Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού; 3 πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν συνεργαστείτε με μεσίτη

Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού; 3 πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν συνεργαστείτε με μεσίτη
Ακίνητα στην Αθήνα INTIME NEWS

Όσα πρέπει να γνωρίζετε αν συνεργαστείτε με μεσίτη για την αγορά ή την ενοικίαση ακινήτου και το "όπλο" της Μεσιτικής Εντολής Υπόδειξης Ακινήτου.

“Τον κο Γιώργο; Τον γνωρίζουμε από καιρό, είναι και γείτονας! Μένουμε ήσυχοι για τη συνεργασία μας μαζί του! Θα μας βρει το επόμενό μας σπίτι!”.

Θα πρέπει να μένετε όμως ήσυχοι; Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξετε και να ελέγξετε όταν συνεργαστείτε με έναν μεσίτη στον οποίο θα αναθέσετε να βρει για εσάς το κατάλληλο σπίτι προς αγορά ή ενοικίαση;

Η απλή γνωριμία με κάποιο μεσίτη ή μια καλή σύσταση για κάποιον από φίλο ή γνωστό σας είναι ένα πρώτο βήμα.

Ωστόσο, όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη συνεργασία μαζί του ή μαζί της, θα πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί.

Οι περισσότεροι μεσίτες είναι επίσημοι και πιστοποιημένοι, είτε συνεργαζόμενοι με κτηματομεσιτικά γραφεία ή εταιρείες, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ελέγχετε ότι οι όροι συνεργασίας (και για τις δύο πλευρές) θα πρέπει να οριστικοποιούνται από πριν και να περιγράφονται γραπτώς.

Υπάρχει ένα επίσημο “όπλο” που έχετε στη φαρέτρα σας και δεν είναι άλλο από τη Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης Ακινήτου.

Τι είναι η Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης Ακινήτου

Αποτελεί ένα έγγραφο το οποίο υπογράφετε και εσείς και ο μεσίτης, ΠΡΙΝ το ραντεβού για να δείτε ένα σπίτι από κοντά.

Στη μεσιτική εντολή υπόδειξης ακινήτου, αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, του ακινήτου, η τιμή διάθεσής του & η μεσιτική αμοιβή που έχει συμφωνηθεί.

Το έγγραφο αυτό μετά την υπογραφή του το κρατάτε σίγουρα στο αρχείο σας, ειδικά στην περίπτωση που κάνετε έρευνα αγοράς με πολλούς διαφορετικούς μεσίτες.

Αν δε σας δώσει ο μεσίτης αντίγραφο, ζητήστε το οπωσδήποτε.

Η διαδικασία λειτουργεί επίσημα ως εξής: Πριν την υπόδειξη ενός ακινήτου, ο μεσίτης σας περιγράφει τα χαρακτηριστικά του σπιτιού και εφόσον συμφωνείτε, αυτά τα στοιχεία καταγράφονται στο ειδικό έντυπο, το υπογράφετε και στη συνέχεια σας ανακοινώνει την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού και κανονίζετε την επίσκεψη.

Ο λόγος που σας αποκαλύπτεται η διεύθυνση μετά την υπογραφή του εντύπου είναι το θέμα της ασφάλειας. Ειδικά αν το σπίτι κατοικείται από άλλους αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο μεσίτης ποιοί είστε που θα επισκεφθείτε το σπίτι. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας και σε αυτόν που διαθέτει το ακίνητο προς αγορά ή ενοικίαση.

Η εντολή αυτή είναι σημαντική επίσης γιατί καταγράφει την ακριβή αμοιβή του μεσίτη σε περίπτωση που προχωρήσετε στη συναλλαγή.

Με το έγγραφο αυτό προστατεύονται όλοι από κακόβουλες ενέργειες και επαγγελματίες που δεν εξασκούν το επάγγελμα της μεσιτείας νόμιμα ή σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας.

Τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν συνεργαστείτε με μεσίτη

Εκτός από το παραπάνω έγγραφο, που εξασφαλίζει όλες τις πλευρές και γραπτώς, υπάρχουν 3 σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της συνεργασίας σας με έναν μεσίτη ή μεσίτρια:

1. Μεσιτική αμοιβή

Αφορά το ποσό που θα λάβει ο μεσίτης ή μεσίτρια για τις υπηρεσίες που σας παρείχε, σε περίπτωση που βρείτε το ιδανικό για εσάς σπίτι και τελικά προχωρήσετε στη σύναψη της αγοραπωλησίας ή του μισθωτηρίου συμβολαίου (σε περίπτωση ενοικίασης).

Μπορεί να είναι συγκεκριμένο ποσό ή ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου.

Η μεσιτική αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα στην αγορά. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που καθορίζει το ύψος των αμοιβών. Συνήθης πρακτική στην αγορά είναι να ζητείται ένα ενοίκιο ως αμοιβή στην περίπτωση ενοικίασης και ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου σε περίπτωση αγοράς.

Ενδεχομένως όμως να ακούσετε και άλλα ποσά ή ποσοστά. Κάνετε καλή έρευνα αγοράς πριν συνεργαστείτε με έναν μεσίτη για να μην εκπλαγείτε στην πορεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η γραπτή αναφορά της μεσιτικής αμοιβής στην Εντολή

Υπόδειξης Ακινήτου κατοχυρώνει και τις δύο πλευρές.

Να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που τελικά ο μεσίτης δεν είναι νόμιμος, δεν υποχρεούστε στην καταβολή αμοιβής. Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί για αυτό ελέγχετε πάντα την νομιμότητα της άσκησης επαγγέλματος του κάθε επαγγελματία που παρουσιάζεται ως μεσίτης.

2. Το ιστορικό

Η λαϊκή σοφία λέει ότι αν κάτι έχει συμβεί στο παρελθόν είναι πολύ πιθανόν να ξανασυμβεί.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των ακινήτων, είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση.

Για να εξασφαλίσετε ότι δε θα έχετε κακοτοπιές (ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις πιθανότητες) πρέπει να ρωτάτε αναλυτικά για το ιστορικό του ακινήτου.

Καταρχήν, ρωτήστε γιατί ο ιδιοκτήτης του το πουλάει ή το ενοικιάζει. Ειδικά στην περίπτωση της πώλησης ακινήτου, ο λόγος μπορεί να σας δώσει ενδείξεις που σας προβληματίσουν.

Αν για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης βιάζεται πολύ να το πουλήσει και σε χαμηλή τιμή (αλλά όχι για έκτακτους λόγους, π.χ. υγείας), τότε πρέπει να αναρωτηθείτε και να ρωτήσετε το μεσίτη γιατί συμβαίνει αυτό και αν υπάρχουν άλλα θέματα με το ακίνητο (για παράδειγμα, βάρη, νομικά θέματα, κληρονομικά κλπ).

Καλό είναι επίσης να μάθετε πόσο καιρό είναι το ακίνητο στην αγορά και πόσες φορές έχει αλλάξει (προς τα πάνω ή κάτω) το τίμημα αγοράς ή το ενοίκιο.

Η πολύμηνη αναμονή καθώς και οι συχνές αλλαγές τιμών (ειδικά προς τα κάτω) συνηγορούν τι το ακίνητο έχει κάτα πάσα πιθανότητα θέματα τα οποία αποθαρύνουν από την επιλογή του.

3. Η κατάσταση του σπιτιού

Μπορεί ένα σπίτι να σας φαίνεται ιδανικό, καθώς κάνει τσεκ σε όλες τις ανάγκες στη λίστα σας, όμως είναι σημαντικό να δείτε πέρα από τα προφανή.

Η διαρρύθμιση ή η διακόσμηση είναι σημαντικά κριτήρια επιλογής, σε συνδυασμό με την τιμή.

Ωστόσο, μπορεί να ελλοχεύουν “κρυφά” κόστη που όταν εμφανιστούν θα είναι ενδεχομένως αργά.

Ζητήστε από το μεσίτη και τον ιδιοκτήτη να σας ενημερώσουν για δύο σημαντικά θέματα:

όσο συχνά έχει συντηρηθεί το σπίτι (π.χ. βαφές, μονώσεις, συντηρήσεις δικτύων κλπ)

-Αν και πότε χρειάστηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για επισκευή τεχνικών θεμάτων, βλαβών ή ανακαινίσεις στα βασικά “αφανή” στοιχεία του σπιτιού.

Αυτά είναι τα υδραυλικά, η αποχέτευση και η θέρμανση (για παράδειγμα ο καυστήρας ή τα συστήματα αυτόνομης θέρμανσης).

Κάτι που επίσης πολλοί ξεχνούν είναι να ρωτήσουν αν υπάρχουν θέματα έντονης παρουσίας εντόμων (π.χ. κατσαρίδες) σε χώρους του σπιτιού, όπως κουζίνα, μπάνιο ή μπαλκόνια, οπότε εκτός των άλλων θεμάτων θα αντιμετωπίζετε συχνά το θέμα της απολύμανσης / απεντόμωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα