ΝΔ: Νυν υπέρ πάντων ο αγών για (ισχυρή) αυτοδυναμία
Ο πήχυς των 155 εδρών και το δίλημμα “σταθερή κυβέρνηση ή περιπέτειες”. Τα μηνύματα ιδίως προς τους ψηφοφόρους ΧΑ και Βελόπουλου και ο παράγων ΚΙΝΑΛ
- 07 Ιουλίου 2019 06:23
Μάχη μέχρι να κλείσουν οι κάλπες με στόχο όχι απλά μία ευρεία νίκη, αλλά μία ισχυρή αυτοδυναμία, είναι το “σύνθημα” της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το δίλημμα “αυτοδύναμη κυβέρνηση ή περιπέτειες”, επισημαίνοντας ότι εάν από τη σημερινή κάλπη δεν προκύψει κυβέρνηση, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές ακόμη και μέσα στο Δεκαπενταύγουστο θεωρητικά, και μάλιστα με απλή αναλογική, που σημαίνει ότι δε θα σχηματίζεται κυβέρνηση παρά μόνο με τη συνεργασία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό είναι και ένα “καμπανάκι” προς τους ψηφοφόρους που στις ευρωεκλογές επέλεξαν κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, πως θα ανοίξει ξανά η πόρτα για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση. Και όπως στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, ο κ.Μητσοτάκης είχε απευθυνθεί ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού θέτοντας το δίλημμα “με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ” (στρατηγική που εκρίθη επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος), στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές κεντρικός στόχος ήταν ο επαναπατρισμός ή συσπείρωση στη ΝΔ των ψηφοφόρων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν φύγει προς Χρυσή Αυγή και εσχάτως προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε καθαρά τη φιλοδοξία τα δύο αυτά κόμματα να μείνουν εκτός Βουλής, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε καθοριστικά τη δυνατότητα και το εύρος αυτοδυναμίας της ΝΔ. Η αυτοδυναμία είναι εξάλλου συνάρτηση του ποσοστού του πρώτου κόμματος και του ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Για αυτό άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ένα μεγάλο οδοιπορικό στη Θράκη και τη Μακεδονία αλλά και έκλεισε την Παρασκευή την προεκλογική του εκστρατεία με μία δεύτερη περιοδεία στη Μακεδονία με τελευταίο σταθμό τη Θεσσαλονίκη: Στη βόρεια Ελλάδα ιδίως το κόμμα Βελόπουλου κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του στις ευρωεκλογές.
Τα πιο “πονηρεμένα” γαλάζια στελέχη απέδωσαν εξάλλου στην προσπάθεια να ανακοπούν οι επιστροφές απογοητευμένων δεξιών ψηφοφόρων και να δυσχεράνει η δυνατότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ, τις οξείες επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η ενεργός συμμετοχή του οποίου στην προεκλογική εκστρατεία μετά από δέκα χρόνια ουσιαστικά σιωπής ήταν μία από τις ειδήσεις αυτής της προεκλογικής περιόδου. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται επίσης ότι ήταν να ανακόψει τυχόν ροές ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ ή και να πάρει ο ίδιος ορισμένες ψήφους αντικαραμανλικών πρώην πασόκων.
Αυτοδυναμία όμως έχει ένα κόμμα και με 151, αλλά το σενάριο αυτό διόλου ιδανικό ειναι για τη ΝΔ, ειδικά με δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην εφαρμογή του προγράμματος του και προφανώς δεν ξεχνά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πήχυς λοιπόν για τη ΝΔ βρίσκεται στην πραγματικότητα στους 155 βουλευτές, ένας αριθμός που διασφαλίζει μία άνεση.
Και ενώ ο κ.Μητσοτάκης γρήγορα μετά τις ευρωεκλογές με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου απο το ΚΙΝΑΛ, διαπίστωσε ότι η Φώφη Γεννηματά εννοούσε την απόφαση να μην συγκυβερνήσει από τη ΝΔ, το άθροισμα των βουλευτών ΝΔ και Κινήματος θα είναι καθοριστικό για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην οποία η κ.Γεννηματά έχει ήδη προαναγγειλει ότι θα συμπράξει.