Λιβύη: Ο ρυθμιστής Ερντογάν, η ετοιμοπόλεμη Αίγυπτος και η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Λιβύη: Ο ρυθμιστής Ερντογάν, η ετοιμοπόλεμη Αίγυπτος και η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό τη στενότερη συνεργασία για τη Λιβύη. Την ίδια ώρα οι Αιγύπτιοι δηλώνουν έτοιμοι για πόλεμο.

Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικώς την Τρίτη για τις εξελίξεις στη Λιβύη με την Άγκυρα να κάνει γνωστό πως οι δυο τους αποφάσισαν να “συνεργαστούν στενά” για να διασφαλιστεί η “ειρήνη και η σταθερότητα” στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere, επιβεβαίωσε τη συνομιλία των δύο ηγετών, τονίζοντας πως εστίασαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας διαπραγματευτικής οδού για τα “τοπικά θέματα”.

Οι σχέσεις των δύο κρατών είχαν διαταραχθεί με αφορμή τις κινήσεις του Ερντογάν στη Συρία, ωστόσο τώρα φαίνεται πως ο ρόλος του τούρκου προέδρου στη Λιβύη παγιώνεται και αναγνωρίζεται από τον αμερικανό συνομιλητή του στο πλέον θεσμικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση της Λιβύης που πρόσκειται στον Χάφταρ, κάλεσε την Αίγυπτο να “είναι έτοιμη” να υπερασπιστεί “τους συμμάχους της” σε περίπτωση που ο στρατός του Σάρατζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία, κινηθεί προς τη Σύρτη.

Ο στρατός του Σάρατζ (GNA) έχει ενισχυθεί με τούρκους μισθοφόρους, ενώ ο LNA του Χάφταρ έχει χάσει έδαφος το τελευταίο διάστημα.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε από τη δική της μεριά πως θα παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας σε περίπτωση που “απειληθεί η ασφάλειά” της. Η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει πως θέλει να βοηθήσει στο να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Λιβύης και της κυβέρνησης που αναγνωρίζει, δηλαδή εκείνη του LNA.

Η Τουρκία αποσκοπεί στο να μπορέσει να πάρει τον έλεγχο των πόλεων Sirte και Al-Jufra λόγω των πετρελαϊκών πηγών τους, ωστόσο ο τοπικός πληθυσμός στηρίζει τον LNA. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Sameh Shoukry δήλωσε στους πιο υψηλούς τόνους πως η κατάληψη αυτών των περιοχών αποτελεί απειλή για τη χώρα του.

 

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν θετικές τοποθετήσεις εντός του αιγυπτιακού κοινοβουλίου έναντι μιας ενδεχόμενης επέμβασης την ώρα που πυκνώνουν οι ασκήσεις ετοιμότητας στα σύνορα Αιγύπτου και Λιβύης. Ο αιγύπτιος βουλευτής Ahmed Fouad Abaza δήλωσε πως υποστηρίζει το αίτημα του κοινοβουλίου της Λιβύης που πρόσκειται τον Χάφταρ, καθώς όπως είπε, “ελλοχεύει ο κίνδυνος για επαναδραστηριοποίηση της σουνιτικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας” από την Τουρκία. “Η Τουρκία επιδιώκει να σταθεροποιήσει την οργάνωση της Αδελφότητας στα εδάφη της Λιβύης και προσπαθεί να ελέγξει το πετρέλαιο της Λιβύης για να σώσει την οικονομία της που κατέρρευσε” είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο Ερντογάν προσπάθησε να τονώσει την Αδελφότητα σε αραβικά κράτη και μετά την αποτυχία του, επιδιώκει να το πράξει εντός Λιβύης.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, οι διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία, ως αντίδραση στην ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι (Μουσουλμανική Αδελφότητα) από τον στρατηγό Σίσι, είχαν ενορχηστρωθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Σημειώνεται πάντως πως Τρίπολη και Άγκυρα διαψεύδουν οποιαδήποτε πολεμική ανάφλεξη στη Σύρτη παρά το γεγονός πως υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις από Drones.

Κυβερνητικές πηγές στο Κάιρο διευκρινίζουν σε κάθε περίπτωση ότι ο πρόεδρος Σίσι δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του για στρατιωτική δράση, και εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην πολιτική διευθέτηση, αν και πρόσθεσαν ότι ο αλ Σίσι έχει μεταφέρει “σαφή μηνύματα” (επέμβασης) κατά τη διάρκεια ενός γύρου τηλεφωνικών κλήσεων με ηγέτες χωρών με άμεση επιρροή στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, της γερμανίδας καγκελάριου και του πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα