Ολένα Ζελένσκα: “Ο νούμερο ένας στόχος των Ρώσων είμαστε όλοι μας”

Ολένα Ζελένσκα: “Ο νούμερο ένας στόχος των Ρώσων είμαστε όλοι μας”
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ολένα Ζελένσκα AP

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, περιγράφει τις πρώτες στιγμές της ρωσικής εισβολής στη χώρα, πώς αντιμετωπίζει τον πόλεμο και το έργο της για τους πρόσφυγες, τις γυναίκες και τα παιδιά.

Όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πατρίδα τους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, αρνήθηκαν να φύγουν ή να υποχωρήσουν, επιλέγοντας αντ ‘αυτού, όπως πολλοί Ουκρανοί, την περιφρόνηση απέναντι στην επιθετικότητα.

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος εστιάζει στη στρατιωτική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, η πρώτη κυρία έχει επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικά και παιδικά ζητήματα, ενώ εργάζεται για την ευαισθητοποίηση παγκοσμίως για τα δεινά των άμαχων Ουκρανών ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Μιλώντας στο CNN, η Ολένα Ζελένσκα περιγράφει τις στιγμές της ρωσικής εισβολής και το ρόλο των γυναικών σε αυτή την κατάσταση.

Για τον τρόπου που εκείνη και η οικογένειά της αντιμετωπίζουν την εισβολή, είπε: Είναι σαν να περπατάς σε τεντωμένο σκοινί. Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα το κάνεις, χάνεις χρόνο και ισορροπία. Έτσι, για να κρατηθείς, πρέπει απλώς να προχωρήσεις και να κάνεις αυτό που κάνεις. Με τον ίδιο τρόπο, απ’ όσο ξέρω, όλοι οι Ουκρανοί αντέχουν.

Πολλοί από αυτούς που δραπέτευσαν μόνοι τους από τα πεδία των μαχών, που είδαν τον θάνατο, λένε ότι η βασική θεραπεία μετά από αυτή την εμπειρία είναι να δράσεις, να κάνεις κάτι, να βοηθήσεις κάποιον. Προσωπικά με βοηθάει το γεγονός ότι προσπαθώ να προστατεύω και να υποστηρίζω τους άλλους”.

“Τώρα δεν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, αλλά για φαγητό”

Όταν έγινε πρώτη κυρία της Ουκρανίας, δεσμεύθηκε να κάνει πράγματα προς όφελος των παιδιών. Και το έκανε. Όμως τώρα, βλέπει τους κόπους της, μεταξύ άλλων, να γκρεμίζονται από τα ρωσικά στρατεύματα.

“Νιώθω ότι γυρίσαμε χρόνια και δεκαετίες πίσω. Τώρα δεν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, αλλά για φαγητό γενικότερα. Πρόκειται για την επιβίωση των παιδιών μας! Δεν συζητάμε πλέον, όπως πριν, ποιος είναι ο καλύτερος εξοπλισμός για τα σχολεία, αντίθετα, η εκπαίδευση για εκατομμύρια παιδιά είναι υπό αμφισβήτηση.

Φανταστείτε ότι έχετε χτίσει και ανακαινίσει ένα σπίτι και απλώς έχετε βάλει λουλούδια στο περβάζι. Και τώρα έχει καταστραφεί, και στο ερείπιο πρέπει να ανάψεις φωτιά για να ζεσταθείς. Αυτό έχει συμβεί με τις πολιτικές των παιδιών μας και σε κάθε οικογένεια γενικότερα”.

Η στήριξη στους ευάλωτους

Ακόμη και τώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 49η ημέρα, η Ολένα Ζελένσκα “εκτελεί” το χρέος της προς τους ευάλωτους και ιδιαίτερα, προς τα παιδιά.

“Απομακρύνουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά με καρκίνο, με αναπηρία και εκείνα που είναι ορφανά και τα στέλνουμε σε χώρες που συμφωνούν να τα δεχτούν για θεραπεία και αποκατάσταση. Περνούν από την Πολωνία και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εισάγουμε θερμοκοιτίδες στην Ουκρανία για να υποστηρίξουμε νεογέννητα σε πόλεις που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν διακοπές ρεύματος, ενώ κινδυνεύουν οι ζωές παιδιών. Επομένως, χρειαζόμαστε συσκευές που σώζουν ζωές χωρίς διακοπή. Έχουν ήδη παραδοθεί δύο τέτοιες συσκευές και σχεδιάζεται να παραδοθούν ακόμη οκτώ θερμοκοιτίδες.

Επιταχύνουμε την προσαρμογή των προσφύγων -των παιδιών και των μητέρων τους- στη νέα τοποθεσία, γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί. Τα παιδιά χρειάζονται ταχεία κοινωνικοποίηση και να πάνε στο σχολείο. Ειδικότερα, αυτό ισχύει για χιλιάδες παιδιά με αυτισμό που έχουν βρεθεί στο εξωτερικό. Τώρα εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε την πρόσβαση στις τάξεις, διαφορετικά η ανάπτυξή τους απλώς θα σταματήσει”.

“Επι ένα μήνα με τον Βολοντίμρ μιλάμε στο τηλέφωνο”

Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ολένα Ζελένσκα και τα παιδιά της απομακρύνθηκαν από το προεδρικό γραφείο, λόγω επικινδυνότητας. Από τότε έχει να δει τον σύζυγό της.

“Ο Βολοντίμιρ και η ομάδα του μένουν πραγματικά στο γραφείο του Προέδρου. Λόγω του κινδύνου, απαγορευόταν να μείνουμε εκεί με τα παιδιά μου. Έτσι, για περισσότερο από ένα μήνα επικοινωνούμε μόνο τηλεφωνικά.

Πάντα ήξερα ότι ήταν και θα είναι ένα αξιόπιστο στήριγμα για μένα. Μετά έγινε ένας υπέροχος πατέρας και στήριγμα για την οικογένειά μας. Και τώρα έχει δείξει τα ίδια χαρακτηριστικά”.

“Κάθε Ουκρανός είναι στόχος για τους Ρώσους”

Είναι ευρέως διαδεδομένο, ότι μετά τον Ουκρανό πρόεδρο, ο αμέσως επόμενος υψηλός στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι η Ολένα Ζελένσκα. Εκείνη όμως, επέλεξε να μείνει στη χώρα της.

“Αν κοιτάξετε προσεκτικά, γίνεται σαφές ότι κάθε Ουκρανός είναι στόχος για τους Ρώσους. Κάθε γυναίκα, κάθε παιδί. Όσοι σκοτώθηκαν τις προάλλες από ρωσικό πύραυλο, ενώ προσπαθούσαν να εκκενώσουν από το Kramatorsk δεν ήταν μέλη της προεδρικής οικογένειας, ήταν απλώς Ουκρανοί. Άρα ο νούμερο ένα στόχος για τον εχθρό είμαστε όλοι εμείς”.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα για τις φρικαλεότητες και την προπαγάνδα των Ρώσων, λέει τα εξής: “Το επίπεδο της ρωσικής προπαγάνδας συχνά συγκρίνεται με την προπαγάνδα του Γκέμπελς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά κατά τη γνώμη μου, το ξεπερνά, γιατί στο Β’ ΠΠ δεν υπήρχε διαδίκτυο και πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως τώρα.

Τώρα όλοι μπορούν να δουν τα εγκλήματα πολέμου. Για παράδειγμα, αυτά που διέπραξαν οι Ρώσοι στη Μπούχα, όπου τα σώματα αμάχων με τα χέρια δεμένα απλά κείτονταν στους δρόμους. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να δουν αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος. Εξάλλου, είναι πιο εύκολο να πεις “είναι όλα ψεύτικα” και να πας να πιεις τον καφέ σου παρά να διαβάσεις την ιστορία ενός συγκεκριμένου ατόμου που πέθανε, να κοιτάξεις τους συγγενείς και τους φίλους του που είναι σε θλίψη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα