Λιβύη: Η Τουρκία έχει στείλει 3.800 μισθοφόρους – Συναγερμός στη Σύρτη
Σύνοδο ολομέλειας αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο όπου θα συζητηθεί πιθανή εμπλοκή της χώρας εναντίον των δυνάμεων του Σάρατζ και του Ερντογάν.
- 19 Ιουλίου 2020 15:56
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η Τουρκία έχει στείλει τους τελευταίους τρεις μήνες τουλάχιστον 3.800 Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη προς υποστήριξη της κυβέρνησης Σάρατζ.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εγρήγορση για τις κινήσεις της Ρωσίας στη χώρα με τις εντάσεις γύρω από τις πετρελαιοπηγές να αυξάνονται.
Σύμφωνα με την έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Τουρκία έχει πληρώσει και έχει προσφέρει υπηκοότητα σε περίπου 3.500 – 3.800 μισθοφόρους από τη Συρία, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Φάγιεζ Αλ Σάρατζ κατά του Χαλίφα Χαφτάρ.
Η έρευνα αφορά μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν νίκες που σημείωσαν οι δυνάμεις της Τρίπολης, με τη στήριξη των Σύρων μισθοφόρων και είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των δυνάμεων του Χάφταρ από τα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Στην έκθεση του Πενταγώνου για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε καταγραφεί πως η Ρωσία έχει στείλει στη Λιβύη εκατοντάδες μισθοφόρους για να βοηθήσει τον Χαφτάρ στην πολιορκία της Τρίπολης.
Ειδικότερα, τον Μάιο το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απέστειλε 14 πολεμικά αεροπλάνα, τα οποία φέρεται να βάφτηκαν στη Συρία ώστε να κρυφτούν τα ρωσικά διακριτικά, ενώ αυτή την εβδομάδα παρουσίασε πληροφορίες που έδειχναν ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ και οι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν φυτέψει νάρκες, εκρηκτικά και άλλες παγίδες στην Τρίπολη, τα οποία φέρεται να έχουν σκοτώσει 52 ανθρώπους και να έχουν τραυματίσει 96, ανάμεσά τους και πολίτες.
Η έκθεση παρουσιάστηκε από το Associated Press, λίγες ώρες πριν εκκινήσει η επιχείρηση εναντίον της Σύρτης που ελέγχεται από τον Χάφταρ και αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Αίγυπτο, η οποία απειλεί ότι θα επέμβει υπέρ του Χάφταρ.
Η μάχη της Σύρτης
Θυμίζουμε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη μετακίνησε το Σάββατο μαχητές της κοντύτερα στην Σύρτη, μια πόλη-πύλη προς τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, τους οποίους η GNA στοχεύει να ανακτήσει από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει στα ανατολικά της χώρς.
Αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικοί διοικητές της GNA ανέφεραν ότι μια πομπή περίπου 200 οχημάτων κινήθηκε ανατολικά από την Μισράτα πορευόμενη κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου προς την πόλη Ταουέργκα, που βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο του δρόμου προς την Σύρτη.
Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης επανακατέλαβαν πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που κατείχε ο LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, τερματίζοντας την 14μηνη εκστρατεία του στατάρχη, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα, πριν το νέο μέτωπο του πολέμου σταθεροποιηθεί μεταξύ Μισράτα και Σύρτης.
Υποστηριζόμενη από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της, η GNA έχει κηρύξει το στόχο της να ανακτήσει τη Σύρτη και την αεροπορική βάση που ελέγχει ο LNA στην Τζούφρα.
Οι ΗΠΑ καταγγέλουν ότι η Μόσχα στέλνει πολεμικά αεροσκάφη στην Τζούφρα μέσω της Συρίας προς στήριξη Ρώσων μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό του LNA. Και η Μόσχα και ο LNA αρνούνται την καταγγελία.
Ο LNA στέλνει μαχητές και όπλα για να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή στη Σύρτη, που έχει ήδη καταστραφεί από παλαιότερες φάσεις του πολέμου και του χάους που επικρατεί στην βορειοαφρικανική χώρα μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη
Την ίδια ώρα, σύνοδο ολομέλειας αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο όπου θα συζητήσει την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη.
Πηγές της «Αλ Αχράμ» υποστηρίζουν ότι κατά τη Σύνοδο αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.
Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.
Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.
Την ξεκάθαρη απόρριψή του εξέφρασε ακόμη το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών για τις πολιτικές και στρατιωτικές «παρεμβάσεις» της Τουρκίας σε αραβικές υποθέσεις, λέγοντας ότι διαθέτουν «έλλειψη νομικής βάσης».
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ επιβεβαίωσε ότι το Κάιρο απορρίπτει τις τουρκικές παρεμβάσεις στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη, λέγοντας ότι παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Τα αραβικά έθνη δε θέλουν προσπάθειες ή φιλοδοξίες από εκείνους που επιδιώκουν να κυβερνήσουν για να επιτύχουν (τα δικά τους) συμφέροντα και στόχους», δήλωσε ο κ. Άχμεντ Χάφεζ.
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ εξέφρασε μάλιστα «έκπληξη» για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη νομιμότητα των εκλεγμένων σωμάτων της Λιβύης που ζητούν την αιγυπτιακή υποστήριξη για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό που εξάγονται από τη Συρία στη Λιβύη.