Ηλεία: 11 χρόνια μαθήματα στα λυόμενα

Ηλεία: 11 χρόνια μαθήματα στα λυόμενα

Σε αίθουσες που "μπάζουν" και "βράζουν", οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Καράτουλα, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών, μετά τους σεισμούς του 2007 και του 2008.

Αγιασμό στα λυόμενα έκαναν για 11η χρονιά οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του Λυκείου Καράτουλα, αφού οι εργασίες ανέγερσης του νέου σχολείου, όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, χωρίς κανένας να γνωρίζει αν και πότε θα ξεκινήσουν.

Στην ίδια θέση θα βρεθούν και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου, του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου και του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταστεγάστηκαν σε λυόμενες εγκαταστάσεις, προσωρινά, μέχρι την ανέγερση ή ανεύρεση μόνιμης “στέγης” μετά τους σεισμούς του Οκτωβρίου 2007 και του Ιουνίου 2008.

Αίθουσες που…μπάζουν και “βράζουν”

Οι λυόμενες αίθουσες που τον χειμώνα παγώνουν και μπάζουν νερά ενώ το καλοκαίρι…βράζουν, ενώ από τα σαπισμένα πατώματα μπαίνουν μέχρι και…φίδια την ώρα του μαθήματος, για μια ακόμα χρονιά θα πρέπει  να “βαφτιστούν” σε αίθουσες διδασκαλίες. Οι 183 μαθητές (σ.σ 99 στο Γυμνάσιο και 83 στο Λύκειο) και οι 30 περίπου εκπαιδευτικοί θα κληθούν να διδάσκουν, να μορφωθούν, να δημιουργήσουν και κάποιοι να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για να διαγωνιστούν “επί ίσοις όροις” με τους συμμαθητές τους από όλη τη χώρα, έστω κι αν οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν παρασάγγας από αυτές που επικρατούν σε κανονικά σχολεία.

Παρόλα αυτά, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων, σε πείσμα των δυσκολιών και της έλλειψης χώρων, παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη δράση και δραστηριότητες, υλοποιούν σχολικά προγράμματα, συμμετέχουν σε προγράμματα “Erasmus +” σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, ενώ και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι τελειόφοιτοι του Λυκείου παίρνουν το “εισιτήριο” για την εισαγωγή τους σε σχολές της προτίμησής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εξάλλου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται σ’ αυτά τα σχολεία, το Ευγενίδειο Ίδρυμα προσέφερε στο Λύκειο Καράτουλα μεγάλο αριθμό βιβλίων, για τη Βιβλιοθήκη του (σ.σ που λειτουργεί και ως Δανειστική), με τον Διευθυντή Νίκο Σεβόπουλο να εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την Φιλόλογο του σχολείου κα Εμμανουέλλα Δουβροπούλου για την πρωτοβουλία και την εκπρόσωπο του Ευγενιδείου κα Χαρά Πρίντεζη, για την υλοποίηση της δωρεάς.

Το λυόμενο και το υπό ανέγερση σχολείο

Το Γυμνάσιο έχει στη διάθεσή του 6 λυόμενες αίθουσες για τη στέγαση των μαθητών. “Οι χώροι που έχουμε είναι συγκεκριμένοι και περιορισμένοι. Τα λυόμενα είναι ελαφρού τύπου, τα οποία δεν αντέχουν τις φθορές μιας δεκαετίας. Τα πατώματα έχουν σαπίσει, οι οροφές μπάζουν νερά και οι  μαθητές μετακινούν τα θρανία δεξιά και αριστερά για να μη βρέχονται. Όσες εργασίες συντήρησης και να κάνουμε, δεν αρκούν και το κτίριο δε στεγανοποιείται πια. Επίσης, δεν λειτουργούν εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ενώ ακόμα ο χώρος Πληροφορικής οργανώθηκε από εμάς, με υπολογιστές που έχουμε ανακατασκευάσει μόνοι μας, πάνω σε θρανία και όχι σε πάγκους. Δεν υπάρχει ούτε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για να κάνουμε μια εκδήλωση, ούτε καν αποθηκευτικός χώρος”, εξηγεί ο Διευθυντής του Γυμνασίου, Θανάσης Παπαγρηγορίου.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και το Λύκειο, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο. “Αν και ο χώρος φαίνεται καλός εξωτερικά, τα προβλήματα είναι πολλά. Το χειμώνα με τις βροχές οι αίθουσες στάζουν και, κατά κάποιο τρόπο, κάνουμε μάθημα με…ομπρέλες. Το σχολείο δεν είναι μόνο το μάθημα μέσα στην αίθουσα, είναι οι σχολικές δραστηριότητες. Είναι τα περιβαλλοντικά προγράμματα που πρέπει να γίνονται σε άλλες αίθουσες. Αν και δεν υπάρχουν χώροι, υλοποιούμε σχολικά προγράμματα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που έχουν τα προβλήματα. Για τη Φυσική Αγωγή, ελλείψει χώρου, τα παιδιά κάνουν θεωρία μέσα στην τάξη. Όσον αφορά τις σχολικές γιορτές, δυο γενιές μαθητών δεν έχουν κάνει κανονική γιορτή. Πάντα ετοιμάζουμε κάτι, αλλά πάντα κοιτάζουμε τον ουρανό αν θα βρέξει ή όχι. Το σχολείο είναι ολόκληρο ένα πρόβλημα. Γίνονται κάποιες επισκευές αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται. Πάλι θα σαπίσουν τα πατώματα, πάλι θα ανοίξουν οι οροφές, πάλι το προαύλιο θα γεμίσει με νερό. Είναι πράγματα αναγκαία για τη διδακτική διαδικασία και τη σχολική ζωή”, λέει ο κ.Σεβόπουλος, μεταφέροντας την αγωνία και των ίδιων των μαθητών, που ρωτούν διαρκώς πότε θα είναι έτοιμο το σχολείο τους.

Του χρόνου…και αν

Λόγω των διαβεβαιώσεων ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, και τον Σεπτέμβρη του 2018 ο Αγιασμός για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καράτουλα θα γίνει στο νέο σχολείο, έκαναν όλοι υπομονή, με τους διευθυντές να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες επισκευές στα λυόμενα, προκειμένου να κάνουν και “οικονομία”, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται και πάλι μπροστά σε αρκετά προβλήματα. Μάλιστα ήδη από την αρχή του μήνα, τεχνικοί προσπαθούν να “μπαλώσουν” ότι ζημιά υπάρχει σε πατώματα και οροφές, ώστε οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε…αξιοπρεπείς συνθήκες.

Όσον αφορά την τελευταία ενημέρωση, σχετικά με την ανέγερση του νέου σχολείου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Διευθυντής του Λυκείου κ.Σεβόπουλος με τον επιβλέποντα Μηχανικό του έργου, από το τμήμα Κατασκευών της υπηρεσίας Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Παιδείας, κ.Στραβοδήμο, πληροφορήθηκε ότι οι εργασίες στο κτίριο έχουν σταματήσει λόγω εμπλοκής στη χρηματοδότηση με τον εργολάβο. “Στην ερώτησή μου, αν το σχολείο θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβρη, καθώς με την αλλαγή της κατασκευάστριας εταιρείας είχε λάβει μικρή παράταση, που είπε ότι αποκλείεται, και να ευχηθούμε να είναι έτοιμο του χρόνου, κι αν…”, λέει ο κ.Σεβόπουλος, κάνοντας έκκληση προς όλους τους αρμόδιους, να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σχολείου κι αυτή να είναι η τελευταία για τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Καράτουλα στα λυόμενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα