Σταϊκούρας: Ύφεση έως 3% του ΑΕΠ για φέτος – Γρήγορη ανάκαμψη το 2021
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία θα παγιδευθεί φέτος σε ύφεση, όπως και συνολικά η ευρωπαϊκή, που όμως θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μία δυναμική ανάπτυξη.
- 26 Μαρτίου 2020 10:27
Για σενάρια που κάνουν για ύφεση έως και 3% του ΑΕΠ για την Ελλάδα και έως 9% του ΑΕΠ για την Ε.Ε. μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κάθε εβδομάδα στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις των θεσμών επιδεινώνονται λόγω των συνεπειών που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι για την Ευρώπη – με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ – υπάρχουν σενάρια για ύφεση από 5% έως και 9% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και ανάλογα με τη σοβαρότητα των συνεπειών αναμένεται ύφεση από 1% του ΑΕΠ έως και 3% του ΑΕΠ.
Τόνισε πάντως ότι μόλις η εξωγενής αυτή κρίση παρουσιάσει ύφεση, τότε η ανάκαμψη θα είναι απότομη και μεγάλη. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι παρότι και ο ίδιος έγινε μάρτυρας αντιδράσεων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, τελικά και η Ε.Ε. θα υιοθετήσει πιο ριζοσπαστικά μοντέλα χρηματοδότησης, αφού όπως είπε το βασικό αντικείμενο τώρα είναι να αυξηθεί η ρευστότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε ότι αφορά στη χρήση του δημοσιονομικού μαξιλαριού των 32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό παραμένει μέχρι στιγμής άθικτο αφού θα χρειαστούν « πολεμοφόδια» για να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μόλις περάσει η κρίση.
Επέκταση των ΚΑΔ
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια πολύ μεγάλη επέκταση των ΚΑΔ επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα είναι πια πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που θα βρίσκονται εκτός της περιμέτρου των μέτρων στήριξης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο θα δοθεί μια λύση για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών. Ειδικά για το θέμα των τραπεζών, είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται στην Ελλάδα ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κλάδοι που είναι κρίσιμοι για την οικονομία που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής όπως για παράδειγμα η ακτοπλοΐα.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|