Φωτιές από κεραυνούς σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Χαλκιδική – Καλύτερη εικόνα σε Εύβοια και Γορτυνία

Φωτιές από κεραυνούς σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Χαλκιδική – Καλύτερη εικόνα σε Εύβοια και Γορτυνία
Συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με τις φλόγες ⓒ 2021 Michael Varaklas/Associated Press

Κεραυνοί προκάλεσαν φωτιές στην περιοχή της Μάνδρας, στην Χαλκιδική και στον Ασπρόπυργο. Αναζωπύρωση στο Νεοχώρι Αρκαδίας που αντιμετωπίστηκε άμεσα, χωρίς μέτωπο η Εύβοια.

Αρκετά προβλήματα προκάλεσαν από χθες αργά το απόγευμα έως και τα ξημερώματα κεραυνοί, που προκάλεσαν απανωτές νέες φωτιές, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και των Βιλίων, στην Χαλκιδική σε Σιθωνία και Κασσάνδρα και στον Ασπρόπυργο.

Στην Μάνδρα από τα έξι μέτωπα που προκάλεσαν κεραυνοί το ένα παραμένει ανοιχτό ψηλά στο βουνό χωρίς να απειλεί οικισμό, στην περιοχή Γκίνη. Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Στην Χαλκιδική, από τις πέντε διαφορετικές εστίες που προκλήθηκαν, μία παραμένει ενεργή που έχει προκαλέσει μεγάλο μέτωπο στην Κασσάνδρα, κοντά στον οικισμό Φούρκα, ο οποίος όμως δεν απειλείται άμεσα. Επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 29 οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.

Τα ξημερώματα επίσης από κεραυνό ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Λάκκες Κυρίλλου σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην Αττική Οδό, στον Ασπρόπυργο. Εξαιτίας των πολύ δυνατών ανέμων που έπνεαν εκείνη την χρονική στιγμή πήρε διαστάσεις η φωτιά, ωστόσο δεν απειλήθηκαν άμεσα βιοτεχνίες και βιομηχανίες που υπάρχουν στην περιοχή. Κάηκαν όμως κάποια ποιμνιοστάσια. Στο σημείο έσπευσε και επιχείρησε τα ξημερώματα ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και πλέον έχει οριοθετηθεί. Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έως ότου τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά και υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων. Στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνται και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Νέα αναζωπύρωση στην Γορτυνία που αντιμετωπίστηκε-Αγώνας δρόμου για την αποτροπή νέων αναζωπυρώσεων σε Αρκαδία και Εύβοια

Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο πλέον δύσκολο μέτωπο φωτιάς που έχει μείνει ανοιχτό, δηλαδή αυτό της Γορτυνίας στην Αρκαδία, από την φωτιά της Ηλείας που μεταδόθηκε στον διπλανό νομό. Νωρίς το πρωί ξέσπασε μία νέα αναζωπύρωση η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα στο Νεοχώρι, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να αποφευχθούν τυχόν νέες αναζωπυρώσεις που αναμένονται από το μεσημέρι και μετά, αν και είναι πιθανή και η βροχόπτωση στην περιοχή που σίγουρα θα βελτιώσει πολύ την κατάσταση.

Στην Γορτυνία υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν εκκενώσεις σε πάνω από 20 οικισμούς και συγκεκριμένα: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.

Εικόνα από τη φωτιά στη Γορτυνία Eurokinissi

Στις δασικές αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Μάλιστα στην περιοχή αργότερα θα επιχειρήσουν και σήμερα τα δύο ρωσικά θηριώδη αεροσκάφη που μεταφέρουν 42 τόνους νερού, τα Ilyushin Il-76 και το Beriev-200, καθώς τώρα επιχειρούν στην Εύβοια. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται ότι για την Ηλεία υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και εδώ και ημέρες βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και Αμαλιάδας, που διερευνούν τις συνθήκες και αξιολογούν πληροφορίες.

Πυρκαγιά ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/Eurokinissi

Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, που οριοθετήθηκε επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και ένα αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μικρές εστίες φωτιάς στον Πύργο

Σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά γύρω από τις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας υπάρχουν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, διότι καίνε μικρές εστίες φωτιάς.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Εύβοια

Στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο υπάρχει αγώνας δρόμους για να ξεσπάσουν τυχόν νέες αναζωπυρώσεις ειδικά από το μεσημέρι και μετά.

Επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια Eurokinissi

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Έως την Τετάρτη είχαν καεί 510.000 στρέμματα δάσους στην Β. Εύβοια

Σύμφωνα με το Meteo, ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε τις καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια το μεσημέρι της Κυριακής 08/08 και της Τετάρτης 11/08. Με βάση τις εικόνες αυτές και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι καμένες εκτάσεις την Κυριακή 08/08 ήταν περίπου 460.000 στρέμματα ενώ την Τετάρτη 11/08, 510.000 στρέμματα. Οι εκτάσεις λοιπόν που κάηκαν μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες ανέρχονται σε περίπου 50.000 στρέμματα.

Χωρίς ενεργές εστίες και η Πάρνηθα

Ανάλογη εικόνα ύφεσης αλλά και ετοιμότητας για μικρές αναζωπυρώσεις επικρατεί και στην Πάρνηθα. Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τις 18 έφτασαν οι συλλήψεις για εμπρησμούς σε όλη την χώρα και τις 118 προσαγωγές υπόπτων

Έως σήμερα το πρωί οι Υπηρεσίες της Αστυνομίας έχουν προχωρήσει στην σύλληψη 18 ατόμων σε όλη την χώρα για την πρόκληση εμπρησμών από αμέλεια και πρόθεση και σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιοι εξ αυτών παραδόθηκαν από την Αστυνομία στα αρμόδια Ανακριτικά Τμήματα της Πυροσβεστική για τον σχηματισμό δικογραφίας. Αντίστοιχα, έχουν πραγματοποιηθεί 118 προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία σε όλη την χώρα, ως ύποπτοι για εμπρησμό ή πλιάτσικο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα