Μετατροπή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο σε τουρκική, η επιδίωξη της Άγκυρας
Ερώτημα το πώς θα αντιδράσει η Αθήνα. Το δίλημμα για την κατάθεση συντεταγμένων και η ευρωπαϊκή στήριξη. Να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης, όπου υπάρχει ως θέμα και το προσφυγικό
- 25 Μαρτίου 2020 11:28
Εντείνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, με την εμμονή στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού μνημονίου και, κυρίως με τη μονομερή δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει ως στόχο να μετατρέψει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε …τουρκική!
Η Αθήνα απάντησε στην κίνηση του τούρκου αντιπροσώπου να καταθέσει γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ με επιστολή στις 18 Μαϊου, με επιστολή της ελληνίδας αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη Μαρίας Θεοφίλου, που χαρακτηρίζει τις κλασματικές, αυθαίρετες και παράνομες τις τουρκικές συντεταγμένες, επισημαίνοντας πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του.
Η νέα τουρκική πρόκληση επαναφέρει τα διλήμματα στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάθεση συντεταγμένων από την Αθήνα, γεγονός που αποτελεί αναφαίρετο και κυριαρχικό της δικαίωμα ή εάν θα επιλέξει σε αυτή τη φάση να μεταφέρει το θέμα στην Ευρώπη και αν ζητήσει άμεσες και σκληρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, όπως σαφώς δείχνει να προκρίνει με τη δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Ενδιαφέρον έχει και αν θα τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης και όπου υπάρχει ήδη ως θέμα η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το προσφυγικό. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, μάλιστα, εκτιμάται πως θα είναι μακρές, καθώς η συζήτηση που διεξάγεται συμπεριλαμβάνει ευρύτερα θέματα και όχι απλώς το προσφυγικό και μόνο και, συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν την Πέμπτη οριστικές αποφάσεις.
Η νέα πρόκληση της Άγκυρας, πάντως, δείχνει πως –παρά την κρίση από τον κορονοϊό και ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό – ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παραιτείται από τον στόχο του για την υλοποίηση των προβλέψεων του τουρκολιβυκού Μνημονίου και, συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, αυτό που απομένει είναι η επιλογή του χρόνου και του μέρους για την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου υπό τη συνοδεία φρεγατών…