Χωρίς κατάληξη η διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για την τιμή του αερίου το 2022
Δεν βγήκε "λευκός καπνός" από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν. Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη χρονιά θα πληρώσουμε ακριβότερα το αέριο από ό,τι πληρώναμε εφέτος.
- 09 Δεκεμβρίου 2021 09:52
Οι πυκνές επαφές των τελευταίων ημερών, ανάμεσα σε Έλληνες υπουργούς και Ρώσους αξιωματούχους, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν, δεν έδωσαν λύση στο θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία.
Η απόλυτη σιγή ιχθύος που τηρεί η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία διαφορετικά θα αποτελούσε σημαντική παράμετρο των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με το Βλ. Πούτιν, δείχνει και τα εμπόδια που αυτή συναντά.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον μέχρι και χθες, παρά τη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών, η ελληνική πλευρά δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε έναν επωφελή συμβιβασμό. Τι σημαίνει συμβιβασμός; Καλύτερες τιμές απ’ αυτές που προτείνουν οι Ρώσοι, ωστόσο ακριβότερες από εκείνες που ισχύουν πέρυσι και φέτος στην Ελλάδα.
Η αρχική πρόταση της Gazprom για τις ποσότητες του 2022, ήταν η σύνδεση της φόρμουλας τιμολόγησης του αερίου με τον χρηματιστηριακό ολλανδικό δείκτη TTF, να ανέβει από το σημερινό 40% (σσ: το υπόλοιπο 60% ακολουθεί τις διακυμάνσεις του αργού) στο 100%. Αίτημα που μεταφράζεται σε αύξηση άνω του 500% σε ένα χρόνο – τόσο έχει αυξηθεί ο συγκεκριμένος δείκτης – και το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί. Από εκεί και πέρα, τυχόν εξεύρεση μιας χρυσής τομής, στη λογική το 100% να γίνει π.χ. 60%, 70% ή 80%, θα σήμαινε καλύτερες τιμές από την αρχική ρωσική πρόταση, ωστόσο και πάλι υψηλότερες από τις σημερινές στις οποίες αγοράζουν το φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία.
Το ότι οι τιμές θα είναι ακριβότερες από τις φετινές θεωρείται βέβαιο. Το ερώτημα είναι το πόσο, αφού από ένα σημείο και πάνω η αύξηση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά Μητσοτάκη, παρουσία του Προέδρου Πούτιν, «οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».
Η αναφορά Μητσοτάκη
Στις δηλώσεις Μητσοτάκη από το Σότσι περιλαμβάνεται η εξής αναφορά. «Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο Πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».
Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις