Τι να κάνετε στην πόλη: Πέντε δωρεάν εκδηλώσεις για αυτή τη βδομάδα
Πέντε καλλιτεχνικές προτάσεις για να περάσετε όμορφα, δημιουργικά και οικονομικά τον χρόνο σας αυτή τη βδομάδα. Μία για κάθε ημέρα!
- 04 Φεβρουαρίου 2019 07:37
Υπάρχουν πολλές επιλογές για να περάσει κανείς όμορφα τον χρόνο του στην Αθήνα, όπου διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις σχετικές με το θέατρο, τη μουσική, το βιβλίο και την τέχνη γενικότερα. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και, έτσι, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό που αγαπά την τέχνη, να παρευρεθεί σε αυτές εντελώς δωρεάν.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, μία για κάθε ημέρα από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου μέχρι την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019. Οι προτάσεις αυτές αφορούν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης και είναι οι παρακάτω:
1. Παρουσίαση Βιβλίου: “Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, 1974-2002” του Γιώργου Μυζάλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οι εκδόσεις Fagottobooks σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μυζάλη, «Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα, 1974-2002»
Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, 7μμ
Στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ
Χάρης Συμβουλίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Αλκίνοος Ιωαννίδης, μουσικός
Ζωντανή μουσική από τους:
Θοδωρής Οικονόμου, πιάνο
Ρίτα Αντωνοπούλου, τραγούδι
Πότε:
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019
19.00
Πού:
Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
2. Θεατρική παράσταση: “Ο γέρος πρίγκιπας” στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Ο Μικρός Πρίγκιπας, το μυθιστόρημα του Αντουάν ντε Σεντ Εξυπερί, είναι η ιστορία ενός μικρού πρίγκιπα που φεύγει από τον αστεροειδή του για μια περιπλάνηση στο σύμπαν, κατά την οποία ανακαλύπτει τον παράξενο τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη ζωή οι ενήλικες και κατανοεί την αξία της αγάπης και της φιλίας. Τι συμβαίνει όμως όταν ο μικρός πρίγκιπας γερνάει; Ο γέρος πρίγκιπας του Σέσαρ Μπρι είναι η ιστορία του μικρού πρίγκιπα σε μεγάλη ηλικία, όταν ανακαλύπτει την δική του έρημο στους διαδρόμους ενός γηροκομείου. Η ανάμνηση μιας αγάπης μετατρέπεται σε όνειρο που συγχέεται με την αλλόκοτη πραγματικότητα του γηροκομείου, ανάμεσα στις κωμικές επισκέψεις των συγγενών και του επικεφαλής γιατρού.
Ο Σέσαρ Μπρι (Αργεντινή 1954) είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Αυτοεξορίστηκε στην Ιταλία όπου το 1975 ίδρυσε το Θέατρο Τουπάκ Αμάρου. Έκανε σημαντική καριέρα στην Ευρώπη, μέχρι που στη δεκαετία του 90 αποφάσισε να επιστρέψει στη Λατινική Αμερική. Ίδρυσε στη Βολιβία το Θέατρο των Άνδεων, στο οποίο έμεινε ως το 2009, όταν έφυγε για ν’ ακολουθήσει αυτόνομη καριέρα και να ασχοληθεί με το ντοκυμαντέρ επίσης.
Συγγραφέας: Σέσαρ Μπρι
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία, σχεδιασμός ήχων: Ηλίας Φραγκάκης
Ερμηνεύουν: Ισίδωρος Σταμούλης, Παναγιώτης Κατσίκης, Νάγια Παπαπάνου.
Φωτισμοί: Ηρακλής Γεωργιάδης
Στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την θεατρική πύλη Solo Teatro, την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα και το Θέατρο Γκλόρια-Μικρό
Πότε:
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019
20.30
Πού:
Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Ιπποκράτους 7, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη / Περιορισμένες θέσεις. Κρατήστε τη θέση σας στο [email protected]
3. Διάλεξη: Του Samuel Bjork στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σε συνεργασία με την «Αθήνα 2019 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων (ενότητα «Ένας κόσμος συγγραφείς – A World of Writers») και τις Εκδόσεις Διόπτρα. Με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.
Η ζωή μέσα από τα νορβηγικά αστυνομικά μυθιστορήματα
O μετρ του αστυνομικού θρίλερ Σάμιουελ Μπιορκ συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μαρίνα Τσικλητήρα.
Samuel Bjork είναι το ψευδώνυμο του νορβηγού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα, εικαστικού και τραγουδοποιού Frode Sander Oien (Φρούντε Σάντερ Έιεν). Γεννημένος το 1969, έγραψε το πρώτο του θεατρικό όταν ήταν 22 ετών και στη συνέχεια δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα –Η καταπληκτική Pepsi Love (2001) και Σπιντ για πρωινό (2009)– που εγκωμιάστηκαν από τους κριτικούς. Αυτοδίδακτος, αδιάφορος προς τα ΜΜΕ, ο Έιεν έχει εκδώσει άλλα πέντε θεατρικά έργα, έχει βγάλει έξι μουσικά άλμπουμ, ενώ έχει κάνει και πολλές εκθέσεις σε γκαλερί. Ζει και εργάζεται στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, μεταφράζοντας, μεταξύ άλλων, Σαίξπηρ.
Η Μαρίνα Τσικλητήρα είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται από το 1992 στον πολιτιστικό τομέα, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, εφημερίδες, περιοδικά και sites.
Πότε:
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019
19.00
Πού:
Αίθουσα MC2
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας / Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.
4. Συζήτηση: “Στον Παρνασσό των ποιητών” στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
Ο Κωστής Παλαμάς και ο κύκλος των Παρνασσιστών επανασυστήνουν το έργο τους και την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα. Η συνθήκη πολύπλευρης κρίσης και παρακμής, το εγχείρημα οικονομικής και πολιτικής ανάκαμψης της περιόδου γίνεται ο άξονας περιστροφής της δεύτερης site-specific συζήτησης.
Συζητούν:
Θάνος Βερέμης: Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Χάρης Βλαβιανός: Ποιητής
Νίκος Κουρμουλής: Κριτικός λογοτεχνίας
Κώστας Τσιαμπάος: Αρχιτέκτων, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ
Συντονίζει:
Μαρία Σαμπατακάκη Ιστορικός, Ομάδα Παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας «hιστορισταί»
Πότε:
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019
19.00
Πού:
Αίθουσα Κωστή Παλαμά
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
5. Ομαδική Έκθεση: “Fall Festival 18_19: un-fall-d” στο Ρομάντσο
Μία έκθεση στο Ρομάντσο από το Fall Festival, όπου τριάντα επτά (37) καλλιτεχνικές προτάσεις συνθέτουν ένα σύμπαν, του οποίου η ιστορία ξετυλίγεται σε έναν ενιαίο χώρο, σε χρόνο τριών (3) ημερών, και όπου δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν κάθε στοιχείο του δεν εμπεριείχε τα υπόλοιπα.
“Κανένα στοιχείο δεν είναι απόλυτο ή πρωταρχικό, τίποτα δεν μπορεί να ειδωθεί ξεκομμένο από τις σχέσεις του με ολόκληρο το σύμπαν. Κανένα πράγμα δεν «γίνεται» ούτε «χάνεται», αλλά συντίθεται και διαχωρίζεται από προϋπάρχοντα όντα.” – Αναξαγόρας
Fall Festival:
To Fall Festival ξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα το καλοκαίρι του 2016, όταν έξι άνθρωποι, νέοι καλλιτέχνες, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν “κάτι” μέσα στο οποίο, εμπνέοντας και ενισχύοντας συνεχώς ο ένας τον άλλον και όντας διατεθειμένοι να ανακαλύψουν νέα πράγματα ο καθένας για τον εαυτό του, θα εξελίσσονταν από κοινού.
Οι έξι αυτοί άνθρωποι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο νέοι -ή και όχι- καλλιτέχνες θα μπορούσαν είτε μόνοι τους, είτε συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν την τέχνη τους στο κοινό.
Πότε:
Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019
Εγκαίνια έκθεσης: 19.30
Προβολές: 19.30-20.45
——–
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019
Έκθεση: 11.00-23.00
Προβολές: 13.00& 21.00
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
Έκθεση: 11.00 – 22.00
Προβολές: 13.00 & 20.00
Πού:
Ρομάντσο
Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Είσοδος ελεύθερη / Για την προβολή των ταινιών απαιτείται κράτηση. Η προπώληση των δωρεάν εισιτηρίων ξεκίνησε εδώ.