Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου η επικράτηση της Όμικρον και στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου η επικράτηση της Όμικρον και στην Ελλάδα
Επιβάτες με μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω πανδημίας Eurokinissi

Η επιδημία υποχωρεί, όμως θα διατηρηθεί ψηλά το επίπεδο των διασωληνωμένων, περίπου στους 650-700 το Δεκέμβριο.

Παρά την αύξηση της μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία καλπάζει στην Νότιο Αφρική δε συνδέεται με αύξηση θανάτων, ενώ τα εμβόλια βοηθούν στην αντιμετώπισή της ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. Τόνισε ακόμη ότι όπως και στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Ελλάδα θα επικρατήσει η συγκεκριμένη παραλλαγή.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι η επιδημία υποχωρεί όμως σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι διασωληνώσεις το Δεκέμβριο στα επίπεδα των 650-700.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια “Η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα , όμως δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό όλοι να προσέλθουν άμεσα για την τρίτη δόση, ειδικά όσοι είναι άνω των 50. Μέχρι σήμερα, δεν σημειώθηκε σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έκανε την τρίτη δόση, ανέφερε.

Σχετικά με τη μετάδοση και τα κρούσματα σε παιδιά, είπε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά 4 έως 18 ετών.

Ο κ. Μαγιορκίνης επίσης ανέφερε για την παραλλαγή Όμικρον ότι: “Θα πρέπει να θεωρούμε θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, να συμβεί και εδώ. Η ενισχυτική δόση έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να προσφέρει προστασία από σοβαρά συμπτώματα”.

Εμβολιασμός με τρίτη δόση

Όπως σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου, σύμφωνα με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα σοβαρό συμβάν (σοβαρή παρενέργεια) από πολίτη που έλαβε την τρίτη δόση

Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλλου ανέφερε τα αποτελέσματα 2 μελετών από το Ισραήλ που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης. Η πρώτη μελέτη έδειξε ότι η χορήγησης της σε άτομα άνω των 30 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τουλάχιστον 14 μέρες μετά την τρίτη δόση.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12 -17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. «Αποδεικνύει, δηλαδή, πόσο σημαντική είναι η χορήγησης της 3ης δόσης όχι μόνο για την προστασία των ατόμων μεγάλης ηλικίας αλλά και για τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα» σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα