Η φιλελεύθερη δεξιά του Κυρίου: Ο Μητσοτάκης, η Εκκλησία και ο κορονοϊός

Η φιλελεύθερη δεξιά του Κυρίου: Ο Μητσοτάκης, η Εκκλησία και ο κορονοϊός
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Γιατί για πρώτη φορά πρωθυπουργός συμμετείχε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η μάχη του εμβολιασμού. Αγωνία για τα Χριστούγεννα και την εκκλησιαστική ψήφο.

Όχι μόνον Μαξίμου και Εκκλησία εξέδωσαν χθες κοινό ανακοινωθέν για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Αλλά και χαρακτήρισαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μονή Πετράκη ιστορική.

Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αυτό βέβαια ανάλογα την πολιτική οπτική γωνία από την οποία το βλέπει κανείς μπορεί να το κρίνει είτε αρνητικά είτε θετικά.

Το ζήτημα είναι σε κάθε περίπτωση ότι ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θέλησε με την κίνηση αυτή να απευθυνθεί στο τμήμα εκείνο των δεξιών θρήσκων ψηφοφόρων που αντιδρούν στον εμβολιασμό. Και αφενός να τους καλοπιάσει, αφετέρου να επικαλεστεί ότι η επίσημη Εκκλησία όντως στηρίζει την εμβολιαστική εκστρατεία και ζητά τήρηση μέτρων και στους ναούς, χωρίς η κυβέρνηση να προχωρά σε καμία υποχρεωτικότητα ή αυστηρό έλεγχο.

Οι ιεράρχες βέβαια απλώς δίνουν στην κυβέρνηση την ευχή τους, καθώς σε περίπτωση που ιερέας δεν ζητά από τους πιστούς που προσέρχονται στην Εκκλησία πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test ή κηρύττει κατά του εμβολίου, δεν προβλέπεται κάποια ποινή, εκτός και εάν κάποιος Μητροπολίτης αποφασίσει να επιβάλλει κυρώσεις στους ιερείς της Μητρόπολης του- κάτι που δυστυχώς λίγοι ιεράρχες και σε σχετικά μικρές Μητροπόλεις έχουν πράξει.

Η Εκκλησία όμως πάντα ήταν εκλογικά “μαγαζί γωνία”, όπως έλεγε ο Σεραφείμ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και από τη “δεξιά του Κυρίου”, όπως έλεγε ο Χριστόδουλος, μέχρι τη… φιλελεύθερη δεξιά του Κυρίου σήμερα, λίγα έχουν αλλάξει, όπως δείχνει και η κοινή ανακοίνωση Μαξίμου- Ιεράς Συνόδου που κάρφωνε το ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια ακόμη και η “πρώτη φορά αριστερά” έκανε πίσω απέναντι στην Εκκλησία, αφού και στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν τη δύναμη της “ιερής ψήφου”.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τους ιεράρχες και να διακινδυνεύσει… συλλαλητήρια όπως εκείνα για τις ταυτότητες. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν μάλιστα ότι μία κόντρα θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα και δηλώνουν ότι προτιμούν την πειθώ από το μαστίγιο.

Μένει βέβαια να φανεί στην πράξη κατά πόσον οι ιεράρχες θα στηρίξουν πιο ενεργά την εμβολιαστική καμπάνια. Αλλά ουσιαστικά το μέτρο που έχει ήδη αποτελέσματα είναι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία εκτιμάται ότι ανήκουν πολλοί ανεμβολίαστοι που επηρεάζονται από ιερείς.

Κρίσιμη θα είναι επίσης η τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση επιμένει ότι δε θα λάβει νέα μέτρα σε καμία κατεύθυνση μέχρι και τις γιορτές και βεβαίως ότι δεν τίθεται θέμα νέου lockdown.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα