Μητσοτάκης: Οι γυναίκες ήταν πιο διστακτικές στο να μπουν στην κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο BBC απάντησε για το μικρό αριθμό γυναικών στην κυβέρνηση του και εξήγησε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική και δήλωσε ανοιχτά ότι δεν είναι χαρούμενος για τη σύνθεση βάσει φύλου.
- 11 Ιουλίου 2019 17:21
Σε μια από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογραφικές εκπομπές διεθνώς, το γνωστό HARDtalk του BBC, που είναι διάσημο για τις σκληρές ερωτήσεις που θέτει στους καλεσμένους του, επέλεξε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός.
Η Zeinab Badawi και το συνεργείο του BBC πήραν τη συνέντευξη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. H διάσημη δημοσιογράφος βρέθηκε στην Αθήνα ειδικά για την συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στις 17.30 ώρα Ελλάδας από το BBC World, ενώ απόσπασμα της για τη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση αναρτήθηκε και στο twitter.
Η δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν υποστηρίζει την ισότητα των φύλων, με τον κ.Μητσοτάκη να απαντά καταφατικά και να δηλώνει ότι θα ήθελε να κάνει περισσότερα στο θέμα της αντιπροσώπευσης.
Στο ερώτημα γιατί μόνο πέντε γυναίκες στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δυστυχώς δεν έχουμε τόσες πολλές γυναίκες που να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική, ενώ αναφέρθηκε στην ποσόστωση, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ είχε 40% γυναίκες στα ψηφοδέλτια της, αλλά δεν έχει 40% γυναίκες στο Κοινοβούλιο.
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι 21 μέλη της κυβέρνησης είναι εξωκοινοβουλευτικά και στο συνακόλουθο ερώτημα γιατί δεν βρήκε 21 γυναίκες εξωκοινοβουλευτικές (“εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στην κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς” του είπε χαρακτηριστικά η κ.Badawi), ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι ζήτησε από πολλές γυναίκες να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από τους άνδρες.
Δήλωσε μάλιστα ευθέως ότι δεν είναι χαρούμενος για τη σύνθεση της κυβέρνησης βάσει φύλου και το αναγνωρίζει ανοιχτά αυτό, ωστόσο προσέθεσε πως “οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά”. Στο θέμα δε της αναλογίας πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι πολύ περισσότερες γυναίκες απ ό,τι στην κυβέρνηση, θα ενταχθούν στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.
Καμία περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα
«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι (ως κυβέρνηση) να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», τονίζει επίσης ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Και αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».
Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Ερωτηθείς από την κ. Badawi αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα» τονίζει. «Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020».
Η κ. Badawi αναφέρθηκε στο έτος ορόσημο του 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο Εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα».
Ανέφερε, ακόμη, πως θέλει η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».