Από την Ισπανία στο Μπανγκλαντές: Μία εμπειρία εθελοντισμού που ξεπερνάει κάθε δυσκολία

Από την Ισπανία στο Μπανγκλαντές: Μία εμπειρία εθελοντισμού που ξεπερνάει κάθε δυσκολία

Ο 26χρόνος Guillerrmo από την Ισπανία αποφάσισε να πάει ως εθελοντής και να υποστηρίξει μια κοινότητα αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα του.

Η ικανότητα των ανθρώπων να επιμένουν και να προσπαθούν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσουν το νοικοκυριό τους και να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα παιδιά τους, είναι το μάθημα ζωής που πήρε ο Guillermo Casares Ruiz, μετά την εμπειρία εθελοντισμού που έζησε στο Μπανγκλαντές συμμετέχοντας στο πρόγραμμα EU Aid Volunteers.

Ο 26χρόνος Guillerrmo από την Ισπανία, σπούδασε αρχιτεκτονική στη Μαδρίτη και εξειδικεύτηκε στους επισφαλείς οικισμούς και στη διαχείριση καταστροφών. Θέλοντας να αξιοποιήσει τις γνώσεις του πάνω στις σπουδές του, αποφάσισε να πάει ως εθελοντής και να υποστηρίξει μια κοινότητα αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα του.

Η πρώτη του εθελοντική εμπειρία ως εθελοντής στο πλαίσιο του EU Aid ξεκίνησε στη Γουατεμάλα. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων εθελοντών να υποστηρίξουν, με τις δεξιότητές τους, τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών στην ενδυνάμωσή τους ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από κάποια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή ή να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φυσικούς τους πόρους. Η ActionAid Ελλάς είναι επίσημα πιστοποιημένη οργάνωση αποστολής εθελοντών στα πλαίσια του προγράμματος, από τον Νοέμβριο του 2016.

Από τη Γουατεμάλα βρέθηκε στο Μπαγκλαντές, ένα μέρος που όπως λέει ο ίδιος ο Guillermo είναι κατάλληλο για να εφαρμόσει κανείς τις γνώσεις του πάνω στο θέμα των καταστροφών. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω κουλτούρας και γλώσσας, του άρεσε πολύ η άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής του εμπειρίας στο Μπανγκλαντές, μελέτησε δύο παραγκουπόλεις στην πρωτεύουσα της χώρας τη Ντάκα. Ήρθε σε στενή επαφή με τις κοινότητες και τους ανθρώπους, προσπαθώντας να κατανοήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να βρει ιδέες και στρατηγικές ώστε να τους βοηθήσει να ενδυναμωθούν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Μαζί με άλλους εθελοντές ανέπτυξαν ένα εργαλείο επικοινωνίας, που βασίζεται σε εικόνες και εικονογράμματα, με σκοπό τη βελτίωση της ανταλλαγής ιδεών, αλλά και την καλύτερη επικοινωνία με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ανάγνωση.

Μία τυπική μέρα για τον Guillermo ξεκινούσε στις 8 το πρωί, με έναν μεγάλο περίπατο κατά μήκος μίας λίμνης. Το τέλος της ημέρας τον έβρισκε σε απρόσμενες συγκεντρώσεις με τους συναδέλφους του να δοκιμάζει την τοπική κουζίνα της χώρας. «Οι άντρες και οι γυναίκες, με το παραδοσιακό τους ντύσιμο και την ενέργειά τους έδιναν χρώμα σε μία γκρι πόλη!», αναφέρει σήμερα έχοντας πια επιστρέψει στην Ισπανία. Η πανδημία του κορονοϊού τον ανάγκασε να γυρίσει νωρίτερα στην πατρίδα του αφήνοντας πίσω τους ζεστούς και φιλικούς ανθρώπους που γνώρισε στη Ντάκα. Στην ερώτηση αν θα το ξανάκανε, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «το έχω κάνει ήδη δύο φορές και σίγουρα θα το έκανα και τρίτη!»

Αν θέλεις να ζήσεις κι εσύ μία εμπειρία που θα σου δώσει την ευκαιρία να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο, να εξελιχθείς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και να υποστηρίξεις τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ενημερώσου για το πρόγραμμα EU Aid Volunteers εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα