Καραμανλής: “Δεν κόβεται το νερό της ΕΥΔΑΠ όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού”
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε πως το νερό της ΕΥΔΑΠ δεν πρόκειται να κοπεί όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, ενώ ανέφερε πως τα ΜΜΜ λειτουργούν κανονικά τις ώρες αιχμής.
- 26 Μαρτίου 2020 12:31
Για διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, του κορονοϊού και του μεταναστευτικού, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
“Πρέπει σήμερα οι Έλληνες να δείξουμε έναν πατριωτισμό και αυτός ο πατριωτισμός πρέπει να είναι ο πατριωτισμός της ψυχραιμίας”, τόνισε ο κ. Καραμανλής. Εκτίμησε δε ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν επιδείξει ψυχραιμία, γεγονός που δείχνει πως “οι Έλληνες έχουμε ωριμάσει έπειτα από μια 10ετή κρίση και μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τέτοιες πολύ δύσκολες καταστάσεις με πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία θα έλεγα από άλλες χώρες, που η αλήθεια είναι ότι είναι πιο οργανωμένες από ότι είμαστε εμείς”.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η Άγκυρα προκαλεί συνοριακά επεισόδια σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα, όταν η Τουρκία είχε πληγεί από σεισμό, είχε επιδείξει μία άλλη πολιτική βοήθειας στη γείτονα.
Ερωτηθείς για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: “Όλοι δίνουμε εξετάσεις, τόσο στην κυβέρνηση, τόσο στην αντιπολίτευση, αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι που καλύπτετε τα γεγονότα, όλοι δίνουμε εξετάσεις σε μια πρωτοφανή κρίση”. Εκτίμησε δε ότι όλοι έχουν αναγνωρίσει με πόση μεγάλη σοβαρότητα, με πόσο μέτρο και με πόση ψυχραιμία έχει αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση την κρίση αυτή και συμπλήρωσε: “Δεν είναι ώρα λοιπόν για πολιτικές αντιπαραθέσεις, είναι ώρα για ενότητα και για ομοψυχία.. Ας αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και νομίζω ότι δείχνουμε μια απίστευτη ωριμότητα και ως πολιτικό σύστημα σήμερα και ως λαός αν θέλετε”.
Δεν κόβεται το νερό όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού
Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε μηνύματα τηλεθεατών, επισήμανε ότι έχει δοθεί εντολή να μη διακόπτεται η υδροδότηση της ΕΥΔΑΠ, λόγω καθυστέρησης πληρωμών αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
“Η ΕΥΔΑΠ αυτή τη στιγμή είναι μια εταιρία που μπορεί να κάνει μία αναστολή πληρωμών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα διότι ζούμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση”, εξήγησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Σημείωσε ότι οι πελάτες της ΕΥΔΑΠ μπορούν να εξυπηρετηθούν και με εναλλακτικούς τρόπους, τηλεφωνικώς και μέσω διαδικτύου και τόνισε: “Θα πρέπει να αποφεύγουμε να βγούμε από το σπίτι μας για να πάμε να πληρώσουμε π.χ. το λογαριασμό του νερού. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό και τηλεφωνικά μέσω της πιστωτικής μας ή μίας άλλης κάρτας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πληρωμής”. Πρόσθεσε όμως ότι “υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι δυστυχώς δεν γνωρίζουν ούτε αυτή τη μέθοδο πληρωμής και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για διακοπή υδροδότησης”.
Τα ΜΜΜ λειτουργούν κανονικά στις ώρες αιχμής
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν κανονικά στις ώρες αιχμής. Επισήμανε όμως ότι η κίνηση έχει μειωθεί, ειδικά στα λεωφορεία και στο τραμ, κάτω από το 50%. Εξήγησε επομένως ότι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί – που είναι η ώρα αιχμής – και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκείνοι που πρέπει να πάνε στις δουλειές τους. Εκ των πραγμάτων, τα δρομολόγια μειώνονται στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
“Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα, διότι – για να το πούμε απλά – τα λεωφορεία και τα τραμ πηγαινοέρχονται άδεια. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δε μπορεί σε μία πόλη σαν την Αθήνα, ακόμα και σε μία πόλη σε καραντίνα, να σταματήσουν να υπάρχουν κάποια ελάχιστα δρομολόγια ασφαλείας που πρέπει να πραγματοποιήσουν τα λεωφορεία. Εμείς έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα με τον ΟΑΣΑ και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να συνωστίζεται μέσα στα λεωφορεία, κάτι που ως φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί αυτή τη στιγμή ούτε στο Μετρό. Υπάρχει μία οδηγία από τον ΕΟΔΥ, τα λεωφορεία να είναι στο μισό της διαθεσιμότητας που έχουν, να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και μέχρι στιγμής όλα λειτουργούν καλώς”, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι στο Μετρό, οι χρονοαποστάσεις παραμένουν στα 4-5 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία εκ των πραγμάτων έχουν μειωθεί κάποια δρομολόγια στις ώρες που δεν είναι ώρες αιχμής. “Αυτά τα ζητήματα τα εξετάζουμε καθημερινά και πάντα με τη συνεργασία του ΟΑΣΑ, κάνουμε τα πάντα ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών”, κατέληξε.
Επιτρέπονται δύο επιβάτες στα ταξί για ιατρικό λόγο
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε τέλος ότι τα ταξί εξακολουθούν να κυκλοφορούν και πως ο περιορισμός των δύο ατόμων ανά όχημα ισχύει και στα ταξί, πλην ορισμένων περιπτώσεων ανάγκης και πάντα με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής.
“Έχουμε περιπτώσεις καρκινοπαθών που πρέπει να πάνε για εξετάσεις. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που κάνουν αιμοκάθαρση και πρέπει να συνοδεύονται ή ηλικιωμένοι που πρέπει να πάνε σε ένα επείγον ιατρικό ραντεβού και επίσης πρέπει να συνοδεύονται” εξήγησε και πρόσθεσε: “Είμαστε η χώρα του μέτρου και της λογικής. Εμείς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε όταν πρέπει – λόγω ανάγκης – να εξυπηρετηθούν, να μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα φόβο”.
Όσον αφορά στον επαναπατρισμό 13 οδηγών φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η γειτονική χώρα για άλλη μία φορά κράτησε απαράδεκτη στάση και ενώ από τους 7.000 εγκλωβισμένους οδηγούς φορτηγών οι περισσότεροι κατάφεραν και πέρασαν τα τουρκικά σύνορα στους Έλληνες οδηγούς δεν δόθηκε αυτή η ευκαιρία, με αποτέλεσμα να κινηθεί μία ολόκληρη διαδικασία για να επιστρέψουν στην πατρίδα με μία ειδική πτήση.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι εξακολουθούν να πραγματοποιούνται πτήσεις επαναπατρισμού, με τη συνδρομή και την έγκριση της ειδικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έρχεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των ξένων χωρών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|