“Ένας ήσυχος άνθρωπος” από την Σκύρο στην Ταινιοθήκη

“Ένας ήσυχος άνθρωπος” από την Σκύρο στην Ταινιοθήκη
Ο Τάκης Σακελλαρίου είναι "Ένας ήσυχος άνθρωπος" ΡΗ

Το ντεμπούτο του Τάσου Γερακίνη στην μεγάλου μήκους μυθοπλασία, ένα νεογουέστερν που γυρίστηκε στο νησί των Σποράδων, προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάσου Γερακίνη, που ντεμπουτάρησε πρόσφατα στις σκοτεινές αίθουσες, υποδέχεται η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τέσσερις προβολές. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα –αλλά όχι χωρίς αδυναμίες– μίξη ψυχολογικού δράματος και θρίλερ εγκλεισμού που εκτυλίσσεται σε ένα ακριτικό νησί.

Το εν λόγω νησί, βέβαια, είναι η Σκύρος, που με τα ανόθευτα φυσικά τοπία της, αλλά και με την βοήθεια κατοίκων και αρχών συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση του φιλμ. Ειδικότερα, η ταινία γυρίστηκε στην παραλία του Αγίου Φωκά, στο λιμάνι του νησιού, Λιναριά, στην πολυφωτογραφημένη πλατεία του Μπρουκ (Αιώνιας Ποίησης) της Χώρας, καθώς και στο ατμοσφαιρικό οροπέδιο Άρι, όπου ζουν τα διάσημα άγρια αλογάκια της Σκύρου. Εκτός από την συνδρομή της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Αεροπορίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου και της δημοτικής ερασιτεχνικής ομάδας θεάτρου, στα γυρίσματα του «Ήσυχου ανθρώπου» συμμετείχαν ως κομπάρσοι αρκετοί Σκυριανοί, ενώ η δημοτική υπάλληλος Μυρσίνη Μανδηλαρά εμφανίζεται σε έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο.

Ακόμη και η αβάν πρεμιέρ της ταινίας τον περασμένο μήνα έγινε στην Σκύρο παρουσία κατοίκων και τοπικών αρχόντων. Το «Ένας ήσυχος άνθρωπος» συμμετείχε επίσης στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν ως φιλμ εν εξελίξει, στο πανόραμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στην Γκόα της Ινδίας, ενώ έκανε ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Σόφιας, και ελληνική στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΡΗ

Η υπόθεση της ταινίας

Ο Μάκης –τον υποδύεται με εσωτερικότητα ο Τάκης Σακελλαρίου– είναι ένας φιλήσυχος αλλά πολύ πιεσμένος οινοποιός σε ακριτικό νησί. Χήρος, μοναχικός, καταχρεωμένος, ζει με την 30χρονη κόρη του, Σοφία (Κατερίνα Παπαναστασάτου), η οποία, όμως, είναι αποφασισμένη να την κάνει για Αθήνα. Απάνω που όλα δείχνουν πως ο Μάκης θα κλείσει μια μεγάλη παραγγελία και θα ξεχρεώσει, ένας επικίνδυνος δραπέτης (Χρήστος Στρέπκος) που έχει καταφύγει στο νησί πιάνει όμηρο τον άτυχο οινοποιό μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Και τότε ο Μάκης, προσπαθώντας να προστατέψει την κόρη του από την εμπλοκή της με τον κακοποιό, αλλά και από την σοβούσα σύγκρουση με τον πρώην πεθερό της (Γιώργος Σουξές), θα ξεπεράσει τα όριά του…

ΡΗ

Η ιστορία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια ενός βαρέος χειμώνα, το ύφος της αφήγησης εντάσσει την ταινία στο είδος του νεογουέστερν, ενώ ο δημιουργός της σημειώνει:
«Τι ωθεί έναν ήσυχο καθημερινό άνθρωπο να ξεπεράσει τα όριά του; Η χαμένη του αξιοπρέπεια, ο εγωισμός ή η αγνή και άδολη αγάπη για την κόρη του; Είναι η μοναξιά η αναγκαία συνθήκη μέσα στην οποία παίρνουμε τις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας; Με εφόδιο μια πλοκή οπλισμένη άλλοτε με βίαια συμβάντα, και άλλοτε με απρόσμενες ανατροπές, η ταινία αποπειράται να διερευνήσει ερωτήματα, που εμπίπτουν στο απέραντο φάσμα των αντιφάσεων της ανθρώπινης ψυχής: αγάπη–επιβολή, αξιοπρέπεια–ταπείνωση, θυσία–εκμετάλλευση, εγωισμός–αλληλεγγύη».

Συντελεστές ταινίας

Σκηνοθεσία: Τάσος Γερακίνης | Σενάριο: Τάσος Γερακίνης, Χρήστος Στρέπκος | Σύμβουλος σεναρίου: Κατερίνα Παπαναστασάτου | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου | Μοντάζ: Δημήτρης Πεπονής | Σκηνογραφία, κοστούμια: Κική Μήλιου | Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμπομιώτης | Μουσική: Βασίλης Μητρόπουλος | Παραγωγοί: Νίκος Μουστάκας, Νάνσυ Κοκολάκη | Συμπαραγωγοί: Βασίλης Κωνσταντιλιέρης, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος | Πρωταγωνιστούν: Τάκης Σακελλαρίου, Κατερίνα Παπαναστασάτου Χρήστος Στρέπκος, Γιώργος Σουξές, Νικόλας Κασάπης

Πληροφορίες: «Ένας ήσυχος άνθρωπος» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου, 210-3609695) στις 9, 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου, στις 19:30.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα