Η ΕΕ ή θα χρησιμοποιήσει τα μπαζούκας ή θα κινδυνεύσει προοπτικά με υπαρξιακά προβλήματα!
Κατώτερο των περιστάσεων το Eurogroup, η Γερμανία και οι δορυφόροι της απορρίπτουν το ευρωομόλογο, που στηρίζουν Γαλλία, Ισπανία και η Λαγκάρντ!
- 25 Μαρτίου 2020 08:53
Αντιμέτωπο με την μεγάλη πρόκληση να βγάλει τα μπαζούκας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, που συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του.
Οι περισσότερο ηγέτες κατανοούν πως η κρίση την επόμενη ημέρα του κορονοϊού θα είναι μεγαλύτερη του 2008 και της κρίσης χρέους και στα λόγια δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα γενναία, προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να μην εισέλθει σε μακρά και μεγάλη υφεσιακή πορεία.
Οι αποφάσεις του Eurogroup της Τρίτης, που προετοίμασε το Συμβούλιο Κορυφής, ωστόσο, δεν προϊδεάζουν πως το ευρωιερατείο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές, εγκαταλείποντας βασικά δόγματα του νεοφιλελευθερισμού που ακολούθησε έως σήμερα.
Η Γερμανία και οι δορυφόροι της, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, τάχθηκαν εναντίον του ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να το υποστηρίζει, όπως και η Γαλλία και η Ισπανία!
Το Βερολίνο, μάλιστα, φέρεται να επιθυμεί διάσωση της Ιταλίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με ένα- έστω και «χαλαρό»- μνημόνιο! Ο ΕΣΜ, δηλαδή, θα σώσει την Ιταλία, αλλά όχι χωρίς όρους. Η εφαρμογή σχεδίου διάσωσης της Ιταλίας, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει όχι απλώς την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Κόντε, αλλά και την επαναφορά της ακροδεξιάς στην εξουσία, θέτοντας και πάλι υπό αμφισβήτηση την παραμονή της Ρώμης στην ευρωζώνη. Η Ιταλία, μάλιστα, υποστηρίζει και ορθά, πως η στήριξή της θα αποτελέσει σήμα στις αγορές ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει. Ερώτημα δε προκαλεί η στάση του Βερολίνου, από τη στιγμή που η Καγκελάριος Μέρκελ είχε πρόφατα δηλώσει ότι η ίδια θα στήριζε το αίτημα της Ρώμης περί θέσπισης Coronabonds!
Όπως, πάντως, μεταδίδει το ΑΠΕ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη χρήση προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL), που θα προσφέρουν πρόσθετη γραμμή άμυνας για το ευρώ και θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για την προστασία από την κρίση σε εξέλιξη που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Το ύψος της πιστωτικής γραμμής θα ανέρχεται κατ’ αρχήν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας που θα τη ζητήσει.
Ο δε επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων, προσθέτοντας ότι έχει δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. «Μεταξύ των υφιστάμενων εργαλείων μας, η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το καταλληλότερο μέσο απάντησης στην πρόκληση του κορονοϊού, ιδιαίτερα η ECCL», σημείωσε. Μία τέτοια προληπτική πιστωτική γραμμή, είπε χαρακτηριστικά , θα ήταν διαθέσιμη για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αλλά «επαφίεται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα ή όχι». Η βασική υπόθεση κάθε πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε, είναι ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα. «Τα διαθέσιμα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιθανόν, εν όψει της μεγάλης εξάπλωσης του κορονοϊού και του οικονομικού αντίκτυπου. Αν μια πιστωτική γραμμή χρησιμοποιηθεί, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της άμεσης υγειονομικής και οικονομικής απάντησης στην κρίση. Σε αυτή θα εστιάσουν οι όροι μας», επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM.
Απομένει πλέον να δούμε εάν στο διάστημα που απομένει έως το Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και οι ηγέτες της ΕΕ λάβουν περισσότερο τολμηρά μέτρα. Πολύ περισσότερο που η περαιτέρω κατάργηση του κοινωνικού κράτους αναμένεται αν αυξήσει τις πιέσεις στην ευρωζώνη, η οποία θα πρέπει από τώρα να αποστείλει τα κατάλληλα μηνύματα πως δύναται να βγει αλώβητη από την …κορονοϊό-κρίση!