“Θεματοφύλακες” στην Πιερία: Προφυλακίστηκαν 3 από τους 11 για την αρπαγή του διευθυντή

“Θεματοφύλακες” στην Πιερία: Προφυλακίστηκαν 3 από τους 11 για την αρπαγή του διευθυντή
Στη φυλακή θα οδηγηθούν τρεις από τους έντεκα κατηγορούμενους thestival.gr

Στη φυλακή θα οδηγηθούν τρεις από τους έντεκα κατηγορούμενους - μέλη της ομάδας "Θεματοφύλακες του Συντάγματος". Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Την προφυλάκιση τριών από τους έντεκα κατηγορούμενων μελών της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή συνέλαβαν τον διευθυντή του Γυμνασίου Αιγινίου, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν με αυτοκίνητο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας.

Οι υπόλοιποι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και, κατά περίπτωση, με χρηματική εγγυοδοσία. Και οι τρεις προφυλακισθέντες είναι άνδρες, ένας 66χρονος και δύο 41 ετών.

Η μαραθώνια διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 7.00 το βράδυ. Ακολούθησε πολύωρη διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα, με τη σύμφωνη γνώμη των οποίων τους γνωστοποιήθηκε, περί τις 11 το βράδυ, η ποινική τους μεταχείριση.

Οι έντεκα κατηγορούμενοι, μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας “Θεματοφύλακες του Συντάγματος”, άρχισαν να μετάγονται από το πρωί τμηματικά, και ανά ομάδες, στον ανακριτή Κατερίνης, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το πρωτοφανές επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής, όταν πέρασαν χειροπέδες στον διευθυντή την ώρα που εκείνος προσερχόταν στο σχολείο και δια της βίας τον οδήγησαν στο κοντινό αστυνομικό τμήμα όπου τελικώς συνελήφθησαν.

Στις απολογίες τους φαίνεται πως αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις τις οποίες χαρακτήρισαν “ψευδείς και κατασκευασμένες”, Διαφώνησαν δε, με την κακουργηματική δίωξη της αρπαγής από κοινού, με την οποία βαρύνονται όλοι, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε ούτε σχεδιασμός ούτε τέλεση της πράξης, από τη στιγμή που – όπως είπαν – οδήγησαν τον παθόντα στο αστυνομικό τμήμα.

Κατά πληροφορίες, ισχυρίστηκαν ότι πρόθεσή τους ήταν να διαμαρτυρηθούν για τα εφαρμοζόμενα υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα και χαρακτηριστική ήταν η απολογία του κατηγορούμενου απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., (που τελικώς αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους), ο οποίος φέρεται να έκανε λόγο για “καλοπροαίρετη ειρηνική πρωτοβουλία” που όμως “είχε απροσδόκητη εξέλιξη”.

“Εξέλιξη” για την οποία κάποιοι από τη μία φαίνεται να εμφανίστηκαν μετανιωμένοι, στην προφανή προσπάθειά τους να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης, αλλά από την άλλη επέρριψαν ευθύνες στο διευθυντή για την “αντίδρασή” του, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία τους.

Αναφορικά με τη σχέση τους με την αυτοαποκαλούμενοι ομάδα “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” πληροφορίες αναφέρουν ότι την αρνήθηκαν.

Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν σε όσους αφέθηκαν ελεύθεροι αφορούν τα εξής: Εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση προσέγγισης οποιασδήποτε σχολικής μονάδας ανά την επικράτεια σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων. Επιπλέον σε δύο κατηγορούμενους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, επιβλήθηκε χρηματική εγγυοδοσία ύψους 2000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και οι έντεκα, εννέα άνδρες και δύο γυναίκες, εκτός από την αρπαγή από κοινού, διώκονται για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών. Κατά περίπτωση, διώκονται – επιπλέον – για απλή σωματική βλάβη, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και διασπορά ψευδών ειδήσεων (όλα σε βαθμό πλημμελήματος).

Αρνούνται την αρπαγή του διευθυντή – Τι υποστήριξαν στην απολογία τους

Νωρίτερα οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και ενώπιον του ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Οι 11 κατηγορούμενοι ολοκλήρωσαν το βράδυ της Δευτέρας (13/12) τις απολογίες τους και σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το dikastikoreportaz.gr, επιρρίπτουν ευθύνες στον ίδιο των διευθυντή για την έναρξη των επεισοδίων τον οποίο κατηγορούν ότι τους προπηλάκισε.

Όλοι ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι «ψευδείς και κατασκευασμένες», ενώ ο 44χρονος αυτοαποκαλούμενος ακτιβιστής στο απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή παράλληλα με την δια ζώσης απολογία του κάνει λόγο για «ψυχολογικό εκβιασμό» που υφίσταται καθημερινά το παιδί του που φοιτά στο 20 Δημοτικό σχολείο της περιοχής από τις «παράνομες ιατρικές πράξεις» όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τα σελφ-τεστ.

«Το παιδί μου στο συγκεκριμένο σχολείο υφίσταται καθημερινά έναν ψυχολογικό εκβιασμό ο οποίος μεταφέρεται καθημερινά σε εμάς και τη σύζυγο μου στο να υποστεί παράνομες ιατρικές πράξεις. Είναι αναγκασμένο να φοράει τη μάσκα ακόμα και στα διαλείμματα. Είναι υποχρεωμένο για να εισέλθει στο σχολείο μόνο με σελφ τεστ όποτε το κρίνουν οι δάσκαλοι. Ιατρικές πράξεις οι οποίες γίνονται μόνο με δική μου ευθύνη. Όχι ευθύνη γιατρών όχι αστυνομικών όχι εισαγγελέων. Στην ουσία εάν κάτι πάθει το παιδί μου είναι με δική μου ευθύνη και συναίνεση δεν ευθύνεται κανένας από όσους με εξαναγκάζουν» φέρεται να υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημα του.

Για το περιστατικό της σύλληψης του διευθυντή του σχολείου και τα επεισόδια που σημειώθηκαν υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε ενεργά καθώς βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το χώρο των επεισοδίων, ενώ μετακυλούν την ευθύνη των επεισοδίων στον ίδιο τον γυμνασιάρχη του σχολείου ότι εκείνος ξεκίνησε πρώτος τους προπηλακισμούς εναντίον τους, όπως αναφέρει το dikastikoreportaz.gr.

«Ζω στην τοπική κοινωνία του Αιγινίου. Μέσα από το διαδίκτυο έμαθα για την ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί να γίνει και στα έξι σχολεία του Αιγινίου. Θέλησα και εγώ σαν γονέας ακτιβιστής να λάβω μέρος στην ενημέρωση. Όταν πήγαμε στο Γυμνάσιου του Αιγινίου εγώ ήμουν γύρω στα 40 μέτρα απόσταση από την κεντρική πύλη. Δεν ήμουν στο χώρο των επεισοδίων. Ο κ. Κατσίκας μας είχε ενημερώσει ότι αν κάποιος από εμάς ξεκινήσει επεισόδια αυτός θα αποχωρίσει, είχε μαζί του αρκετά έγγραφα από τα οποία καταλάβαμε ότι είχε ενημερώσει το ΑΤ Αιγινίου. Καθόσον ο διοικητής Δ. Κουκιότης είναι αυτός που έχει υπογράψει το περιστατικό δεν το είδα αλλά έμαθα από τους υπόλοιπους ότι ο Γυμνασιάρχης Διονύσιος Χατζής είναι αυτός που ξεκίνησε τους προπηλακισμούς εναντίον των ακτιβιστών που ήθελαν να τον ενημερώσουν. Τον έπιασαν βάσει του νόμου ΚΠΔ 275 και τον οδήγησαν στο ΑΤ Αιγινίου. Όταν πήγα στο αστυνομικό τμήμα οι αστυνομικοί αντί να συλλάβουν αυτόν που τους πήγαμε συνέλαβαν εμάς βάζοντας μέσα στον αύλιο χώρο του τμήματος δήθεν για να δώσουμε κατάθεση κατόπιν έκλεισαν την πόρτα της αυλής και στην συνέχεια μας οδήγησαν στην ασφάλεια Κατερίνης».

Τι υποστηρίζει ο συνήγορος των “Θεματοφυλάκων” της Πιερίας

Από την πλευρά του ο συνήγορος τους Βασίλης Νουλέζας είπε ότι οι συλληφθέντες ισχυρίζονται πως με τις ακραίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταλυθεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούν πως έτσι ενεργοποιείται το άρθρο 120. «Το άρθρο 120, λέει εν ολίγοις ότι επαφίεται στον συνταγματικό πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών να διαφυλάξουν το σύνταγμα όταν καταλύεται», είπε, σύμφωνα με το dikastikoreportaz.gr.

Ακόμα ανέφερε ότι διαφωνεί με κάθε μορφή βίας και ότι ενδεχομένως ερμηνεύουν στρεβλά το σύνταγμα. Τόνισε, επίσης, ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις τους, ωστόσο είναι νωρίς για να τους καταδικάσουμε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο τρεις από τους 11 έχουν παιδιά στο σχολείο. Οι υπόλοιποι είναι από γύρω περιοχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα