το άλλο σε χρόνο dt. Ή, για την ακρίβεια, μέχρι να πεις ‘γκουχ’.

Γιατί, είπαμε, μπορεί ο βήχας να είναι απλός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολα διαχειρίσιμος. Και όχι, δεν έχει νόημα να μπεις στη διαδικασία να πάρεις τηλέφωνο τις γιαγιάδες για να σου πουν τα δικά τους ‘γιατροσόφια’. Αυτά που έκαναν στην εποχή τους και στα οποία σε υπέβαλαν όταν ήσουν και εσύ παιδί. Εδώ η λύση οφείλει να είναι σοβαρή και να προέρχεται είτε από τον παιδίατρό σου ή από τον φαρμακοποιό που εμπιστεύεσαι.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωσή μου, την φαρμακοποιό που πηγαίνω από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου, που ήταν και η πρώτη που μου μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες του Grintuss. Ένα προϊόν, από ότι μου είπε, με βάση το μέλι (όχι, δεν την ρώτησα αν είναι ανθέων ή όχι) και συστατικά βιολογικής γεωργίας, χωρίς γλουτένη και με ευχάριστη γεύση (εντάξει, αυτό το διαπίστωσα μόνος μου).

Δεν ξέρω πως ακριβώς τα καταφέρνει το Grintuss να σταματά ταυτόχρονα και τα δύο είδη βήχα (νομίζω ότι δρα στον ξηρό αντιμετωπίζοντας τον ερεθισμό του βλεννογόνου και στον παραγωγικό ευνοώντας την ενυδάτωση και την αποβολή της βλέννας), πάντως, με το που πιάσουν τα πρώτα κρύα, φροντίζω να έχω πάντα ένα σιρόπι στο ντουλάπι για τα φάρμακα.

Ψέματα. Ένα σιρόπι για το παιδί εννοούσα (αυτό που ενδείκνυται για παιδιά από 1 έτους) και ένα για τους ενηλίκους και τα παιδιά άνω των 12 ετών), ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή -για τους ενήλικες- των δισκίων.

Το πιο σημαντικό; Ότι το Grintuss όχι μόνο προστατεύει το βλεννογόνο, καταπραΰνοντας τον ερεθισμό, αλλά ρυθμίζει τον βήχα χωρίς να τον καταστέλλει, σεβόμενο έτσι τον σημαντικό ρόλο του στην άμυνα των ανώτερων αναπνευστικών οδών.

Γιατί είναι πολύ δύσκολο να είσαι γονιός. Και ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρεις, είναι να επιλέξεις τους σωστούς συμμάχους. Εκείνους που θα σε βοηθήσουν να περάσεις τις γιορτές όχι ‘ζάχαρη’ αλλά, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μέλι.

Και που’σαι, καλού κακού, άσε ένα σιρόπι δίπλα στο τζάκι. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο κρύο κάνει εκεί ψηλά στο έλκηθρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα