Κοτανίδου: “Αδόκιμη η αναφορά (Μητσοτάκη) περί ίδιας φροντίδας ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ”

Κοτανίδου: “Αδόκιμη η αναφορά (Μητσοτάκη) περί ίδιας φροντίδας ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ”
Στιγμιότυπο από μονάδα εντατικής θεραπείας Alexandros Michailidis / SOOC

Την αντίδραση της κοινότητας των εντατικολόγων στην φιλολογία για της ΜΕΘ εξέφρασε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, ζητώντας να σεβαστούμε όλοι τη δουλειά των γιατρών

Στις σοβαρές ελλείψεις αλλά και την άδικη επίθεση που δέχονται οι εντατικολόγοι αλλά και γενικότερα το υγειονομικό δυναμικό στο ΕΣΥ, αναφέρθηκε η η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Όπως ανέφερε πριν λίγο σε συνέντευξη Τύπου, “Μετά από πρωτόγνωρη, πολύμηνη, συνεχιζόμενη μάχη με την πανδημία, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των ΜΕΘ, με θλίψη και απογοήτευση, παρακολουθούμε τη συζήτηση περί της λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας, είτε πρόκειται για την αδόκιμη αναφορά της περασμένης εβδομάδας περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ, είτε οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί για διακρίσεις μεταξύ ασθενών”

Ουσιαστικά η κυρία Κοτανίδου αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη της προηγούμενης βδομάδας από το βήμα της Βουλής.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας , κ. Βασίλης Μπέκος από το ΝΝΑ και Μαρία Θεοδωρακοπούλου από ο Αττικόν.

“Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για έναν γιατρό ΜΕΘ να τον κατηγορούν ότι κάνει επιλογή των ασθενών του”, τόνισε ο Βασίλης Μπέκος, διευθυντής της μονάδας του ΝΝΑ και μέλος της Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, μετά από τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για “vip κλίνες ΜΕΘ”.

Η μη σωστή ανάγνωση των αριθμών

Σε ερώτηση του NEWS 24/7 για διευκρινίσεις σχετικά με τα στοιχεία και τους αριθμούς που αναφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα και συσχετίστηκαν με τον αριθμό των ΜΕΘ και το ποσοστό για το πόσες είναι κατειλημμένες, η κα Θεοδωρακοπούλου, ανέφερε ότι η κατάσταση όπως καταγράφεται στη σχετική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ είναι δυναμική και ότι κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα από μία στιγμή και χωρίς να γνωρίζει τις σχετικές παραμέτρους.

Θνητότητα

Σε ερώτημα σχετικά με την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. Τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και μάλιστα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια θα έπρεπε ανά 5 κρεβάτια εντατικής να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10!

Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων επεσήμανε, ενώ σημείωσε πως και η υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ που υπολογίζεται σε 50% με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.

Χθες μέλη της Εταιρείας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη και τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σέρτσο όπου έλαβαν τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για την αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο των ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία των ασθενών που χρήζουν μονάδα εντατικής θεραπείας η κα Κοτανίδου διευκρίνισε ότι οι ΜΕΘ είναι διακριτός χώρος σε κάθε νοσοκομείο που λειτουργεί 24ωρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, συμπλήρωσε η κα Κοτανίδου εξηγώντας πως στις ΜΕΘ υπάρχουν εξειδικευμένα μηχανήματα και εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, που φροντίζουν ασθενείς, που είναι κατά κανόνα είναι εξαιρετικά βαρέως πάσχοντες.

Όταν οι κλίνες σε ΜΕΘ δεν επαρκούν η εισαγωγή των ασθενών σε μονάδα γίνεται με βάση κριτηρίων προτεραιότητας, που έχουν αποφασιστεί από το ΚΕΣΥ.

“Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ, προφανώς οι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής και λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο θάλαμο ή σε ειδικό χώρο, που έχει δημιουργήσει το κάθε νοσοκομείο, με συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της εκάστοτε κλινικής και της μεθόριο”, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε, πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή θεμάτων για την υγεία των ασθενών αυτών, γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ.


Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα