Καλιφόρνια: Σχέδιο για αντικατάσταση αστυνομικών από άοπλους πολίτες σε ελέγχους ρουτίνας
Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Μπέρκλεϊ προχωρούν στην έγκριση ενός μεταρρυθμιστικού μέτρου με απώτερο στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού στους δρόμους.
- 16 Ιουλίου 2020 09:38
Η πόλη Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά σε μια πρόταση να αντικατασταθεί με άοπλους πολίτες η αστυνομία στον έλεγχο των δρόμων, σε μια προσπάθεια περιορισμού του ρατσισμού και των περιστατικών βίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές στη βόρεια πόλη της Καλιφόρνιας ενέκριναν μία μεταρρύθμιση που προβλέπει αλλαγές στο αστυνομικό σώμα. Μεταξυ άλλων περιλαμβάνει την απαλλαγή της αστυνομίας από το καθήκον να ανταποκρίνονται σε κλήσεις για άτομα που έχουν μείνει χωρίς στέγη ή άτομα με ψυχικές ασθένειες. Ακόμα στοχεύει τη μείωση κατά το ήμιση του προϋπολογισμού της αστυνομίας. Η πλειοψηφία αποφάσισε επίσης τη δημιουργία ξεχωριστής δημοτικής υπηρεσίας για τον έλεγχο της επιβολής της νομοθεσίας στη στάθμευση και την κυκλοφορία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Το σχέδιο αυτό αποτελεί ορόσημο σε μια πόλη των ΗΠΑ και έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες εκκλήσεις για αφαίρεση και διάλυση των αστυνομικών υπηρεσιών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό η αστυνομία να σταματήσει κάποιον οδηγό που είναι μαύρος, παρά κάποιον λευκό οδηγό, γεγονός που μερικές φορές αποφέρει θανατηφόρα αποτελέσματα. Ο 32χρονος Philando Castile για παράδειγμα έχασε τη ζωή του αφού δέχτηκε σφαίρες από την αστυνομία, όταν το 2016 τον σταμάτησαν στη Μινεσότα επειδή το πίσω φανάρι του αυτοκινήτου του ήταν σπασμένο.
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, αφού οι κάτοικοι μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν βιώσει, ο δήμαρχος του Μπέρκλεϋ, Τζέσε Αρεγκούιν δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι περίμενε ότι οι νέες αλλαγές μπορεί να χρειάζονταν κάποια χρονική περίοδο για να εφαρμοστούν, θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε ο ρατσισμός που υπάρχει στην πόλη του λόγω της αστυνομίας, να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν.
“Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις κατά τις οποίες η αστυνομία πρέπει να παρέμβει και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν”, ανέφερε. “Πρέπει να εξετάσουμε εάν όντως απομακρύνουμε την αστυνομία από τον έλεγχο των δρόμων, πώς θα λειτουργεί αυτή η σχέση και πώς θα συνεργάζεται το άοπλο προσωπικό με τους αστυνομικούς”.
Ακτιβιστές της περιοχής δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά φοβούνται πως δεν θα προχωρήσει.
Η Veena Dubal, καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και πρώην επίτροπος αναθεώρησης της αστυνομίας του Μπέρκλεϋ, σημείωσε ότι ο έλεγχος τη κυκλοφορίας είναι ένα από τους πιο συνήθη πλαίσια κατά τα οποία η αστυνομία αλληλεπιδρά με μέλη της κοινότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συνέπειες. “Μαύροι άνθρωποι ζητώνται συνήθως να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου για μικρές παραβιάσεις και εκεί φαίνεται ο ρατσισμός. Εκεί βλέπουμε τη βία να ξεδιπλώνεται”.
Μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, για να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα, αλλά η αστυνομία και άλλοι αρχηγοί επιβολής του νόμου δέχτηκαν την κριτική του κόσμου αφού ενημερώθηκαν για το γεγονός.