Μπάιντεν – Ζελένσκι: Νέες κυρώσεις και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια υπό ρωσικές απειλές

Μπάιντεν – Ζελένσκι: Νέες κυρώσεις και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια υπό ρωσικές απειλές
Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους AP

Το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και την ενίσχυση της βοήθειας στην Ουκρανία, συζήτησαν Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμρ Ζελένσκι. Απειλές για νέα χτυπήματα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τα ζητήματα επιπλέον αμυντικής και οικονομικής βοήθειας, αλλά και περαιτέρω κυρώσεων, τέθηκαν στο “τραπέζι” της συζήτησης, κατά την επικοινωνία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, μετά την επικοινωνία, ανακοίνωση την απόφασή του να παράσχει στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, κι ενώ διεξάγονται αρκετές έρευνες για “εγκλήματα πολέμου”, η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

“Λανθασμένες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Μπάιντεν περί γενοκτονίας”

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την εκτίμηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν ‘γενοκτονία’.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμεί κατά την άποψη του με ‘γενοκτονία’, χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη για πρώτη φορά.

Νεκροί άμαχοι στη Μπούτσα AP

«Θεωρούμε πως αυτό το είδος των προσπαθειών να διαστρεβλωθεί η κατάσταση είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των δημοσιογράφων.

«Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας οι πράξεις της οποίας είναι γνωστές στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Απειλές της Μόσχας

Ο ρωσικός στρατός απείλησε να πλήξει κέντρα διοίκησης στο Κίεβο, κάτι που η Μόσχα δεν έχει κάνει προς το παρόν, κατηγορώντας την Ουκρανία για επιθέσεις και δολιοφθορές σε ρωσικό έδαφος.

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος συνεχίσουν, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα πλήξουν τοποθεσίες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, όπου βρίσκονται κέντρα λήψης τέτοιων αποφάσεων.

“Βλέπουμε απόπειρες δολιοφθοράς και πλήγματα από ουκρανικές δυνάμεις σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν συνεχιστούν τέτοια γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα από τον ρωσικό στρατό σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα το υπουργείο ανέφερε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είναι υπό πλήρη έλεγχο και πως όλοι οι “όμηροι” από πλοία έχουν απελευθερωθεί.

Ρωσία: “Νόμιμοι στόχοι οι μεταφορές όπλων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία”

Η Ρωσία θα θεωρήσει όλα τα οχήματα που μεταφέρουν όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξ;h του στο πρακτορείο TASS.

Οποιεσδήποτε απόπειρες της Δύσης να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον ρωσικό στρατό ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία «θα κατασταλούν σκληρά», πρόσθεσε.

«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το TASS.

«Δίνουμε στους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να επιβραδύνουν την ειδική επιχείρηση μας, να προκαλέσουν μέγιστη δυνατή ζημιά στα ρωσικά στρατιωτικά τμήματα και σχηματισμούς στην DPR και την LPR (Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ) θα κατασταλούν σκληρά», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα