Κορονοϊός-Ιαπωνία: Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου – Οι πολίτες δεν προσέχουν
"Οι πολίτες στη Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζουν αυτήν την επιδημία με τη σύνεση μιας κρίσης και της επίδρασης που έχουν οι πράξεις του ενός στον άλλον", σύμφωνα με ειδικό επιδημιολόγο.
- 24 Μαρτίου 2020 13:35
Ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες που καθοδηγούν την απόκριση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο ξέσπασμα του κορονοϊού έκρουσαν σήμερα, Τρίτη, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι οι πολίτες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την απειλή.
Στη διάρκεια της τριήμερης αργίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τα δημόσια πάρκα του Τόκιο ήταν γεμάτα κόσμο στα καθιερωμένα πάρτι για τις ανθισμένες κερασιές ενώ η οργάνωση κικμπόξινγκ Κ-1 πραγματοποίησε αγώνες ενώπιον 6.500 οπαδών στο στάδιο Saitama Super Arena.
Οι εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργούν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού που παραμένουν υπό έλεγχο μέχρι τώρα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον Χιρόσι Νισιούρα, καθηγητή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Χοκάιντο.
«Αν η συμπεριφορά επιστρέψει στα συνηθισμένα, θα μπορούσε να υπάρξει μια έκρηξη των κρουσμάτων όπως έχει συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη», γράφει ο Νισιούρα σε άρθρο που αναρτήθηκε σήμερα στη Yahoo Japan. «Ιδιαίτερα, αν επαναληφθούν μεγάλες εκδηλώσεις σε μια ενδημική περιοχή, το ξέσπασμα μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου».
Ο Νισιούρα είναι μέλος μιας επιτροπής ειδικών που έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να ξεκινήσει η άρση περιορισμών όπως το κλείσιμο των σχολείων και άλλοι. Ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, ότι για την πρωτεύουσα υφίσταται ακόμη το ενδεχόμενο να τεθεί σε καραντίνα και κάλεσε τους διοργανωτές εκδηλώσεων και τους κατοίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Για την ώρα, νομίζω πως οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν αυτήν την επιδημία με τη σύνεση μιας κρίσης και της επίδρασης που έχουν οι πράξεις του ενός στον άλλον», έγραψε ο Νισιούρα.
Ο κορονοϊός έχουν μολύνει πάνω από 377.000 ανθρώπους παγκοσμίως και τουλάχιστον 16.500 θάνατοι συνδέονται με τον ιό. Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 1.140 κρούσματα και 42 θανάτους, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, και υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Τόκιο αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να ακυρωθούν.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα περιβάλλοντα είναι οι κλειστοί χώροι, αυτά με χαμηλό εξαερισμό, και εκείνα όπου μεγάλες ομάδες ανθρώπων μιλούν ή φωνάζουν, δήλωσε ο Χιτόσι Οσιτάνι, ένας άλλος ειδικός της επιτροπής, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.
Αυτό σημαίνει ότι η θέα των ανθισμένων κερασιών, γνωστή στα ιαπωνικά ως hanami, είναι πιθανόν εντάξει, αλλά το «K1 δεν θα έπρεπε να γίνει», είπε.
Μπορεί η Ιαπωνία να είναι σε θέση να αποτρέψει μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του ιού, εξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από το εξωτερικό, είπε ο Οσιτάνι. Το πρώτο κύμα μολύνσεων από την Κίνα ήταν σχετικά μικρό, αλλά η απειλή είναι πιο σοβαρή από τα εκρηκτικά ξεσπάσματα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αναμένουμε ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο», είπε ο Οσιτάνι.