Κορονοϊός: Γεννήθηκε και δεύτερο βρέφος από θετική μητέρα

Κορονοϊός: Γεννήθηκε και δεύτερο βρέφος από θετική μητέρα
Νεογέννητο μωρό. Pixabay

Ένα ακόμη παιδί, το δεύτερο στην Ελλάδα γεννήθηκε από θετική στον κορονοϊό μητέρα. Ελέγχεται το βρέφος για τον ιό.

Το δεύτερο μωρό στην Ελλάδα που γεννήθηκε από θετική στον κορονοϊό μητέρα ήρθε στον κόσμο σήμερα με καισαρική. Μητέρα και βρέφος είναι καλά στην υγεία τους. Επίσης έχει ληφθεί δείγμα για έλεγχο.

Το δεύτερο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό γεννήθηκε στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”.

Η μητέρα είναι 31 ετών και βρισκόταν στην 39η εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Γ.Ν. Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», με ιστορικό δύο προηγούμενων καισαρικών τομών. Η γυναίκα είχε συμπτωματολογία με βήχα και δεκατική πυρετική κίνηση και βρέθηκε θετική στον ιό COVID-19. Της συστήθηκε να μεταβεί στο Αττικό για την περάτωση του τοκετού.

Στην καισαρική τομή συμμετείχαν η καθηγήτρια-διευθύντρια κυρία Καλανταρίδου και ο γυναικολόγος κ. Μπούτας, η αναισθησιολόγος κ. Αλεβίζου, ο νεογνολόγος κ. Αδαμόπουλος και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Η μητέρα και το αγοράκι, βάρους γέννησης 3450 γραμμαρίων, είναι σε άριστη κατάσταση.

Η μητέρα θα μεταφερθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 5 ημέρες γεννήθηκε επίσης στο Αττικόν από μία 24χρονη γυναίκα, το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό.

Στο παιδί είχε γίνει διπλός έλεγχος δείγματος και ήταν αρνητικό στον ιό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι δεν μεταφέρεται ο ιός με το αίμα ή ότι μπορεί να υπάρχει διαπλακουντιακή μετάδοση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) που αναφέρονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά στις επίτοκες, που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ο τοκετός πρέπει να γίνεται σε αίθουσα τοκετού ή αίθουσα χειρουργείου με αρνητική πίεση και κατάλληλο εξοπλισμό απομόνωσης.

Το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό της αίθουσας τοκετών πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τον ειδικό εξοπλισμό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) κατά τη διαδικασία της αναζωογόνησης σε κάθε επιβεβαιωμένη ή/και ύποπτη για Covid-19 επίτοκο. Δεν συστήνεται, επίσης καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου.

Το νεογνό θα πρέπει αρχικά να απομονώνεται σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης ή σε περίπτωση που το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν διαθέτει αυτό τον χώρο, τότε η απομόνωση να γίνεται σε δωμάτιο όπου ο αέρας του θα φιλτράρεται μέσω φίλτρων υψηλής απόδοσης αέρα (HEPA) και στη συνέχεια να διενεργείται ο έλεγχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα