Το mantra που έκανε τη Samsung παγκόσμιο κολοσσό
H Samsung παρουσίασε τα νέα smart phones που θέλει να γίνουν mainstream, ώστε και να κρατήσει τη Xiaomi μακριά από την κυριαρχία του χώρου -παρεμπιπτόντως, η Αpple είναι 3η. Ποιο είναι το άχαστο mantra του κορεατικού κολοσσού.
- 15 Αυγούστου 2021 07:47
Η μεγαλύτερη εταιρία της Κορέας (της Νοτίου) απασχολεί περισσότερους από 300.000 εργαζομένους. Λέγεται Samsung Group. Τα προϊόντα που σκέφτεστε είναι κάποια από αυτά που παράγει ή/και διαθέτει ο κολοσσός. Τα ηλεκτρονικά ανήκουν στην Samsung Electronics που είχε έσοδα 166.731.000.000 ευρώ το 2019. Βρέθηκε στην 13η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της γης, σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή τους αξία. Πρώτη ήταν η Saudi Arabian Oil Company, δεύτερη η Microsoft και τρίτη η Apple.
Στο δεύτερο τετράμηνο του 2021 τα έσοδα της Sasmung Electronics αυξήθηκαν κατά 73%, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020. Αν τα θέλετε σε δολάρια, ήταν 55.5 δισεκατομμύρια -10.900.000.000 ήταν το λειτουργικό κέρδος. Το τμήμα ημιαγωγών έδωσε το 1/3 αυτών των χρημάτων, με τα memory chips να κάνουν θραύση, γιατί εν καιρώ τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης και όλων των άλλων ‘τηλε’ αυξήθηκαν οι σχετικές ανάγκες.
O νέος στόχος του κολοσσού είναι να κάνει mainstream τα κινητά που διπλώνουν και έτσι να συνεχίζει να κυριαρχεί στις πωλήσεις smart phones. Είναι στο Νο1 των προτιμήσεων από το 2018, εν τούτοις στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η Xiaomi την πλησίασε στο 2% (18% vs. 16%, με την Apple να είναι στο Νο3 με 15%). Bέβαια, τελευταία υπήρχαν κάποια θέματα που είχαν μείνει αδιαχείριστα από τον κορεατικό κολοσσό. Θα τα δούμε όλα. Όπως και το λόγο που όταν βάζει ένα στόχο, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τον υλοποιεί.
H Samsung Group που στα κορεατικά είναι 삼성 έμεινε ‘ακέφαλη’ την Κυριακή 25/10 του 2020, όταν πέθανε ο Lee Kun-hee, πρόεδρος όλου του ομίλου από το 1987 έως το 2008, όταν παραιτήθηκε σε live σύνδεση, καθώς είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή. Επέστρεψε στη θέση του δυο χρόνια μετά και έμεινε έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2020 που άφησε την τελευταία του πνοή.
Το net worth του ανθρώπου αυτού εκτιμήθηκε -σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index – στα 20.7 δισεκατομμύρια δολάρια, ανήμερα του θανάτου του. Και ναι, ήταν ο πιο πλούσιος κάτοικος της χώρας του -από το 2007 έως το ‘αντίο’. Σε παγκόσμια κλίμακα, ήταν ο 35ος πιο ‘δυνατός’ άνθρωπος του πλανήτη το 2018. Ήταν και εκείνος που έχτισε την αυτοκρατορία.
Σημείωση: Οι κληρονόμοι, βάσει νόμου, οφείλουν να πληρώσουν στο κράτος φόρους που θα φτάσουν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια -ώστε να περάσουν στην κατοχή τους όσα έφτιαξε ο πατέρας/σύζυγος/θείος/παππούς.
Η Samsung Group δεν απασχολείται μόνο με τηλεοράσεις και smartphones -όπου κυριαρχεί. Συνολικά διαθέτει κάπου στις 62 εταιρίες που απλώνονται παντού από την παραγωγή ενέργειας και φαρμάκων έως τη φιλοξενία. Το 1/5 των εξαγωγών της χώρας που λέγεται Κορέα είναι προϊόντα της Samsung (του 17% του GDP των 1.082.000.000 δολαρίων της χώρας), εταιρία που απασχολεί περισσότερους από 65.000 υπαλλήλους στον τομέα της έρευνας και της εξέλιξης.
Το μεγαλύτερο παράσημο του εμπνευστή όλων είναι η Samsung Digital City
H πόλη της Suwon βρίσκεται 30 χιλιόμετρα, νότια της Seoul. Είναι γνωστή ως ‘Samsung Digital City’, αφού εκεί (σε 1.578.274 τετραγωνικά μέτρα) δημιουργήθηκαν τα αρχηγεία για τον τομέα των electronics. Βλέπεις, ο κόσμος μαζεύτηκε πολύς (320.000 σε όλον τον κόσμο) και ενώ άρχισαν από την ‘digital city’ πλέον υπάρχουν τρεις. Η κατασκευή της εκτιμάται πως έφτασε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Κατά το επίσημο δελτίο Τύπου που είχε ‘κυκλοφορήσει’ η εταιρία στα 4 κύρια κτίρια των 38 ορόφων και τα 131 μικρότερα κτίρια (με εργαστήρια, γραφεία και διάφορες άλλες υποδομές για τις οποίες θα διαβάσεις στη συνέχεια) εργάζονται 35.000 υπάλληλοι, στους οποίους προσφέρονται τα πάντα, προκειμένου να μην αγχώνονται για οτιδήποτε άλλο -πέραν της δουλειάς τους.
Οι engineers και οι developers μπορούν να πιάσουν δουλειά ό,τι ώρα θέλουν, πριν τις 18.00 ‘αρκεί να νιώθουν αποτελεσματικοί και παραγωγικοί’, με το concept να ονομάζεται ‘Work Smart’. Για να καταλάβετε μέχρι πού το έχουν φτάσει, υπάρχει ειδικός χώρος παραγωγής ήχων από αυτούς που είναι οι ευκόλως εννοούμενοι έως εκείνον που κάνει το ψυγείο, όταν το ανοίγεις.
Σύμφωνα με το Glass Door ένας μέσος ετήσιος μισθός στην Κορέα (τα χρήματα που παίρνει σπίτι ο μέσος υπάλληλος) είναι 38.687 ευρώ. Ο πιο συνηθισμένος είναι τα 21.198 ευρώ. Ένας ‘πρακτικάριος’ στη Samsung παίρνει 983 ευρώ το μήνα. Ο επικεφαλής software engineer λαμβάνει 69.946 ευρώ το χρόνο και ένας manager 58.305 ευρώ. Αυτοί είναι οι μισθοί που δίνονται στη Samsung Digital City, όπου αν μπει κάποιος Κορεάτης, δεν έχει λόγο να βγει. Οι ξένοι υπάλληλοι -που παίρνουν αξιόλογους μισθούς- δεν πληρώνουν για σπίτι τον πρώτο χρόνο της διαμονής τους στην Κορέα. Για το ίδιο διάστημα, έχουν και μικρότερη φορολογία.
✎ Μεταξύ των παροχών είναι και οι ομπρέλες, για τις ημέρες που βρέχει, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να αλλάζουν κτίρια χωρίς άγχη.
✎ Υπάρχει τεράστια βιβλιοθήκη, με αμέτρητους τίτλους διαθέσιμη -και για brainstorming και έμπνευση. Η πόλη της Samsung έχει και το δικό της πυροσβεστικό σταθμό, δυο δικά της ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα που διατίθενται και στην πόλη, αν παραστεί ανάγκη.
✎ Η μεταφορά από και προς την πόλη γίνεται δωρεάν, μέσω 500 εταιρικών λεωφορείων και τρένων που καλύπτουν 103 διαφορετικές διαδρομές. Για ειδικές περιπτώσεις, η εταιρία παρέχει και ελικόπτερα.
✎ Έχουν δημιουργηθεί νηπιαγωγεία, στα οποία εργάζονται 150 δάσκαλοι και διαχειρίζονται έως 900 παιδιά.
✎ Πες ότι κουράστηκε ο υπάλληλος και θέλει να κάνει ένα διάλειμμα. Να απασχολήσει το μυαλό του με κάτι άσχετο. Πού να τρέχει; Μένει εκεί όπου είναι και διαλέγει κάποιο από τα 650 clubs που υπάρχουν διαθέσιμα. Για όλα τα χόμπι (από βελονάκι έως παρά πέντε).
✎ Στα 650 clubs δεν ανήκουν τα αθλητικά. Αυτά έχουν 490 ξεχωριστά clubs, για να ‘χει να διαλέξει ο εργαζόμενος. Στην πόλη έχουν ‘φτιαχτεί’ 10 γήπεδα μπάσκετ, 4 μπάντμιντον, 3 ποδοσφαίρου, 2 μπέιζμπολ, ένας τοίχος ορειβασίας, μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα και ένα τεράστιο γυμναστήριο με όλα τα κομφόρ.
✎ Το φαγητό είναι επίσης, δωρεάν. Έχει εκτιμηθεί πως καθημερινά σερβίρονται 72.000 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), 92 διαφορετικών μενού. Το εστιατόριο έχει περισσότερες από 4100 θέσεις, ενώ χρησιμοποιούνται υλικά που αγοράζονται από ντόπιους παραγωγούς και αγρότες -για να ενισχυθεί και η πόλη του Suwon.
✎ Στην ‘πόλη’ υπάρχουν και όλες οι μεγάλες ‘δυτικές’ αλυσίδες φαγητών, γλυκών και ποτών.
✎ Υπάρχουν και clubs, όπου κάθε εβδομάδα οργανώνονται συναυλίες, επιδείξεις μόδας ή talk shows με celebrities (όταν δεν υπάρχει Covid-19) και όπου επίσης, δεν δίνουν σεντ οι υπάλληλοι.
✎ Διαθέσιμοι είναι γιατροί όλων των ειδικοτήτων (από οδοντίατρο έως βελονιστή) και νοσοκομείο -Samsung Hospital Healthcare Center. Ναι, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους υπαλλήλους.
✎ Κάποια τετραγωνικά γης έχουν αφιερωθεί στο ‘πάρκο του 5G’ όπου γίνονται τα σχετικά τεστ. Όχι μόνο από τη Samsung, αλλά και από εταιρίες τηλεπικοινωνίας της χώρας και των ΗΠΑ -επί πληρωμή, βεβαίως, βεβαίως. Στο Central Park της πόλης μπορούν να πάρουν καθαρό αέρα οι εργαζόμενοι -πριν επιστρέψουν στη δουλειά τους.
✎ ‘Εχουν δημιουργηθεί υποδομές και για τουριστικές υπηρεσίες (πχ το ξενοδοχείο Shilla), εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν δουλειές που κάνει η Samsung (πχ για τη μόδα υπάρχει το Cheil Industries, για την ιατρική το Samsung Medical Center, για την έρευνα το Samsung Economic Research Institute κ.ο.κ.
Ας δούμε πώς έφτασε σε όλα αυτά ο Lee Kun-hee
Το moto του ήταν “μια επιτυχημένη εταιρία οφείλει να διατηρεί πάντα υψηλή αίσθηση κρίσης”. Και να μην είχε προβλήματα, δημιουργούσε συνθήκες ώστε να νιώθουν όλοι πως απειλείται η δουλειά τους -προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί. Ο Lee Kun-hee πήρε την εταιρία που είχε φτιάξει ο πατέρας του, Lee Byung-chul και ασχολείτο με εξαγωγές φρούτων και αποξηραμένων ψαριών (όταν η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κατοχή), πρόσθεσε εξαγωγές άλλων βασικών προϊόντων (ζάχαρη, υφάσματα) που είχε ανάγκη η διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα, από εκεί πέρασε στις ασφάλειες, μετά τις κατασκευές πλοίων, την οικοδόμηση κτηρίων και τελικά την τεχνολογία.
Η πρώτη του δουλειά, μετά το πτυχίο που πήρε στις επιχειρήσεις από πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, ήταν σε φίλη εταιρία της Samsung, την Tongyang Broadcasting Company, το 1966. Το επόμενο ‘μάθημα’ το πήρε στη Samsung C&T, το 1979 έγινε αντιπρόεδρος του group και το 1987 ο πατέρας του τον διάλεξε μεταξύ των τριών αγοριών του -μολονότι ήταν ο βενιαμίν-, για να του δώσει τα ηνία και τη θέση του προέδρου. Του αναγνώρισε ότι έβλεπε μπροστά από την εποχή του και έπραττε αναλόγως, με όσα μέσα υπήρχαν διαθέσιμα.
Το “αλλάζουμε τα πάντα, εκτός της γυναίκας και των παιδιών μας” που είπε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το 1993 στη Γερμανία και πέρασε στην ιστορία ως ‘Frankfurt Declaration’. Ενημέρωσε τους επικεφαλής των τμημάτων πως αν δεν έμπαιναν πάραυτα στην τεχνολογία, θα καταστρέφονταν, ότι θα σταματούσαν οι αναρίθμητες φθηνές αντιγραφές και θα άρχιζε η παραγωγή δικών τους, πρωτοποριακών προϊόντων.
“Δεν με νοιάζει να νικήσουμε τη Sony (κύριος ανταγωνιστής) μέσω της ποσότητας, αλλά μέσω της ποιότητας. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα πέσουν οι πωλήσεις”.
Είχε προσθέσει και ότι στο εξής οι υπάλληλοι θα πηγαίνουν στη δουλειά στις 07.00, αντί στις 08.30 για να απορροφούν τη αναμόρφωση στον ελαφρύ τους ύπνο. Δυο χρόνια μετά, μάζεψε τους 2000 εργαζομένους σε ανοιχτό χώρο και έβαλε φωτιά σε 150.000 κινητά τηλέφωνα, μηχανές φαξ και άλλα προϊόντα “που δεν πληρούσαν τα στάνταρ“.
Ακολούθως, εξασφάλισε τη συνεργασία ειδημόνων από το εξωτερικό και χωρίς παρέκκλιση από το πλάνο, το 2006 η Samsung έγινε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία τηλεοράσεων του κόσμου. Μετά την κατάκτηση της πρωτιάς στις τηλεοράσεις (2006), το 2010 η Samsung ‘σύστησε’ τα smartphone Galaxy και έριξε την Apple από τη δική της κορυφή ένα χρόνο μετά -σε επίπεδο πωλήσεων.
Το 1996 ο ‘εγκέφαλος’ της Sasmung κατηγορήθηκε για ‘δωροδοκία’ στον πρόεδρο της χώρας Roh Tae-woo και καταδικάστηκε. Δεν μπήκε στη φυλακή αφού έλαβε χάρη από τον επόμενο πρόεδρο. Το 2009, δικαστήριο τον καταδίκασε για φοροδιαφυγή. Πήρε άλλη μια χάρη, γιατί η Κορέα διεκδικούσε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτός ήταν ο κατ’ εξοχήν τύπος που μπορούσε να πιέσει καταστάσεις -χάριν της οικονομικής δυναμικής του. Τέσσερις μήνες μετά την καταδίκη έγινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες αυτοί (2018), ο πρόεδρος της χώρας (από το 2008 έως το 2013), Lee Myung-bak καταδικάστηκε -από το Ανώτατο Δικαστήριο- σε 15 χρόνια φυλάκισης, καθώς αποδείχθηκε ότι είχε δεχθεί δωροδοκία 5.4 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Samsung. Αποφυλακίστηκε για θέμα υγείας το 2019. Επέστρεψε στη φυλακή το Φλεβάρη του 2020, όταν του χρέωσαν και πρόστιμο 11 εκατομμυρίων (αντί των 4.800.000 της πρώτης καταδίκης), για δωροδοκία και διαφθορά που αφορούσε την εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων των αδελφών του.
Από τα τέλη του ’90 ο Lee Kun-hee διαχειριζόταν και καρκίνο που ‘χε στον πνεύμονα.
Το 2014 έπαθε έμφραγμα και ήταν σε κώμα. Έκτοτε το δημόσιο πρόσωπο της εταιρίας ήταν ο γιος του, Lee Jay-yong, ο οποίος καταδικάστηκε το 2017 για δωροδοκία (κατά τη συγχώνευση της Samsung C&T με την Cheil Industries, το 2015). Αντιμετώπισε και άλλες κατηγορίες (κατάχρηση χρημάτων, απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων εκτός συνόρων και ψευδορκία). Οι μισές κατέπεσαν, αφότου είχε συμπληρώσει έξι μήνες στη φυλακή, η ποινή των 5 χρόνων μειώθηκε στο μισό, αποφυλακίστηκε και τον Αύγουστο του 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επανάληψη της δίκης. Είχε ήδη εγκαταλείψει την προεδρία της χώρας η Park Geun-hye, στην οποία επίσης απευθύνθηκε κατηγορία για διαφθορά, εξαναγκασμό και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης.
Σύμφωνα με τα δικόγραφα, ο κληρονόμος είχε χρησιμοποιήσει τη Samsung για να περάσει 32.155.526.330 ευρώ σε δυο μη κερδοσκοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που διαχειριζόταν φίλος της Προέδρου. Το αντάλλαγμα ήταν η παροχή πολιτικής στήριξης σε συγχώνευση που θα του έδινε τη θέση του προέδρου του κολοσσού -την οποία διεκδικούσε. Την πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη του 2020 απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες (για οικονομική απάτη) στον κληρονόμο, ως προς τη συγχώνευση του 2015. Ο γιος Lee ζήτησε αναβολή, την πήρε, ακολούθως δικάστηκε το Γενάρη και πέρασε στη φυλακή 207 ημέρες -τις μισές από την αρχική ποινή.
Κατά τους νόμους του έθνους, δικαιούται αναστολής όποιος εκτίσει το 70% της ποινής. Όπως ωστόσο, εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κορέας δεν επρόκειτο για εξαίρεση, αλλά για “παράδειγμα που θα βοηθήσει τους φυλακισμένους να καταλάβουν πως αν επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά, θα μπορούν να αιτηθούν νωρίτερα αναστολής”.
Εξήγησε πως ενέκρινε την απελευθέρωση του 53χρονου Lee Jay-yong, αφού πρώτα αναλογίστηκε τις συνέπειες της πανδημίας στην κορεατική οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές. Το Associated Press δημοσίευσε poll κατά το οποίο οι περισσότεροι ήταν υπέρ αυτής της απελευθέρωσης, δεδομένης της δυναμικής που μπορεί να δώσει η Samsung στην ανάκαμψη του τομέα των ηλεκτρονικών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως ο κληρονόμος θα περάσει μια πενταετία με περιορισμούς στη δουλειά του. Δεν διευκρινίστηκε αν θα μπορεί να διοικήσει τον κολοσσό. Επίσης, θα χρειάζεται άδεια κάθε φορά που θα πρέπει να ‘βγει’ από τη χώρα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις