Την Πέμπτη “κληρώνει” για χρέος και συμφωνία με ΠΓΔΜ

Την Πέμπτη “κληρώνει” για χρέος και συμφωνία με ΠΓΔΜ
Φωτογραφία αρχείου Sooc

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση που επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές της για να βουτήξει στα βαθιά. Οικονομία και Σκοπιανό κυριαρχούν στην ατζέντα του Μαξίμου

Για την Ορθοδοξία σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση έρχεται η Ανάληψη. Για το Μαξίμου περίπου εκατόν σαράντα ημέρες μετά την φετινή Ανάσταση προσδοκάται η έξοδος από το Μνημόνιο. Και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει αυτήν την πορεία προς την μεγάλη έξοδο απρόσκοπτα.

Επιστρέφοντας από την Τήλο ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει εκ νέου τις προτεραιότητες για την κυβέρνησή του. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ήταν σαφής λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ολιγωρίες και καθυστερήσεις αναφορικά με την πρόοδο της τέταρτης αξιολόγησης. Στο πασχαλινό του μήνυμα επίσης ιεράρχησε την οικονομία ως κεντρική του προτεραιότητα μιλώντας για το πέρασμα στην μεταμνημονιακή εποχή και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας.

Γνωρίζει όμως ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πολλά απομένει να γίνουν ακόμη. Η κυβέρνηση χρειάζεται να τρέξει και να υλοποιήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα 88 διαφορετικά προαπαιτούμενα, ανάμεσά τους ο επαναπροσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ, τα ζητήματα της ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ορόσημο θεωρείται το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, χωρίς όμως να υποτιμώνται τα δύο Eurogroup που θα έχουν προηγηθεί αυτά της 27ης Απριλίου και της 24ης Μαϊου. Στο πρώτο η κυβέρνηση περιμένει να πάρει μία θετική ψήφο από τους θεσμούς για το αναπτυξιακό στρατηγικό της σχέδιο. Το κείμενο έχει ήδη σταλεί ανεπισήμως στους θεσμούς την Μεγάλη Εβδομάδα και αναμένονται οι πρώτες τους αντιδράσεις. Ενδεχομένως μία πρώτη γεύση να δοθεί στην ελληνική πλευρά στο Euroworking Group που συνεδριάζει την Πέμπτη με κύριο ωστόσο αντικείμενο το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα μηνύματα για την Αθήνα κρίνονται ως ενθαρρυντικά καθώς ολοένα και πιο συχνά οι επικεφαλής των ευρωπαίκών θεσμών αναφέρονται στην αναδιάρθρωσή του και στην αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης στην λογική του γαλλικού μηχανισμού που εισαγάγει την ρήτρα ανάπτυξης συνδέοντας το χρέος με τους ρυθμούς της. Από την άλλη και το Eurogroup της 24ης Μαϊου θεωρείται σημαντικό καθώς οι δανειστές υπολογίζουν ότι αρχές του μήνα θα μπορέσει να συνταχθεί το Staff Level Agreement για να ολοκληρωθεί στην συνέχεια η τέταρτη αξιολόγηση.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να δίνει ιδαίτερη βαρύτητα στην επίλυση του Σκοπιανού. Οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ είναι σύνθετες, όμως προχωρούν και η ηγεσία της γειτονικής χώρας δείχνει πως κατανοεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νικολάι Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα, επίσης την Πέμπτη θεωρείται πρόκριμα για την επίλυση του εθνικού θέματος. Οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει σε βάθος, σε πολλά από τα σημεία της ελληνικής πρότασης έχει επέλθει συμφωνία, όμως υπάρχει ακόμη διάσταση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το erga omnes, τον ακριβή προσδιορισμό της ονομασίας και ασφαλώς την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα για επίτευξη συμφωνίας και ευελπιστεί ότι αυτή -(εάν επέλθει)- μπορεί να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας μία ευρύτερη συναίνεση.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν, όμως πιστεύει ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα έθεταν την κυβερνητική συνοχή σε δοκιμασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα