Αφγανιστάν: Η Αθήνα “βάζει μπροστά” την Τουρκία για ανάχωμα στο προσφυγικό ρεύμα
Εν αναμονή των προσφύγων που τρέχουν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την ενίσχυση της Τουρκίας από την ΕΕ για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο
- 17 Αυγούστου 2021 06:03
Οι εικόνες απεγνωσμένων ανθρώπων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν με κάθε τρόπο, συγκλονίζουν τον πλανήτη και αποτελούν πρελούδιο ενός προσφυγικού ρεύματος από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.
Εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας, η οποία ανησυχεί για νέα εργαλειοποίηση κατατρεγμένων από τη γειτονική χώρα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ταυτόχρονα σε μία λεπτή θέση, καθώς μέρος της βάσης της θα αντιμετώπιζε αρνητικά την υποδοχή νέων προσφύγων, με το “επιχείρημα” ότι μεταξύ τους ενδέχεται να υπάρχουν και ισλαμιστές.
Και αυτό παρόλο που οι γυναίκες του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν θα μετατραπούν ξανά σε σκλάβες, αλλά και για τους άντρες που δεν υποστηρίζουν τους φανατικούς δεν είναι καλύτερη η μοίρα. Ήδη άλλωστε οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 900.000 εκτοπισμένους.
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αποτέλεσαν μία ήττα της Δύσης και ιδίως των ΗΠΑ, έπιασαν όμως στο ύπνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζει σήμερα Τρίτη.
Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως και το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα συζητήσει τις επιπτώσεις των έκτακτων συνθηκών στο Αφγανιστάν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, κατόπιν επιστολής του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, εκ μέρους των πέντε μεσογειακών χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει την ενίσχυση της Τουρκίας από την ΕΕ, ώστε να υποδεχθεί και να κρατήσει στο έδαφος της η γειτονική μας χώρα τους αιτούντες άσυλο, επικαλούμενη τη συμφωνία του 2016, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το κυβερνητικό επιχείρημα- απάντηση απέναντι στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή και η σημερινή κυβέρνηση θα εφαρμόσει μία πολιτική που είχε συνυπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειωτέον ότι το Αφγανιστάν προφανώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί “ασφαλής χώρα” και άρα θα ήταν απαράδεκτη από ανθρωπιστική άποψη επαναπροώθηση προσφύγων, όμως για την Αθήνα και την ΕΕ, η Τουρκία θεωρείται “ασφαλής τρίτη χώρα” και άρα αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν εκεί.
Την κατάσταση όμως περιπλέκει το γεγονός ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν χτίζει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία κρατάει την τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ ανοιχτή μέχρι νεωτέρας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις