Φωτιές σε Αρχαία Κόρινθο και Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Φωτιές σε Αρχαία Κόρινθο και Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Εικόνα αρχείου από φωτιά Eurokinissi

Αισιοδοξία για την πορεία των φωτιών στην Αρχαία Κόρινθο και τη νότια Εύβοια, καθώς οι άνεμοι κόπασαν. Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση για κατάσβεσή τους. Είχε προηγηθεί εκκένωση οικισμών και στις δύο περιοχές.

Σε συναγερμό βρέθηκε και το Σάββατο (14/08) η Πυροσβεστική καθώς ξέσπασαν νέες φωτιές και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν μέχρι το βράδυ δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Οι μεγάλες φωτιές στην Αρχαία Κόρινθο και τη νότια Εύβοια είναι σε εξέλιξη, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία τους, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Στην Αρχαία Κόρινθο

Στην Αρχαία Κόρινθο ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Φανάρια της Αρχαίας Κορίνθου, όπου πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η φωτιά ήταν κοντά στο χωριό Σολομός για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς η φωτιά ήταν αρκετά κοντά, παραπλεύρως της Εθνικής Οδού.

Επί τόπου επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Στην Εύβοια

Στην επίσης νέα φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην Νότια Εύβοια, αυτή την φορά σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στα Μεσοχώρια, επίσης λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν ακόμα και τα 9 μποφόρ, το πύρινο μέτωπο πήρε διαστάσεις από ψηλά στο βουνό που βρισκόταν κοντά στις ανεμογεννήτριες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δόθηκε η εντολή για προληπτική εκκένωση στα Μεσοχώρια. Επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένου του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και 17 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, “οι άνεμοι είναι πάρα πολύ ισχυροί. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να τη θέσουμε υπό έλεγχο. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στον οικισμό Μεσοχώρια, γι’ αυτό και προληπτικά δόθηκε εντολή για εκκένωση”.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε νωρίτερα στο NEWS 24/7: Δεν είναι καλή η κατάσταση. Υπάρχει μέτωπο από την ανατολική πλευρά το οποίο έχει αναζωπυρωθεί και με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν αυτή την ώρα υπάρχει κίνδυνος να κατέβει στον κάμπο, νότια του οικισμού των Μεσοχωρίων. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση, αν και κάποιοι κάτοικοι έχουν μείνει εδώ για να προστατεύσουν την περιουσία τους. Χρειάζεται ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων γιατί μας μένουν λίγες ώρες”.

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά και πάλι στην Νότια Εύβοια, αυτή την φορά στις Πετριές η οποία ευτυχώς οριοθετήθηκε σύντομα. Νέα φωτιά που επίσης ξέσπασε σήμερα στους Σιναράδες Κέρκυρας, αντιμετωπίστηκε και οριοθετήθηκε άμεσα.

Επί ποδός σε Βόρεια Εύβοια και Γορτυνία

Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν για παν ενδεχόμενο στις πληγείσες περιοχές στην Βόρεια Εύβοια και στην Γορτυνία για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Στην Β. Εύβοια επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Περιοδικά επιχείρησαν 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στην Αρχαία Ολυμπία και Αρκαδία επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από τη Γαλλία 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα, από τη Γερμανία 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης περιοδικά επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων από Ελβετία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην Πάρνηθα παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Εύβοια, Αττική, Βοιωτία και Πελοπόννησο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο, Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον πορτοκαλί συναγερμό, είναι:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Τιμήθηκαν οι αποστολές των κρατών-μελών της ΕΕ

Σε μία λιτή τελετή σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο Φάρος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος Αντιστράτηγου, Στέφανου Κολοκούρη, συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των ξένων πυροσβεστικών αποστολών που συνέδραμαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτικής Προστασίας, της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού σε εκπροσώπους των 1.014 πυροσβεστών από τα 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία) που έσπευσαν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργο Μοσχόβη, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αρωγή της, υπογραμμίζοντας την άμεση και ταχεία απόκρισή της στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή. Επίσης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν τόσο τα πτητικά μέσα των κρατών-μελών, όσο και όλες οι ειδικές αποστολές πεζοπόρων τμημάτων και οχημάτων που ενεργοποιήθηκαν και κατέφτασαν στη χώρα μας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του αποθεματικού rescEU που ενεργοποιείται όταν η έκτακτη ανάγκη απαιτεί πρόσθετη βοήθεια.

Από πλευράς της, η σύνδεσμος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού και Επείγουσας Απόκρισης της Γεν. Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Emergency Response Coordination Centre, DG ECHO), Claire Kowalewski τόνισε ιδιαίτερα κατά την τοποθέτησή της τον άριστο και πρότυπο συντονισμό με τις ελληνικές Αρχές καθ’ όλη την επιχείρηση παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πυροσβεστική αρμάδα που επιχείρησε ποτέ στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Μια κινητοποίηση που όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, «απέδειξε για ακόμα μια φορά, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γίνεται πράξη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα