ΚΙΝΑΛ: Μεταξύ Σαμαρά και Παππά και στο βάθος Βενιζέλος

ΚΙΝΑΛ: Μεταξύ Σαμαρά και Παππά και στο βάθος Βενιζέλος

Στη συνεδρίαση του ΠΣ του Κινήματος Αλλαγής σήμερα αναμένεται εκτός από τα οργανωτικά να εκφραστεί και ο προβληματισμός για το φλερτ εκ δεξιών και εξ αριστερών. Στην αυτόνομη γραμμή επιμένει η Γεννηματά. Πως αντιμετωπίζει η Χ.Τρικούπη τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Είτε πρόκειται για τον Α. Σαμαρά είτε για τον Ν. Παππά το Κίνημα Αλλαγής αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στα ανοίγματα και τις προσκλήσεις για συνεργασία: “Μετά τις εκλογές και στη βάση των νέων συσχετισμών που θα δημιουργηθούν θα συζητήσουμε για συμμαχίες που θα στηρίζονται στην προγραμματική πρόταση την οποία παρουσίασε η Φ. Γεννηματά στο ιδρυτικό συνέδριο”. Αυτή είναι η απάντηση-κλισέ που δίνει ένας από τους στενότερους συνεργάτες της απέχοντας από τη συζήτηση που πυροδοτούν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την κεντροαριστερά. Και αυτή η απάντηση-κλισέ μπορεί να συνιστά υπεκφυγή, είναι όμως επεξεργασμένη θέση που προέκυψε από εντατικές συζητήσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών στη συγκρότηση του νέου φορέα οι οποίοι συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το Κίνημα Αλλαγής, αν εγκαταλείψει την επίκληση της αυτονομίας του, έχει μόνο να χάσει.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα οργανωτικά αναμένεται να κυριαρχήσουν ενόψει της εκλογής γραμματέα από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή την Κυριακή, όμως ο βαθύτερος προβληματισμός εστιάζει στα πολιτικά αφού είναι σαφές ότι αυτά επηρεάζουν την δυνητική κοινωνική βάση του Κινήματος Αλλαγής. Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Καμίνης θα προσπαθήσουν να συνεννοηθούν για τα πρόσωπα που θα εκφράσουν προς τα έξω το Κίνημα Αλλαγής (γραμματέας και εκπρόσωπος τύπου) έχοντας κατά νου ότι προέχει η ενότητα και η αποφυγή του ατυχήματος, όμως δεν έχει μικρή σημασία η βελτίωση της εικόνας του νέου φορέα που μετά το ιδρυτικό συνέδριο, κατά την εκτίμηση πολλών και καλόπιστων, δείχνει θαμπός και κουρασμένος, δηλαδή δήθεν νέος.  Ο Μ. Οθωνας, εξ απορρήτων της Φ.Γεννηματά, που ήταν φαβορί για τη θέση του γραμματέα έχει φύγει πλέον από την κούρσα, ενώ ακόμη αναζητείται το πρόσωπο που θα έχει την εμπιστοσύνη της αρχηγού. και ταυτόχρονα δεν θα ενοχλεί τους εκτός ΠΑΣΟΚ παίκτες. Σε κάθε περίπτωση έχει συμφωνηθεί ότι ο γραμματέας δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ή ευρωβουλευτής και επομένως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση προς όφελός του.

Ενα από τα βαριά προβλήματα του Κινήματος Αλλαγής είναι η στάση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την ηγεσία σε μια σειρά από θέματα (ψηφοφορία για την παραπομπή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis, αποδόμηση της τακτικής των ίσων αποστάσεων, πρωτοβουλία Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση), Απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να μην γίνει καμία κίνηση καλής θέλησης αλλά και κανένα επιθετικό βήμα, με άλλα λόγια να ακολουθηθεί μια γραμμή αδιάφορης ανοχής που θα περιγράφεται ως “όλα καλά” (σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε σχετικά ο Χρ. Πρωτόπαπας μιλώντας στον ρ/σ 24/7 και στον Β.Σκουρή). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγωνία και διάθεση για προσπάθεια προσέγγισης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αν ο ίδιος επιλέξει να ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα τον αφήσουν ανενόχλητο να το πράξει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα του δείξουν την πόρτα εξόδου ή δεν θα αφήσουν να εννοηθεί ότι ενοχλεί, πόσο μάλλον ότι είναι ανεπιθύμητος. Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές χωρίς να διακινδυνεύουν προβλέψεις για τα επόμενα βήματά του, αν υποτεθεί ότι ίδιος τα έχει αποφασίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα