Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν υποτίμησε τους Ταλιμπάν – “Απίθανο να καταλάβουν τη χώρα” δήλωνε τον Ιούλιο

Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν υποτίμησε τους Ταλιμπάν – “Απίθανο να καταλάβουν τη χώρα” δήλωνε τον Ιούλιο
Ταλιμπάν αντάρτες στην Καμπούλ 2021 Zabi Karimi / Associated Press

Για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν είχαν προειδοποιήσει τον Τζο Μπάιντεν οι μυστικές υπηρεσίες. "Δεν είναι αναπόφευκτη η κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν" είχε δηλώσει πρόσφατα.

Την ώρα που οι Ταλιμπάν προετοιμάζουν τη σύσταση της νέας διακυβέρνησης που θα επισφραγίσει και την πλήρη ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, εν μέσω… χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με τρομαγμένους πολίτες να ψάχνουν μία θέση σε ένα αεροπλάνο για να εγκαταλείψουν τη χώρα, έντονη συζήτηση και κριτική σε διεθνές επίπεδο στρέφεται στη στρατηγική “πανωλεθρία” της Αμερικής.

Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από την αεροπορική βάση Μπαγκρά (κέντρο του πολέμου για περίπου 20 χρόνια) τον περασμένο Ιούλιο επισφράγισε την απόσυρση κάθε αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν για πιθανή αποχώρηση ως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Από τον περασμένο Απρίλιο βέβαια, είχε γίνει ξεκάθαρο από ανακοίνωση που υπήρξε, περί τερματισμού του “αιώνιου πολέμου” από τις ΗΠΑ, ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών και των περίπου 7.000 συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ θα γινόταν κοντά στις 4 Ιουλίου, την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Τότε μάλιστα, οι Ταλιμπάν είχαν χαιρετίσει την αμερικανική απόσυρση από το αεροδρόμιο Μπαγκράν, με ένα tweet του εκπροσώπου τους, χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση “θετικό βήμα” και προτρέποντας την “απόσυρση ξένων δυνάμεων από όλα τα μέρη της χώρας”.

“Δεν είναι αναπόφευκτη η κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν”

Τον περασμένο Ιούλιο, στις 8 του μήνα, ο Τζο Μπάιντεν παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου ενημερώνοντας για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ο ίδιος τότε διαβεβαίωνε ότι η Ουάσινγκτον “πέτυχε τους στόχους της” στη χώρα όσον αφορά στον αγώνα της κατά της τρομοκρατικής απειλής.

“Τερματίζουμε τον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής”, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι “δεν θα στείλω άλλη μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν”.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο, ωστόσο, για το αν αυτή η εξέλιξη θα έκανε αναπόφευκτη την κατάληψη της χώρας από ισλαμιστές αντάρτες, ο ίδιος είχε απαντήσει:

“Όχι, δεν είναι αναπόφευκτη. Τα αφγανικά στρατεύματα διαθέτουν 300.000 καλά εξοπλισμένους στρατιώτες -εξίσου καλά εξοπλισμένους όπως κάθε στρατός στον κόσμο- αλλά και αεροπορικές δυνάμεις απέναντι σε περίπου 75.000 Ταλιμπάν. Δεν είναι αναπόφευκτη”. Μάλιστα, αρνητική ήταν η απάντησή του και σε επόμενη ερώτηση για ενδεχόμενη κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, καταλήγοντας πως “είναι εξαιρετικά απίθανο να καταλάβουν τη χώρα”.

“Καμπανάκι” από τον περασμένο Μάρτιο

Νωρίτερα, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν μέσα σε δύο έως τρία χρόνια (έγινε νωρίτερα από πέντε μήνες), αν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη χώρα.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, μια τέτοια κυριαρχία των Ταλιμπάν θα επέτρεπε στην Αλ Κάιντα να ανασυγκροτηθεί στο Αφγανιστάν..

Η απάντηση και τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν εκείνες τις ημέρες, σχετικά με το αν θα τηρούσε την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την απόσυρση των εναπομείναντων 3.500 Αμερικανών στρατιωτών ήταν “Θα φύγουμε. Το ερώτημα είναι πότε θα φύγουμε”.

Να σημειωθεί πως, το δημοσίευμα των Times, ανέφερε ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που τάσσονταν υπέρ της παραμονής Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν είχαν χρησιμοποιήσει έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για να υποστηρίξουν ότι οι στρατιώτες πρέπει να παραμείνουν στη χώρα πέρα από τον χρονικό ορίζοντα που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια περίοδο, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ βγήκαν αληθινές και μάλιστα με το χείριστο σενάριο που δεν είχαν καν οι ίδιες προβλέψει: Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν τη χώρα μέσα από επιχείρηση αστραπή, διαψεύδοντας ακόμη και τις πρόσφατες εκτιμήσεις Αμερικανού αξιωματούχου Άμυνας (την περασμένη εβδομάδα) ότι θα μπορούσαν να το πετύχουν μέσα σε 90 ημέρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα