Οικονόμου: Δεν εξετάζουμε νέα μέτρα, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα

Οικονόμου: Δεν εξετάζουμε νέα μέτρα, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Ούτε επέκταση υποχρεωτικότητας, ούτε νέους περιορισμούς εν όψει Χριστουγέννων, ούτε νέα μέτρα για την Εκκλησία, διαβεβαιώνει το Μαξίμου,

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα ή ότι θα προβεί σε σημειακές παρεμβάσεις εν όψει Χριστουγέννων.

Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για “σαφή προϊούσα ύφεση” της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία εκτίμησε ότι συνδέεται με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ερωτηθείς δε εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μέτρα για τις γιορτές, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: “Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, δεν μελετούμε νέα μέτρα, είτε υποχρεωτικότητα είτε περιορισμούς”. Τόνισε αντίθετα ότι η σωστή εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων από όλους, η συνέχιση της προσπάθειας αύξησης εμβολιαστικής κάλυψης και το συχνό τέστινγκ, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, είναι βασικοί παράμετροι για να κυλήσει ομαλά η εορταστική περίοδος.

Κληθείς από το NEWS 24/7 να διευκρινίσει τι θα πει τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, εφόσον η κυβέρνηση δεν θέλει να λάβει νέα μέτρα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε απλώς ότι στην ατζέντα υπάρχει το ζήτημα της πανδημίας, όπως και η σχέση Εκκλησίας- κράτους. Και υπενθύμισε ότι : “Και για την Εκκλησία υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που αφορά το καθεστώς, με το οποίο πρέπει να γίνεται η προσέλευση των πιστών στις λειτουργίες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “η περίοδος των Χριστουγέννων είναι σημαντικότατη για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς” και πρόσθεσε πως: “Με μια υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, αποδίδουμε έμπρακτη ευγνωμοσύνη στους υγειονομικούς που δίνουν σκληρή μάχη για μήνες και διασφαλίζουμε το εισόδημα των επαγγελματιών που στηρίζουν μέγα μέρος του τζίρου τους στην δουλειά που θα κάνουν αυτές τις ημέρες.”

Υπογράμμισε δε τα πρόσφατα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, που δείχνουν ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο σε άτομο που νόσησε με κορονοϊό τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ έδειξαν ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%, ενώ σε όλες τις ηλικίες μειώνει 12 έως 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης.

“Η επιστήμη μας δείχνει τον δρόμο να προστατευτούμε και η ανθρωπότητα οφείλει να περιβάλλει τους επιστήμονες με σεβασμό και με ευγνωμοσύνη. Κάθε άλλη συμπεριφορά απάδει απ’ αυτή τη λογική, απάδει απ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε”, τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη, στην αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Χάνουν δηλαδή τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες. Επιπλέον, το πιστοποιητικό θα αποδίδεται μόνο κατόπιν ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 30 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πάντως θετικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και τη μείωση του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση τόσο για την τρίτη όσο και για την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα στους συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας μέχρι σήμερα υπάρχουν 100 χιλιάδες εμβολιασμοί ή ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης.

Στο μεταξύ, άνοιξε από την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία οι γονείς μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών που θα ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 28 χιλιάδες ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει, αύριο Τρίτη στις 5 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές. Θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των γονέων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα